Dodenherdenking Stanislau  ( Ivano Frankivsk ) 2009, 2011 en 2012

 
Henk Brethouwer en zijn vrouw hebben een onvergetelijke reis gehad naar Stanislau. De herdenking was zeer goed verzorgd, indrukwekkend en emotioneel. We dachten aan onze familie die daar gelopen had en kregen een brok in de keel toen plotseling het Wilhelmus begon te spelen.
Op de foto zijn de familieleden van Henk Brethouwer  (vlnr. schoonzoon, dochter, kleinzoon, dochter, schoondochter, zoon, kleinzoon) staan de achter het monument op het kampterrein.

Meer foto's volgen

 
Luitenant-kolonel W.P.M. van Heerebeek was werkzaam tot 1 juli 2010 als Defensie Attache op de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Kiev, Oekraine. Hij heeft zich ingezet om een herdenking te organiseren in Stanislau. Hieronder een aantal foto die via Bram Dudok van Heel ontvangen zijn.

Op 2 april 2009 heeft een delegatie van de Ambassade in Ivano Frankivsk zowel het monument voor de Nederlandse Krijgsgevangenen als de vier Nederlandse oorlogsgraven bezocht. De kranslegging bij het monument is door de Oekraiense Krijgsmacht op voortreffelijke wijze en met militaire eer ondersteund, waarvoor wij hen zeer dankbaar zijn.


De laatste rustplaats van Nederlandse militairen in Stanislau:
1e graf vooraan G.J. Potgieser (Gerrit), H. Keppel Hesselink (Hendrik), P.M.W.J. van der Slikke (Piet) en A.J.J.M. Lohmeijer (Jos)
 

 


In het gesprek dat ik na afloop van de ceremonie had met de commandant van de Luchtmacht-eenheid (zij hebben de infrastructuur van het voormalige STALAG 371 momenteel in gebruik als kazerne), bleek dat er op het complex ook een bescheiden verzameling was die betrekking had op de geschiedenis van de kazerne. Hem was bekend van een eerder bezoek van Nederlandse Stanislau-veteranen, dat er een of meerdere Nederlandse boeken over bestonden. Hij was eigenlijk benieuwd naar de inhoud daarvan, omdat er mogelijk ook historische verwijzingen zouden kunnen zijn naar de zogenaamde UPA (het "Oekraiense Partizanen Leger", dat destijds vocht voor de onafhankelijkheid van Oekraine). Zonder medewerking van de UPA was het voor ontsnapte Nederlandse krijgsgevangenen onmogelijk om over de Karpaten te ontkomen.
Van het boek "Officieren achter Prikkeldraad" en de historie van de twee andere oorlogsgraven (Hans von Seydlitz-Kursbach in Lviv en Arie Ligtermoet in Odessa) zijn mij verwijzingen bekend.


H. KEPPEL HESSELINK


G.J. POTGIESER


A.J.J.M. LOHMEIJER


P.M.W.J. van der SLIKKELuitenant-kolonel 3e Regiment Veld Artillerie:  H. Keppel Hesselink (Hendrik)        * 16-06-1887 / +  29-09-1942

 Majoor Staf der Infanterie, A.J.J.M. Lohmeijer (Jos)   * 04-04-1891 / +  03-09-1942

Kapitein Kustartillerie,  P.M.W.J. van der Slikke (Piet)  * 22-01-1896 / +  27-08-1943. Foto uit "Herinneringen aan de Zeeuwse kustartillerie" geschreven door G. Dekker,1978, Zeelandreeks 7.isbn 90 700267 63 1,  info op pagina 10 en 71
Kolonel der Intendance,  G.J. Potgieser (Gerrit)   * 08-05-1883 / + 12-12-1942

 

Nederlands bezoek aan oorlogsgraven OekraÏne 11 maart 2011

Kiev De Nederlandse ambassadeur in Kiev (Oekraïne) Mr. Pieter-Jan Wolthers en Defensieattaché kapitein-luitenant-ter zee Dick Reefman hebben onlangs een eerbetoon gebracht aan de Nederlandse officieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Oekraïne zijn gestorven.

