Hans-Joachim Schröter (1938-2022)

(Studio)fotograaf en grafisch vormgever. 

"Na de komst van Hans-Joachim naar Eindhoven vanuit Weert rond 1960 leert hij bij De Poort van Kleef aan de Markt het Eindhovense kunstwereldje kennen en wordt hij hun foto-chroniqueur." Citaat toespraak Peter Thoben begrafenis 

Daarom neemt hij namens de BBK, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, zitting in de raad van toezicht van de Stichting Beeldrecht en is er vicevoorzitter (circa 1994 - 2001/2)

Hans-Joachim Schröter

Peter Thoben (Van 1981 tot 2010 is hij directeur-conservator van Museum Kempenland Eindhoven) spreekt op 11 juli 2022 tijdens zijn begrafenis:
"Ik heb fotograaf Hans-Joachim Schröter vrijwel direct leren kennen, omdat er voor het museum wat foto’s gemaakt moesten worden en zijn naam werd genoemd. Hierna ontstaat het plan om zijn fotoproject Brabantse schuttersgilden, dat hij in 1980 in opdracht van de provincie Noord-Brabant had gemaakt, in het kader van Eindhoven Gildestad ter gelegenheid van het Europees Koningschieten in 1982 ‘voor de eerste keer’ in het museum te exposeren." [Later zal zo'n foto gebruik worden voor een officiële Nederlandse postzegel van 80 cent.]

"De contacten intensiveren, wanneer wij zes deuren verder in de Tramstraat komen wonen. Onze kinderen groeien samen met Harry op en voor hen is het tante Lies en papa Hans. Na de verhuizing van het museum naar de Steentjeskerk hebben wij in juni 1985 Hans’ installatie De taal in de vlucht gefotografeerd gepresenteerd met foto’s en diaprojectie, gebaseerd op de roman ‘Reis door loopgraven’ van Lidy van Marissing. Hiervoor maakt hij tevens een eigen affiche in zeefdruk. Ik herinner mij dat het allemaal complex en moeizaam verliep. Maar het moest en zou zoals Hans het in zijn kop had. " 
foto © Liesbeth Wiertz (rechtenvrij bij naamsvermelding)

Weert

Vanaf 1959 tot 1964 was hij werkzaam bij Roto Smeets in Weert als fotolithograaf.
"In Weert leerde hij Nino Niën en Fred Gubbels kennen. [boek uitgegeven: Fred Gubbels schilderijen - 2002]
Dat waren schilders en zo kwam Hans steeds meer in de kunstenaarsscene terecht en hij specialiseerde hij zich steeds meer in fotografie. In Weert ruilde hij les in Duitse taal voor rijles. Eerst haalde hij zijn motor rijbewijs en vervolgens dat voor de auto. Een auto met een “notenhouten dashboard” was wel zijn grootste droom en vooral Engelse auto’s vond hij prachtig. Later reed hij vol trots in zijn Triumph GT6, maar dat was later. 
Weert noemde hij altijd zijn tweede thuis en de vriendschap met Nino en Fred bleef ook in stand toen hij verhuisde naar Haarlem. Daar kreeg hij in Spaarnestad een baan als fotograaf bij Libelle. 
In Haarlem leerde hij een collega-fotograaf kennen en zij planden om samen een bedrijf voor fotografie te beginnen in Eindhoven. Eindhoven, omdat het centraal lag: dichtbij Keulen en het Roergebied, vlak bij Antwerpen en ook de Randstad was binnen een uur te bereiken. Helaas liet die vriend het op het laatste moment afweten.

Hans kwam toen, in 1965 alleen naar Eindhoven en start zijn eigen bedrijf Schroeterphoto.

