Met het oog op Eindhoven

In 2014 wilde de uitgeverij en drukker Lecturis samen met de  Stichting Eindhoven in Beeld een boeken reeks  te maken. Uitgangspunt waren  de foto's en teksten van de website www.eindhoven-in-beeld.nl. De opzet was om in 2014 en 2015 een zes tal boekjes uit te geven.  De website was o.a. een uitnodiging aan mensen hun  verhaal  te  vertellen. De reeks kreeg de titel: Eindhoven, met het oog op.
In juni 2015 ging Lecturis failliet en zijn de geplande boekjes niet verschenen,  ook de website is opgedoekt. Lecturis gespecialiseerd in kunst- en fotografieboeken, heeft met de uitgeverij een doorstart gemaakt. Wilco Art Books heeft de drukkerij activiteiten uit de failliete boedel overgenomen.
Gelukkig zijn in het internet archief nog een aantal beelden van de website www.methetoogopeindhoven.nl bewaard gebleven, het webadres of url  is beschikbaar voor een nieuw project.

Eindhoven - met het oog op Tongelre
Hefbrug over het Eindhovens Kanaal met op achtergrond het DAF Museum (waar in de jaren ’50 ijsmakerij Coolen zat) (ca. 1993)
Hier werden in de jaren 50 ijsstaven gemaakt om in zinken kisten te leggen waar dan de flessen drank op en omheen gelegd werden om te koelen.

Eindhoven - met het oog op Centrum
Lichttoren met op voorgrond huisjes aan de Emmasingel (ca. 1930)
Wat was Eindhoven geweest zonder die lèmpkesfabriek?

Eindhoven - met het oog op Gestel
St. Catharinalyceum (het huidige Pleincollege Van Maerlant) (1959)
Het St. Catharina Lyceum had een goede naam. Als meiske uit de Bergen leefde je in twee werelden: op school tussen de kinderen van ouders met hoog aanzien, na school weer lekker tussen het gewone volk.
oud-leerlinge

Eindhoven - met het oog op Strijp
Sint Trudokerk ca. 1920
Ik heb hier veel missen gediend. Na het epistel moest je het boek van de ene kant naar de andere sjouwen; drie trapkes af en drie trapkes op. Een keer ben ik van het linkertrapke plat op de plavuizen gekwakt. Het was een vroege miske dus niet veel praat van gekomen, maar toch…
Ad

Eindhoven - met het oog op Woensel
De Oude Toren ca. 1950
Mijn opa Cor woonde omstreeks 1900 in Woensel, hij werkte in zeepfabriek De Lelie. Hij vertelde dat de streekschilder Kruysen in de toren heeft gewoond met zijn gezin. Schilderijen van hem hangen in het Van Abbe Museum.”
Johan