Vestedatoren

De Vesteda woontoren, het wybertje of 'de Naald, in Eindhoven is door de architectenbranche bekroond als Gebouw van het Jaar 2007. De architecten Jo en Geert Coenen ontvangen de prijs 22-06-2007 uit handen van minister Ronald Plasterk bij het landelijke begin van de Dag van de Architectuur in Rotterdam.
Deze toren door het architectentijdschrift Chepos en lezers van Eindhovensdagblad ook gekozen tot 'Vestedatoren mooiste gebouw van Eindhoven'

De Vestedatoren (linker foto) toont een sterke gelijkenis met het Flatiron Building in New York, zowel qua hoogte als qua vorm. Dit bouwwerk heeft dezelfde karakteristieke ronde, puntige vorm. Een wezenlijk verschil is echter dat de Vesteda Toren een ruitvorm heeft, en het Flatiron Building het slechts met één helft van deze vorm moet doen: een driehoek.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vestedatoren. Ook lijkt het op de Pirellitoren in Milaan maar die gelijkenis is minder sprekend. Het complex lijkt ook op de De Haagse Toren ofwel Het Strijkijzer in Den Haag, die in 2011 is opgeleverd.
In New York kreeg de Flatiron 1902 extra belangstelling door de 'valwinden' langs de zijden van het gebouw waaiden de rokken van de vrouwen omhoog. De plaats werd berucht vanwege glurende mannen, en daarom werden in die tijd, er op de straten rondom het gebouw meer politieagenten ingezet. 

Vesteda toren

De Toren met 28 verdiepingen en 90 meter hoog, is een gezamenlijke ontwikkeling van Van Straten Vastgoed en Vesteda. Dat is een opmerkelijke samenwerking tussen twee projectontwikkelaars die elk op een heel eigen terrein van de vastgoedmarkt actief zijn. Van Straten Vastgoed richt zich met name op de ontwikkeling van vastgoed, terwijl Vesteda zich concentreert op het beheer en de verhuur van hoogwaardige huurwoningen. De samenwerking in de Toren betekent dan ook dat alle woningen die erin gerealiseerd worden bestemd zijn voor de huursector.
Op ieder niveau tót de 26e etage zijn slechts 2 appartementen gesitueerd.
In 2016/2017 zijn appartementen verkocht voor € 450.000 tot € 495.000 KK en zijn maandelijkse servicekosten € 413 per maand.

Van Straten Bouw is in mei 2003 gestart met de bouw van de Toren. In 2006 is de Toren opgeleverd, de planning was 2005. Op de onderste bouwlagen biedt het dan plaats aan kantoren. Vanaf de vijfde verdieping komen de appartementen, twee per verdieping. De bovenste twee bouwlagen (de verdiepingen 27 en 28) zijn gereserveerd voor twee prachtige penthouses.


Ontwerp van  Jo Coenen

Het ontwerp van de Toren is van Jo Coenen & Co Architecten. Bij het ontwerp is vanzelfsprekend rekening gehouden met de randvoorwaarden die Jo Coenen zelf bij de planontwikkeling van Smalle Haven heeft geformuleerd. In die eerste plannen stelde hij al voor om op de plek waar de Toren nu is geprojecteerd een zeer bijzonder boegbeeld voor Smalle Haven neer te zetten. Een boegbeeld dat aansluit bij de andere gebouwen en dat samen met Medina evenwicht brengt in de straatwand van de Vestdijk. Als plattegrond is daarom ook gekozen voor een ruitvorm, juist omdat daarmee de loop van de Vestdijk op logische wijze gevolgd wordt.

Gebouw van het Jaar 2007
De Vesteda woontoren in Eindhoven is door de architectenbranche bekroond als BNA Gebouw van het Jaar 2007. De architecten Jo en Geert Coenen ontvangen de prijs vrijdag 22 juni 2007 uit handen van minister Ronald Plasterk bij het landelijke begin van de Dag van de Architectuur in Rotterdam.
Met de Vesteda Toren bezit Eindhoven, aldus de jury, een nieuw en prominent landmark. Het gebouw is feitelijk een instant monument. Door een prachtige balans tussen schaal, hoogte en materiaal heeft dit ontwerp voor hoogbouw zich verder zeer harmonieus weten te schikken in het bestaande stedelijk weefsel.  Er waren in 2007 zo'n 35 genomineerden voor deze prijs.