In De Poort van Kleef op de markt leerde hij de kunstenaarsscene van Eindhoven kennen en ook mijn zus Karin. Hans ging naar de avondacademie op de Academie voor Industriële Vormgeving. Wonen deed hij vlak bij Hans en Mechel Goddefroy in een huisje in het weiland, gratis en voor niks.
Hij leerde alle bekende en onbekende kunstenaars kennen, en ook Ben Valkenburg. Op de Vespa gingen ze met hun vriendinnen naar de Côte d’Azur op vakantie. 
Hans kwam toen volop in de scène van Kunstenaars en werd ook met genoegen lid van meerdere besturen. Zijn mond houden deed Hans nooit en over wat hij onrechtvaardig en niet goed vond kon hij eindeloos en voortdurend verkondigen. Hij schreef pamfletten samen met Tom van de Boomen en die tikte ik op doordruk-stencil-papier. We woonden toen al samen op de Hudsonlaan op de 13e verdieping van een atelierflat." Citaat echtgenoot Liesbeth Wiertz.

200 jaar zelfstandig Brabant - postzegel 80 cent

1996

"Heel trots was Hans op zijn reportage over de Brabantse Schuttersgilden en vooral op de postzegel, waar zijn foto opstond! Citaat echtgenoot Liesbeth Wiertz.
Om dit 200-jarig bestaan van de provincie Noord-Brabant te herdenken is op 13 juni 1996 een postzegel uitgegeven. Ontwerpster Joke Ziegelaar heeft voor het ontwerpen van deze postzegel naar een beeld gezocht dat typisch Brabants is. Zij kwam hierbij al snel uit op het fenomeen van de schuttersgilden, de 'burger wacht' in de middeleeuwen. De postzegel laat een beeld zien dat door fotojournalist Hans Joachim Schröter uit Eindhoven is gemaakt tijdens een gildenfeest in Middelbeers. Bron: Postzegelblog.nl


Peter Thoben: "Na de komst van Hans-Joachim naar Eindhoven vanuit Weert rond 1960 leert hij bij De Poort van Kleef aan de Markt het Eindhovense kunstwereldje kennen en wordt hij hun foto-chroniqueur. Aan allerlei activiteiten gaat hij met overgave deelnemen o.a. in de Vereniging van Oost-Brabantse Kunstenaars, die bij expositiecentrum De Krabbedans een vertegenwoordiging, een zetel in het bestuur ‘opeisen’. Wat ook lukt. In dezelfde tijd voert hij foto-opdrachten uit in de cultuur: toneelfoto’s voor Proloog en Globe in de Stadsschouwburg. Decennia later maakt hij foto’s van het Brabants Orkest in het nieuwe Muziekcentrum Frits Philips. Naast fotograaf krijgt hij de behoefte zichzelf meer en meer als beeldend kunstenaar te profileren. Het eerste boek Eindhoven, portret van een industriestad met zwart-wit foto’s geeft hij in eigen beheer uit. Het baart opzien door zijn onconventionele kijk op de raffelranden van de stad. Maar het geeft eveneens aan dat hij zich zeer bij de stad betrokken voelt, anders geef je geen fotoboek over je leefomgeving uit. "

Eindhoven: portret van een industriestad - 1971 circa 120 pagina's

1971 Automatiek Marks Nieuwstraat

Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

1971 "28 september 1971 vloog het hotel-restaurant ’t Silveren Seepaerd in brand." 

Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

1971 Voormalig café "De Valk" en café „De Hefbrug"

Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

1971 Boerderij in Tongelre 

Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

1971 Gelukkige slaven zijn de ergste vijand van de vrijheid

Tekst op de Mensa, bijnaam de bunker. Het betonnen gevaarte werd in 1969 gebouwd op de hoek van de Kennedylaan en de Vincent van den Heuvellaan, als studentencentrum voor drie Eindhovense studentenverenigingen.

Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

1971 Slagerij Peels / familie Weijtens

Was een van de oudste huizen in Eindhoven, in 1985 afgebroken en als lookalike nagebouwd, nu nummer 42 (was 44)
Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

Stedelijk Van Abbemuseum

"Voor de vijfjaarlijkse tentoonstelling van jonge kunst uit Zuid-Nederland in 1973 wordt hij door het Stedelijk Van Abbemuseum uitgenodigd. Deze deelname zal de opmaat zijn naar een eenmanstentoonstelling in De Krabbedans in 1974 en twee jaar later naar een solo-expositie in het Van Abbemuseum. Naast foto’s uit de periode 1966-1976 toont hij er ook zijn films Stratumseind 32 en Café Kinderen van Deijck, opgenomen in Riethoven. Hans legt zich in die periode verder toe op films/video’s Het Rozenknopje (1977), De Fabriek (1980), Oud Eindhoven (1984). Van het Ministerie van CRM krijgt hij opdracht voor de fotoreeks Rietsnijders in Overijssel, die op tal van plekken in het land wordt geëxposeerd".


Café Het Rozenknopje (1977) onderwerp van een documentaire
Foto uit Eindhoven: portret van een industriestad - uitgave 1971
foto © Hans-Joachim Schröter

Eindhovense kunstenaarsgroep AAP (Aktief, Aktueel, Pluriform)

"Uit latere tijd herinner ik mij exposities: foto’s van de Eindhovense kunstenaarsgroep AAP (Aktief, Aktueel, Pluriform) met Jan van den Berg, Frank van den Heuvel en Jacques Slegers bij Galerie Pennings (1986) met de opvallende foto van een feestmuts op het torentje van het 50-jarige Van Abbemuseum; Bildrausch met schilderijen van gestoorde televisiebeelden bij Galerie Peninsula (1989), een expo op de Fontys Hogeschool (1991), een overzichtstentoonstelling in De Krabbedans (1991) en groepstentoonstellingen van de Kunstenaarsvereniging WIT in Germinahof te Sterksel (1995) en Bibliotheek te Schijndel (1997) enz."

In een interview in Trouw  5 juli 1982 vertelt Schröter over zijn vlucht naar het westen, de opdracht van de Provincie Noord-Brabant om folklore en Brabantse Schuttersgilden voor later vast te leggen. Bijna een jaar lang is hij bezig geweest om het gildeleven te registreren. „De hele provincie heb ik ervoor afgereisd: van Oirschot tot Haarsteeg bij Den Bosch en van Groot Linden, Middelbeers en Luyksgestel tot Someren, om een paar plaatsen te noemen. Bij elkaar heb ik ongeveer tweeduizend opnamen gemaakt van alle mogelijke onderwerpen." Een van deze foto's is in 1996 gebruikt voor een Nederlandse postzegel van 80 cent over 200 jaar zelfstandig Brabant. Voor het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk CRM maakt hij een fotodocumentaire over „Rietsnijders in Overijssel". [Bron Delpher https://www.delpher.nl/nl/kranten/]

https://eindhovenfotos.nl/1/assets/images/boeken-hans1-367x349.jpg

"EINDHOVEN, portret van een industriestad" door Hans-Joachim Schröter, 160 kleurenfoto's van Eindhoven, een kort verhaal van Herman Pieter de Boer en een beknopt overzicht over de geschiedenis van Eindhoven en een index. Alle teksten zijn in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. ISBN: 90-805027-1-5
Formaat van het boek 20 x 20 cm Genaaid gebrocheerd. 1999. Oplage 3000 ex.