Samen met een Oekraïense delegatie hielden zij een herdenkingsceremonie op het voormalige krijgsgevangenkamp Stalag 371 in de stad Ivano-Frankivs’k. Tegenwoordig is dit het terrein van de Oekraïense 114 Tactical Aviation Brigade. Aansluitend ging de afvaardiging naar de gemeentelijke begraafplaats, waar de vier Nederlandse officieren zijn begraven. Twee dagen later bezocht het gezelschap in de stad Lviv het graf van een andere Nederlands officier. Op beide begraafplaatsen hielden zij een ingetogen ceremonie en legden bloemstukken neer. Een derde herdenkingsplechtigheid aan het graf van de zesde in Oekraïne begraven Nederlandse militair staat eind april 2011 gepland.
bron:
http://www.defensie.nl/actueel/defensiebladen/defensiekrant/2011/46180589/Defensiekrant_nr_13_2011

 

Rapportage betreffende bezoek Ivano-Frankivs’k, voormalig “Stalag 371”

 Op 11 maart 2011 is door de Nederlandse Ambassadeur in Kiev, Oekraïne, Mr. Pieter-Jan Wolthers en defensieattaché Kapitein-luitenant-ter-zee Dick Reefman een bezoek gebracht aan de stad Ivano-Frankivs’k in west-Oekraïne waarbij als onderdeel van het bezoekprogramma een herdenkingsceremonie is uitgevoerd op het terrein van het luchtmachtonderdeel “114e Tactical Aviation Brigade”. Op deze kazerne was tijdens 2e Wereld oorlog (WOII) het krijgsgevangenkamp “Stalag 371” gehuisvest en is in 1994 een herdenkingsmonument geplaatst voor hen die hier gevangen zijn gehouden. Aansluitend werd een bezoek gebracht aan de gemeentelijke begraafplaats waar de vier Nederlandse officieren zijn begraven die gedurende gevangenschap zijn overleden. Bij de graven van deze officieren is door de delegatie respect getoond en zijn bloemstukken gelegd.

 De deelname vanuit Oekraïense zijde bestond uit hoogwaardigheidsbekleders van de Oblast (provincie Ivano-Frankivs’k), een parlementslid van de Verghovna Rada evenals een uitgebreid detachement van de “114e Tactical Aviation Brigade” onder commando van Kolonel Sergiy Bykhovets. De ceremonie bij het monument bestond uit het leggen van kransen afkomstig van de gemeente Ivano-Frankivs’k, de Oekraïense krijgsmacht en een bloemstuk van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens deze ceremonie zijn, na het ten gehore brengen van de volksliederen van Nederland en Oekraïne gevolgd door het houden van 1 minuut stilte, herinneringswoorden uitgesproken door de Nederlandse Ambassadeur en de vertegenwoordiger in het Oekraïense Parlement. Het leggen van de bloemstukken bij de graven had een meer ingetogen karakter. Beide ceremonies zijn zeer indrukwekkend en respectvol verlopen.

De Nederlandse delegatie bestond naast de Ambassadeur en defensieattaché uit beider echtgenotes te weten Mw. Margreet Wolthers en Mw. Reefman, Mw. Maria Prokopenko van het Nederlands Consulaat te Lviv en Dhr. Oleg Musienko werkzaam bij de Ambassade in Kiev.

Tijdens het vervolgbezoek van de Ambassadeur aan Lviv is op 13 maart de begraafplaats in die stad het graf bezocht van een Nederlands officier die gedurende WOII in die plaats is begraven. Daar is op kleinschaliger wijze hetzelfde respect getoond.

Een bezoek aan het graf van de zesde in Oekraïne begraven Nederlandse militair staat gepland eind april. Dit graf bevindt zich in Odessa.

На Івано-Франківщині Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні поклав квіти до обеліска на честь голландських військовополонених колишнього концтабору “Сталаг-371”


Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Пітер Ян Волтерс та аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Нідерланди в Україні капітан 2-го рангу Дік Рейфман з офіційним візитом відвідали розташування 114-ї бригади тактичної авіації, дислокованої на Івано-Франківщині.

Іноземні гості урочисто поклали квіти до обеліска, встановленого на території авіаційного з’єднання на честь голландських військовополонених колишнього концтабору “Сталаг-371”.

– Пам’ять про події Другої світової війни стає для нас більш важливою зі зменшенням кількості свідків того часу, – зазначив пан Пітер Ян Волтерс. – На нас лягає відповідальність зберігати цю пам’ять і дбати про те, щоб це було надовго.