Unique Styles

Wooneisen aan de basis van het ontwerp
De inbreng van Vesteda heeft grote invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp voor de Toren. Voor Vesteda is het namelijk essentieel dat de Toren-appartementen optimaal aansluiten bij de woonwensen van huurders uit het hogere segment. Transparantie, een goede indeling en ruimte zijn dan belangrijk. Dat is goed terug te zien in het ontwerp. De appartementen zullen bovendien worden uitgerust met een groot aantal voorzieningen. Een 'Woonbode' bijvoorbeeld, een apparaat dat fungeert als videofoon, brandalarm en inbraakbeveiliging tegelijk. Het is mogelijk om er in de toekomst een supermarkt-boodschappenservice in te integreren. In de kelder van het gebouw komen dan speciale kastjes waar de bezorgdienst de boodschappen in kan zetten. Vesteda onderzoekt momenteel wat de verdere domotica-mogelijkheden in de appartementen zijn. Er wordt ook gekeken of er voor de huurders afspraken gemaakt kunnen worden met zorgleveranciers. Dat alles past in de kwaliteitslabeling die Vesteda voorstaat.
Adres: Smalle Haven 9 - 99 5611 EH Eindhoven

http://www.jocoenen.com/smalle_haven/toren_eindhoven.htm


Vesteda-toren als een lichstad eindhoven icon

Eindhoven skyline 2017 /2016
Learn more...

Eindhoven skyline gloeilampje op T-shrt

Eindhovense gebouwen in een symoblisch gloeilampje.
Tags: Vestedatoren, Catharinakerk, Evoluon, Watertoren, Blob, Energiecentrale Strijp-S, skyline, lamp, gloeilamp, gebouwen, , eindje, eindhoven, ehv, brabant, Nederland, 040 

13 stadsiconen op t-shirt

Dertien stadsiconen inspireerde de Eindhovense ontwerper Nieki van Diepen tot het samenvoegen van deze 13 iconische elementen. 
Speciale T-shirt pagina

Vesteda-toren behoort tot het beste van Coenen
Elk goed gebouw verdient een bijnaam. Dat de Vesteda-toren in Eindhoven ook wel het wybertje wordt genoemd, is niet onaardig bedoeld....  

En niet alleen het sluitstuk, maar in zijn eenvoud ook het meesterstuk van een architect (en ex-rijksbouwmeester) die veel grote projecten heeft gebouwd, maar dit tot zijn beste kan rekenen. Coenen heeft hier de goede verhouding gevonden tussen stedelijkheid en comfort, tussen eenvoud en statuur. Dit is een van de beste woontorens die de laatste tien jaar in Nederland zijn gebouwd. Het eerste dat opvalt als je over de Vestdijk op het gebouw aanloopt, is het messcherpe verticale profiel van de Vestedatoren. Als een nette broekspijp die zo uit de stomerij komt, rijst de wolkenkrabber ijzingwekkend dun 28 verdiepingen omhoog. De kopse zijden hebben ronde hoeken van glas, sterk gebogen in 180 graden, horizontaal beklemtoond met dikke gevelbanden. Het gebouw is opgehangen aan een dragende kern, waardoor de uitlopers van de ruit constructievrij konden worden opgetrokken in glas. Van plafond tot vloer. Prachtig voor het uitzicht, in de hogere regionen iets minder comfortabel voor mensen met hoogtevrees: je kijkt over de punten van je schoenen recht naar het trottoir. Het tweede dat opvalt, is dat de toren een relatief kleine plattegrond kent. De meeste hoogbouwers gaan niet negentig meter de lucht in voor een vloeroppervlak van slechts 270 vierkante meter per etage. De ruitvorm meet op het breedste punt slechts 14 meter. Maar die kleinschaligheid maakt dat het ondanks zijn hoogte geen moloch wordt. 