De fotograaf Hans-Joachim Schröter woont al sinds de jaren zestig in Eindhoven. Hij ontwikkelde een scherp oog voor kenmerkende elementen van het stedelijke landschap en - hoe kan het anders in Eindhoven - Voor stedelijke lelijkheid. In dit fotoportret van de lichtstad wordt Eindhoven dan ook ongenadig, maar toch ook met veel gevoel, blootgelegd. Een stad waarin het nieuwe zo snel oprukt dat het lijkt alsof stukjes van het oude domweg worden vergeten en als misplaatste relicten achterblijven, waarin ook het nieuwe zo snel veroudert dat het soms al na vijfentwintig jaar als een antiek sta-in-de-weg wordt beschouwd, waarin cultuur voortdurend in de slag moet met technologie en economie en waarin het (ondanks alles?) toch nog aangenaam wonen en leven schijnt te zijn. Schröter fotografeert in kleur en met een oog voor detail dat alleen een geëngageerde Eindhovenaar kan bezitten.
In de korte inleiding van Herman Pieter de Boer zegt deze het nog eens fijntjes: Eindhoven kent een historie van vernietiging. Wat dat betreft is er volop sprake van culturele continuïteit. In zijn al even korte nawoordje wint Schröter helemaal mijn sympathie door zijn opsomming van barbarij te besluiten met het feit dat in 1999 de NS een punt hebben gezet achter de rechtstreekse treinverbinding tussen Eindhoven en Keulen. Noord-Brabant is daarmee een belangrijke (culturele) levensader kwijtgeraakt.

De presentatie van het Boek was op vrijdag 12 november 1999
om 20.00 uur in Museum Kempenland, met een tentoonstelling van foto's uit het boek.

Wiekentnieuws, nr 46. 20 november 1999 Hans-Joachim Schröter: " Het is mijn persoonlijk prentenboek van Eindhoven."

Uitgever

"Eind jaren 1990 gaat Hans zich als uitgever profileren. Opnieuw geeft hij een fotoboek Eindhoven, fotoportret van een industriestad (1999) uit. Ook nu weer ongemakkelijke, onopgesmukte beelden en merkwaardige contrasten, die niet direct vanuit een oogpunt van stadspromotie zijn genomen, maar wel visueel beklijven. Door beide publicaties naast elkaar te leggen blijkt dat er veel in positieve zin in de stad veranderd is en dat sommige plekken tot de ‘culturele’ topografie zijn gaan behoren. In Kasteel Geldrop mag ik als voorproefje de expositie Stadsstillevens inrichten en openen. Vervolgens opent Herman Pieter de Boer de tentoonstelling met foto’s uit het boek in Museum Kempenland. Tony Vos en Henk Coolen die Hans nog kent uit de Poort van Kleef, zorgen voor de muzikale omlijsting.
Samen met Josje Manden heeft Hans na de dood van Jacques Slegers zich ingezet om een boek met Een keuze uit zijn werk uit te geven. Bij de overzichtstentoonstelling in Museum Kempenland in het voorjaar van 2003 mag ik het boek voor het voetlicht brengen en zijn Tony Vos en Henk Coolen er weer bij voor de muziek."

BBK

"Hans is altijd oprecht in de kunstwereld geïnteresseerd en kwam op voor de maatschappelijke positie van de kunstenaar op. Daarom neemt hij namens de BBK, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, zitting in de raad van toezicht van de Stichting Beeldrecht en is er vicevoorzitter (circa 1994-2001/2). Jarenlang zit hij in het bestuur van de BBK als penningmeester, terwijl hij tegelijkertijd vrijwel in zijn eentje de redactie en de vormgeving van de BBK-krant op zich neemt. Felle discussies en ongemakkelijke situaties is hij nooit uit de weg gegaan; het mag in het leven ‘schuren en wringen’.

Samen met Hans ben ik meer dan eens naar het nieuw opgerichte kunstenaars-platform KEK 040 gegaan, dat in januari 2015 is opgericht en tot juni 2019 zal bestaan. "

Download BBK krant 250 

1983 Bezetting Van Abbemuseum

foto © Hans-Joachim Schröter in BBK krant 250

1983 Bezetting Van Abbemuseum

foto © Hans-Joachim Schröter in BBK krant 250

Diverse reportages met Frans Dekkers

Voor diverse tijdschriften zoals Panorama, Haagse Post en Nieuwe Revu reisde Hans-Joachim Schröter samen met (vriend) Frans Dekkers vaak naar uithoeken in Nederland en Duitsland.