У свою чергу, командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Сергій Биховець підкреслив, що для колективу українського авіаз’єднання зберігати пам’ять про героїчне минуле військових побратимів є великою честю.

– Відвага та мужність голландських військовослужбовців, нескореність їх духу є прикладом, на якому ми виховуємо сучасних солдат та офіцерів Збройних Сил України, – зазначив він.

Делегація Королівства Нідерландів поклала квіти до пам’ятника нескореним голландським в’язням на території бригади, а також відвідала 4 могили своїх співвітчизників на цвинтарі військовополонених в Івано-Франківську.

На згадку про візит полковник Сергій Биховець вручив високим гостям сувеніри, буклети про авіаційну бригаду та символічні відзнаки.

Як повідомили представники голландської делегації, загалом на території Україні існує 6 офіційно зареєстрованих поховань та пам’ятних знаків військовослужбовцям армії Королівства Нідерланди, і вони мають намір об’їхати їх усі.

Довідково. Під час Другої світової війни на території Івано-Франківська (до 1962 року – Станіславов) існував німецький концентраційний табір “Сталаг-731”. Серед його в’язнів було 5 генералів, 1880 офіцерів та 150 курсантів армії Королівства Нідерланди. Вони були кинуті за грати через відмову співпрацювати з німецькими окупантами. В’язні табору двічі намагалися втекти, однак ці спроби щоразу закінчувалися трагічно. На даний час на території колишнього концтабору базується 114-та бригада тактичної авіації повітряного командування “Захід” Повітряних Сил ЗС України.


Версiя для друку

Vertaling door Google

 

In Ivano-Frankivsk Heeft de buitengewoon en gevolmachtigd Ambassadeur van Nederland in Oekraïne bloemen gelegd bij de obelisk ter ere van de voormalige Nederlandse krijgsgevangenen kamp "STALAG-371

De Nederlandse ambassadeur in Kiev (Oekraïne) Mr. Pieter-Jan Wolthers

Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van Nederland in Oekraïne Pieter Jan Wolthers en Defensie Attache op de Ambassade van Nederland in Oekraïne kapitein 2-rank Dick Reyfman voor een officieel bezoek plaats 114 van Tactical Aviation Brigade, gelegerd in Ivano-Frankivsk.

Buitenlandse gasten plechtig bloemen gelegd bij de obelisk in de lucht verbinding in ere van de voormalige Nederlandse krijgsgevangenen kamp "STALAG-371.

- Het geheugen van de Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker voor ons om het aantal getuigen van de tijd te verlagen - zei de heer Pieter Jan Wolthers. - In ons de verantwoordelijkheid om dit geheugen te houden en ziet er op toe dat het een lange tijd ligt.

Op zijn beurt, de commandant van de 114 ste Tactische Aviation Brigade, kolonel Sergej BYHOVETS benadrukt dat de Oekraïense ploeg aviaz'yednannya het geheugen van een heldhaftige militaire verleden collega's te houden is een grote eer.

- Moed en dapperheid van de Nederlandse troepen neskorenist hun geest is een voorbeeld waar we onderwijzen moderne soldaten en officieren van de krijgsmacht van Oekraïne, - zei hij.

De delegatie van Nederland legden bloemen bij het monument onoverwinnelijke Nederlandse gevangenen in de Brigade, en vier graven bezocht op de begraafplaats van hun medegevangenen in Ivano-Frankivsk.

In het geheugen van het bezoek van kolonel Sergej BYHOVETS de voorname gasten gepresenteerd geschenken, boekjes over de luchtvaart brigade, en symbolische onderscheiding.

Als de vertegenwoordigers van de Nederlandse delegatie in het algemeen in de Oekraïne zijn er 6 officieel geregistreerd graven en gedenktekens van Nederland leger troepen, en ze gaan om ze allemaal te halen.

Onderzoek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ivano-Frankivsk (tot 1962 - Stanislavov) was er een Duits concentratiekamp "STALAG-731. Onder zijn gevangenen was 5 generaals, 1880 officieren en 150 cadetten van het leger van Nederland. Ze werden geworpen achter de tralies wegens weigering om samen te werken met de Duitse bezetter. Gevangenen probeerden te ontsnappen twee keer, maar elk van deze pogingen eindigde tragisch. Op dit moment, het voormalige concentratiekamp is


 Klik hier voor alles over andere Stanislau krijgsgevangenen