Klik hier voor meer informatie over Stanislau en krijgsgevangenen.

Henk H.F.J.Harcksen
 KG 7429
1901-1972

Kapitein vliegerwaarnemer (Henk) Hendericus Franciscus Johannes Harcksen oud Soeterberger, reserve-officier Koninklijke Luchtmacht, eindrang Luitenant- kolonel


 De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
27-08-1927

Mijn vader HFJ Harcksen,heeft in ondermeer in Kamp Amersfoort, Schildberg en Lissa gezeten, op dat moment reserve-kapitein waarnemer LVA, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht, Ik heb nog een verjaardagstekening voor hem met de namen van zijn medegevangen in dezelfde barak: Meddens, Gluysteen, Ginhoven, Fauel, Blom, Zomerplaag, Meddens, Glerum, Groeneweg, Koren, Iterson, Haack, Panhuis, van Tiel, Nieuwenhuyzen, Arnoldi, Kuyl, Mulder, vd Heide, Duintjer. Vanaf november 1944 hebben er onder Duitse dwang vanzelfsprekend marsen plaatsgevonden vanuit Duitsland naar Pools grondgebied, deze marsen zijn een onderwerp op de permanente RAF tentoonstelling in het RAF museum bij London.


KriegsgefangenentransporteMijn vader is in april 1945 bevrijd door de Kozakken, Russische stoottroepen, op “ kleine paardjes" met 8 horloges van dode Duitsers om hun pols” in de woorden van mijn vader. Op de terugtocht kwam hij door Duitse dorpen waar vrouwen met hun kinderen massaal zelfmoord hadden gepleegd uit angst voor het oprukkende Rode Leger.´ In de rivieren en meren in de buurt dreven lichamen.  [1]
[1] Tief begraben, nicht dran rühren, Beate Lakotta, artikel in Der Spiegel, nr 2, 2005, citaat:‘Demmin war vielleicht der Höhepunkt, aber auch in Neubrandenburg waren es mindestens 600 Freitote‘

 

 


Kapitein Henk H.F.J.Harcksen
getekend door mede-krijgsgevangen  R. IwemaBevrijding op 28 april 1944

Krieggefangen en lager
 21-6-43 - KGF - 28-4- 45
Neubrandenburg
Grune Sagan
Schildberg Mühlberg
H.F.J.Harcksen KGF 7427

 

 


 


H.F.J.Harcksen

Liefde als ruwe diamant

In het boek beschrijft de auteur hoe de wederzijdse liefde zich ontwikkelt tussen een Nederlandse luchtmachtofficier en een ongewoon Indisch meisje uit Batavia. Het document legt ook een verband tussen een Rotterdamse koopmansfamilie en een Indisch gezin in Menteng beschermd door het ‘1st Patiala Rajindra Sikh Infantry’ bataljon.
De ontberingen tijdens de voettocht van Henk Harcksen sr. van het krijgsgevangen-kamp Grune bei Lissa naar Neubrandenburg komen aan bod. Maar ook de ‘Bersiap’ tijd in Nederlands-Indië. Vervolgens wordt de oprichting van het 311 Squadron op vliegbasis Volkel beschreven, waar de Amerikanen Thunderjets voor de Koninklijke Luchtmacht assembleren.
Het boek van Henk Harcksen sleurt de lezer een sneltreinvaart mee in een relaas die de schurende relaties van de betrokken families en hun omgeving door alle generaties heen blootlegt.
Henk Harcksen beziet de wereld door zijn zelf geslepen diamant en beschrijft op een heftige indringende wijze hoe het spectrum van het leven uiteen kan spatten.

Het boek (148 blz.) is uitgegeven bij Uitgeverij Calbona als paperback en kost € 19,75.

En via de uitgever:
Uitgeveij Calbona Rotterdam
Zernikeplaats 812
3068 JB Rotterdam
emailadres: info@calbona.nl


Henk Harcksen (1951) debuteert 18 januari aanstaande in het Veteraneninstituut als
schrijver van het boek Liefde als ruwe diamant. Een kroniek over een Nederlandse en
Nederlands-Indische familie.

In het boek beschrijft de auteur hoe de wederzijdse liefde zich ontwikkelt tussen een
Nederlandse luchtmachtofficier en een ongewoon Indisch meisje uit Batavia. Het
document legt ook een verband tussen een Rotterdamse koopmansfamilie en een Indisch
gezin in Menteng beschermd door het ‘1st Patiala Rajindra Sikh Infantry’ bataljon.

Het boek van Henk Harcksen sleurt de lezer een sneltreinvaart mee in een relaas die de
schurende relaties van de betrokken families en hun omgeving door alle generaties heen
blootlegt.

Henk Harcksen beziet de wereld door zijn zelf geslepen diamant en beschrijft op
een heftige indringende wijze hoe het spectrum van het leven uiteen kan spatten.

Onderwerpen van de inleidende sprekers

Silfraire Delhaye
Ontleent het Indisch Platform haar bestaansrecht alleen op basis van de ‘Indische
kwestie’?

Erwin Rossmeisl
De contouren van krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog en de ontvangst van betrokkenen na de Bevrijding in de Nederlandse samenleving


 Foto: Karin Stroo
Het boek wordt aangeboden aan Peter Berlijn, Commodore en voormalig Commandant van Vliegbasis Volkel

 

LIEFDE ALS RUWE DIAMANT
Eindelijk een Nederlands-Indische familiekroniek, dat iedereen raakt. Het verhaal van Henk Harcksen is namelijk universeel voor alle culturen die met elkaar samensmelten of botsen. En dat is van alle tijden.

De auteur prikt met zijn verhaal door het ‘tempo doeloe’ gedoe heen. En richt zijn blik niet op de schuldvraag, maar schetst een beeld dat herkenbaar is voor veel emigranten en vluchtelingen die in Nederland zijn terechtgekomen door omstandigheden.
In een sneltreinvaart wordt de lezer meegezogen in een relaas die de schurende relaties van de betrokken families door alle generaties heen blootlegt. Doorspekt met songteksten, gedichten en proza.
Maar wat heeft Frits Bolkestein te maken met het Ramayana epos? En wat het verband is tussen een Rotterdamse koopmansfamilie en een Royal Indian Sikh regiment? Of hoe zit de liefdesverhouding in elkaar tussen een Nederlandse luchtmacht officier en een ongewoon Indisch meisje uit Batavia?
Henk Harcksen beziet de wereld door zijn zelf geslepen diamant en beschrijft op een heftige indringende wijze hoe het spectrum van het leven uiteen kan spatten.

http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekId=887380


Deze pagina is tot stand gekomen, met dank aan zijn zoon: Henk  Harcksen
 


 Telegraaf  26-09-1972

 Klik hier voor alles over Stanislau en krijgsgevangenen