1982 Hans-Joachim Schröter en Frans Dekkers in Munchen 

1982 Hans-Joachim Schröter en Frans Dekkers in Munchen 

1982 Hans-Joachim Schröter en ? in Munchen 

Samen met de journalist Frans Dekkers reist hij, in 1996, naar Duitsland voor een uniek interview met de secretaresse van Adolf Hitler, Gertraude 'Traudl Junge-Humps. Lees interview hier (met foto's van © Hans-Joachim Schröter) en hier.

11 juni 1982 - München, Frans Dekkers met Joseph Schreieder. Leiter der Spionageabwehr und der Gegenspionage beim Befehlhaber der Sicherheitspolitzei und des SD (Foto © Hans-Joachim Schröter) over King Kong

Pim Lier: buitenechtelijk kind van Prins Hendrik, de echtgenoot van Koningin Wilhelmina 
(Foto © Hans-Joachim Schröter) Verhaal staat hier en hier

"De taal in de vlucht gefotografeerd" Expositie Museum Kempenland, juni 1985
Naar het boek van Lidy van Marissing "reis door loopgraven'.
goodreads schrijft over dit boek: "Dit reisverhaal is het verslag van een uitbraakpoging, een poging over muren te springen in de hoop een rivier te bereiken. Een avonturenroman over de vernietiging van zinnelijk en sensitief leven. Een boek over opsluiting, aanpassing, isolatie, en het verzet daartegen, onderhuids en ondergronds. Moderne emigrantenliteratuur."

CV Hans-Joachim Schröter uit 1997

Hans-Joachim Schröter

Vanaf 1967 volledig werkzaam als fotograaf en beeldend kunstenaar. O.a. toneelfotografie voor Stadsschouwburg Eindhoven, de toneelgroepen Toneelwerkgroep Proloog en Toneelgroep Globe. Later fotografie voor Muziekcentrum 'Frits Philips' en Het Brabants Orkest te Eindhoven. Naast fotografie en vormgeving maakte hij Eindhovens video-film documentaires. Foto's zijn in vele Nederlandse en buitenlandse tijdschriften gepubliceerd. Werk is o.a. aangekocht voor de collecties van het prentenkabinet van de Rijksuniversiteit te Leiden, de Nederlandse Kunststichting (huidige Instituut Collectie Nederland), de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, de gemeente Weert, het prentenkabinet van de Bibliothèque Nationale in Parijs, en verschillende particuliere collecties.

Tentoonstellingen

Zie hieronder

Groepstentoonstellingen

Zie hieronder

TENTOONSTELLINGEN:  (1964 - bijgewerkt tot 1992)

1964 Eindhoven: Galerie Dinette
1967 Eindhoven: Galerie Het Wiel
1969 Eindhoven: Bistro du Theatre
1974 Eindhoven: De Krabbedans: "Stadstilleven"
1974 Maastricht: Galerie Agora: "Stadstilleven"
1974 Amsterdam: Galerie Fiolet: "Stadstilleven"
1975 Londen: The Photographers Gallery: "Urban Still Live Studies”
1976 Eindhoven: Stedelijk Van Abbemuseum
1976 Amsterdam: Nederlandse Kunststichting: Fotoprojekt
1976 Amsterdam: “Rietsnijders in Overijssel”
1976 Steenwijk: “Rietsnijders in Overijssel” in De Meenthe.
1977 Nijmegen: "Rietsnijders in Overijssel” in Commanderie van Sint Jan. (deze tentoonstelling is in meer dan 20 plaatsen vertoond).
1978 Sint Oedenrode: Galerie Maelres: "Café-foto’s”.
1980 Eindhoven: THE, afd. Bouwkunde KSA bibliotheek, titel: "Stadstilleven".
1982 Eindhoven: Museum Kempenland: “Brabantse Schuttersgilden" o.a. ook
1982 Eersel: Museum De Acht Zaligheden
1982 Weert: De Tiendschuur: “Kleurenfoto's en Zeefdrukken”
1984 Eindhoven: Wijkcentrum Het Karregat: "Café-foto's"
1985 Eindhoven: Museum Kempenland: “DE TAAL IN DE VLUCHT GEFOTOGRAFEERD" een installatie van foto's geluid en diaprojectie geïnspireerd door het boek “Reis door Loopgraven” van Lidy van Marissing.
1986 Eindhoven: Galerie Pennings: tentoonstelling van een fotografisch verslag van een actie
van de Eindhovense kunstenaarsgroep AAP tijdens het 50-jarig jubileum van het Stedelijk Van Abbemuseum.
[Surprise-object t.g.v. 50-jarig jubileum Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven, Auteurs Jan van den Berg, Frank van den Heuvel, Jacques Slegers en fotogr. Hans Joachim Schröter. Uitgever Gemeente Eindhoven, Dienst Kunst en Cultuur, 16 pagina's, 1986]
1989 Eindhoven: Ateliers 'Peninsula': "BILDRAUSCH” installatie met video, diaprojektie,
foto's en schilderijen over het thema 'televisie'.
1991 Eindhoven: De Krabbedans: overzichts-tentoonstelling met foto's, collages, schilderijen
en dia-projectie.
1992 Eindhoven: CAPI-LUX VAK: ‘Kleurenwerk'
1992 Eindhoven: Hogeschool afd. Drama: "DE TAAL IN DE VLUCHT GEFOTOGRAFEERD", Installatie.

[ extra 1999/ 2000  Eindhoven Museum Kempenland: Fotoboek EINDHOVEN, portret van een industriestad, kleurenfoto's]

DOCUMENTAIRE FOTOPROJECTEN:
1975
Opdracht: De Nederlandse Kunststichting/Ministerie van CRM, "RIETSNIJDERS IN OVERIJSSEL", een tentoonstelling van de NKS en permanente expositie in het bezoekerscentrum van het natuurreservaat "De Weerribben” te Ossenzijl.

1979/80
Opdracht: Provincie Noord-Brabant, fotoprojekt en reizende tentoonstelling: "Brabantse Schuttergilden". De tentoonstelling is in beheer bij het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

1992 Gouda: Stadsgalerie: "Schilderijen en grafiek in gemengde techniek” met Hugo Claus, Jan Gregoor en Jacques Slegers.

GROEPSTENTOONSTELLINGEN:  (1964 - bijgewerkt tot 1993)

1973 Eindhoven: Stedelijk Van Abbemuseum: Vijfjaarlijkse tentoonstelling van jonge kunst
uit zuid Nederland.

1978 Utrecht:Het Hoogt: "The Best There Is”.

1979 Schiedam: Stedelijk Museum: "Aspecten Hedendaagse Fotografie”.

1980 Eindhoven: De Fabriek solidariteits-tentoonstelling i.v.m. de bezetting van de fabriek
aan de Baarsstraat, nu kunstenaarscentrum DE FABRIEK.

1981 Amsterdam: Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum:GKf-tentoonstelling "Foto in Vorm".

1983 Amsterdam: Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum: GKf-tentoonstelling "Wonen en Werken”.

1983/84 Nijmegen: De Commanderie van Sint Jan "Zien en gezien worden”, fotografische zelfbespiegeling in Nederland.

1984 Maastricht: Kunstcentrum Limburg: “31 maal fotografisch"

1984 Straßburg: “1984” Europese tentoonstelling naar aanleiding van het boek 1984 van Georges Orwell. (deze tentoonstelling is verder ook te zien geweest in Saarbrücken, Brussel, Luik, Metz, Luxemburg en Venlo).

1985 Düsseldorf: Kunstpalast: "Heinrich Heine, een ontmoeting”, Duitse en Nederlandse kunstenaars over Heine.

1985 Weert: De Tiendschuur: "Medium Fotografie”, reizende tentoonstelling van de Grensregio Rijn-Maas-Noord. (Euregio).
 Tentoonstelling De Tiendschuur Weert, in samenw. met Grensregio Rijn-Maas-Noord, 20-10-1985 tot en met 24-11-1985.
Beschrijving: 40 p. : ill. ; 28 cm, Andere titels: Medium-fotografie,  P Berthold; Jo Brunenberg; Ellen M Katterbach; Theo Derksen; Detlef Orlopp; Koen Lenarts; Rolf Sachsse; Hans-Joachim Schröter Verantwoordelijkheid: [samenst. L. Reunis].

1991 Eindhoven: Hogeschool Eindhoven: "Werken op papier” met Hugo Claus, Jan Gregoor en Jacques Slegers.
Brouchure: Expositie Werken op papier (een keuze): Hugo Claus (1929-2008), Jan Gregoor (1914-1982), Hans-Joachim Schröter (1938-2022), Jacques Slegers (1936-2000), Auteur Jos Liebens, Uitgever Hogeschool Eindhoven, 1991, 16 pagina's

1992 Gouda: Stadsgalerie: "Schilderijen en grafiek in gemengde techniek” met Hugo Claus, Jan Gregoor en Jacques Slegers.

1993 Sterksel: Galerij Germinahof: Vereniging van beeldende kunstenaars "WIT” groepspresentatie.

1993 Eindhoven: Museum Kempenland: "Terugkeer van Exposanten".

FILM EN VIDEO PROJECTEN:  (1964 - bijgewerkt tot 1985)

1975 CAFÉ DE KINDEREN VAN DEIJCK 16 mm, zwart-wit, 10 minuten

1977 HET ROOZENKNOPJE 16 mm, kleur, 14 minuten

1980 Film en video-registratie van de bezetting van een fabrieksgebouw te Eindhoven door kunstenaars, en de activiteiten. Uit deze actie is de kunstenaarswerkplaats “DE FABRIEK" (aan de Baarsstraat) ontstaan kleur, ca. 180 minuten.

1983 Video-registratie van diverse activiteiten in bovengenoemd kunstenaars-werkplaats DE FABRIEK te Eindhoven, van januari tot juni 1983. Lengte van de registratie ca. 8 uur, kleur.

1983 SCHILDERACHTIG een video-film over de Eindhovense amateurschilder Jan Strijbosch, kleur, 40 minuten.
1983 PROJECT IN BEELDEN een video-film over en met de Eindhovense kunstenaar Henk van Rooy, kleur, 45 minuten.

1984 OUD EINDHOVEN video-verslag over kastelijn van bekend Eindhovens Etablissement, kleur, 36 minuten.

1984 BILDRAUSCH (le versie) experimentele video, kleur, 7 min.

1984 UIT DE HERINNERING VAN VERZETSMENSEN video-interview ten behoeve van de tentoonstelling "Eindhoven, verzet en bevrijding 1940-44" in Museum Kempenland, kleur, 60 min.

1984 BOOTJE en ILLUSIE*2 video met 16 mm filmfragmenten n.a.v. werk van de Eindhovense kunstenaar Tom van de Boomen, zwart-wit en kleur, 18 minuten.

1985 DE FABRIEK EEN INRICHTING video-verslag van installatie en tentoonstelling van Tom van de Boomen in De Fabriek te Eindhoven, kleur, 26 minuten.

1985 BILDRAUSCH (2e versie) experimentele video, kleur, 8 min.

[extra: Kunstenaarsfilm: een verslag over twee seizoenen werk van de Stichting Kunstenaarsfilm i.o. 1985-1987 te Eindhoven
Auteur Hans-Joachim Schröter, Uitgever Stichting Kunstenaarsfilm, 1989, 19 pagina's.]

BIBLIOGRAFIE:  (1964 - bijgewerkt tot 1997)


1964 MANIFEST, literair tijdschrift uitgegeven door de uitgeverij Opwenteling te Eindhoven. (druktechnische verzorging, fotografie en lay-out.)

1971 fotoboek EINDHOVEN, portret van een industriestad, eigen uitgave.

1976 FOTOGRAFEN 1976, geïllustreerd ledenlijst van de beroepsvereniging van fotografen GKf.

1976 TENTOONSTELLINGS-COLLECTIES HEDENDAAGSE BEELDENDE KUNST uitgave van de Nederlandse Kunststichting te Amsterdam.

1979 ASPECTEN HEDENDAAGSE FOTOGRAFIE catalogus bij een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam.

1982 Jaarverslag TENTOONSTELLINGSDIENST OVERIJSSEL.

1984 ZIEN EN GEZIEN WORDEN, fotografische zelfbespiegeling in Nederland van 1840 tot heden. Catalogus bij een tentoonstelling in het Nijmeegs Museum “De Commanderie van Sint Jan".

1984 “A EUROPEAN EXPOSITION AFTER ORWELLS 1984”, catalogus bij gelijknamige reizende tentoonstelling.

1984 31x FOTOGRAFISCH catalogus bij tentoonstelling in het Kunstcentrum Limburg in Maastricht (Bassin).

1984 BKR REGIO EINDHOVEN 1984 fotografie, ontwerp en productie van de catalogus bij deze tentoonstelling in het Stedelijk Van Abbemuseum te Eindhoven.

1985 “HEINRICH HEINE, EEN ONTMOETING” catalogus bij reizende tentoonstelling (Kunstpalast Düsseldorf).

1985 MEDIUM FOTOGRAFIE catalogus bij reizende tentoonstelling. (Tiendschuur Weert).

1993 Grafiekuitgave naar aanleiding van de groepstentoonstelling van kunstenaarsvereniging “WIT” in Galerij Germinahof te Sterksel (NBr.).

1996 Uitgave postzegel door PTT Post Filatelie met een foto uit het documentair fotoproject "Brabantse Schuttergilden' (1980). Oplaag 8 miljoen. Presentatie op 13 juni 1996 op het Binnenhof in de Haag (Oude Zaal).

1997 TEKEN, publicatie bij tentoonstelling van kunstenaarsvereniging WIT in de Openbare Bibliotheek Schijndel.

Extra:
1999 Fotoboek EINDHOVEN, portret van een industriestad, kleurenfoto's

1999 De gekke dingen van de stad ; een portret van Eindhoven, Eindhovens Dagblad.

2002 Uitgave en foto's  in Fred Gubbels schilderijen 

2003 Uitgave en foto's Jacques Slegers (1936 - 2000) 

De gekke dingen van de stad ; een portret van Eindhoven, 1 november 1999 Eindhovens Dagblad.
Artikel Michiel Elands en foto's Hans-Joachim Schröter


'Als ik iemand sympathiek vind dan denk ik dat hij mooi is' : fotograaf Hans-Joachim Schröter.
Brabant Cultureel : tijdschrift voor kunst en cultuur, jaargang: 49, nummer 1, pagina 26-28, uitg. 2000

2022 Afscheidsdienst 11 juli 2022 

Afscheid Hans-Joachim Schröter (1938-2022)

Hans-Joachim Schröter (Leipzig, 26 mei 1938 - Eindhoven, 1 juli 2022) 

Lid van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten NVJ/NVF

oude website in internet archief : 
1996 - 2003 http://www.iae.nl/users/hschroe
2004 - 2018   Schroeterphoto.nl  
Nog bestaande linkedin pagina

https://www.rhc-eindhoven.nl/Hans-Joachim Schröter

Artikel over Hans-Joachim na zijn overlijden: Eindhovens dagblad
(helaas nog geen digitaal archief ED over zijn actieve periode)
Wikipedia Hans-Joachim Schröter

Met twee koffertjes in de trein naar het vrije Westen "De camera van Hans-Joachim Schröter", Trouw 5 - 7- 1982 

Hans Joachim Schröter bij Galerie Fiolet in Amsterdam "Straatmeubilair wordt mooi", Het Parool 26 - 11 - 1974