Jo Coenen (Heerlen, 1949) bezit inmiddels een fors oeuvre voor een Nederlandse architect. Het plan voor de wijk Céramique (Maastricht), het Architectuur Instituut (Rotterdam) en binnenkort de openbare bibliotheek in Amsterdam zijn de bekendste ontwerpen. Niet altijd slaagt hij erin het zo eenvoudig te houden. Van het rommelige ontwerp voor het Architectuurinstituut kun je zeggen dat de architect heeft verzuimd een keuze te maken uit een doos vol ideeën. Dat deed hij wel in Eindhoven, waar hij de simpelheid van de plattegrond ten volle benutte.

 Natuurlijk is de Vesteda-toren een verwijzing naar klassiekers uit de 20ste-eeuwse architectuur. Coenen noemt zelf het Flatiron Building op een haarscherp driehoekje van Broadway en 5th Avenue in New York (Daniel Burnham, 1902) en de Pirelli-toren van architect Gio Ponti in Milaan (1956). Die laatste is de sterkste verwijzing, omdat je vanuit de Vesteda-toren neerkijkt op de Bijenkorf (1976) van Eindhoven. Waarvan Ponti de karakteristieke façade ontwierp, zijn enige Nederlandse ontwerp. Hoe mooi kan het cirkeltje worden gesloten. De toren is een luxe verhuurobject van projectontwikkelaar Vesteda, die in meer steden dergelijke hooggeprijsde woongebouwen ontwikkelt. Een appartement doet tussen de 1.700 en 5.000 euro, er is een fitnessruimte plus personal trainer voor de huurders en vier gastenverblijven als de logees een eigen slaapkamer willen. De trainer van PSV is al wezen kijken in het penthouse met adembenemend uitzicht over Eindhoven. De eerste huurders komen op 1 december 2006. Het gebied waarvan de Vestedatoren het slotakkoord is, heet Smalle Haven en is de afgelopen veertien jaar ontwikkeld. Het masterplan is van Coenen, die naast de toren ook het Colonnade-gebouw ontwierp. Het was een thuiswedstrijd voor de architect, die in Eindhoven studeerde en op een steenworp afstand zijn eerste bureau opende. Thuiswedstrijden zijn niet altijd de makkelijkste voor architecten, maar hier is Coenen er goed in geslaagd een goede overgang te markeren van grootschalige bedrijfsbebouwing langs de binnenring naar de kleine uitgaansstraatjes in het stadshart. De toren van Coenen laat nog iets anders zien. In het centrum van Eindhoven zijn de aflopen jaren een aantal torens verschenen, onder meer van Cees Dam (De Admirant) en Van Aken (De Regent). Er staat nog een wolkenkrabber [E' Tower] van Wiel Arets op het programma. Het laat zien dat veel steden hun vrees voor hoogbouw definitief kwijt zijn. Terecht. Want torens als die van Coenen kunnen stadscentra allure geven, zonder een slagschaduw over hun omgeving te leggen.

Bob Witman 10 november 2006 Volkskrant

Bron:https://www.volkskrant.nl/recensies/vesteda-toren-behoort-tot-het-beste-van-coenen~a802440/
http://www.villapalladio.nl/


Plattegronden
In de Vesteda Toren heeft u keuze uit twee indelingsvarianten. Beide typen hebben een vloeroppervlakte van 135 m2. Variant een beschikt over 1 slaapkamer van 21 m2. Hierdoor heeft de woning een kookeiland in de keuken. De tweede variant beschikt over twee slaapkamers, een van 21 m2 en de tweede slaapkamer van 7 m2. Hierdoor beschikt deze variant over een halfopen keuken. Bekijk de plattegronden, dan ziet u welke typen aansluiten bij uw persoonlijke wensen.

https://www.vesteda.com/nl/eindhoven-vestedatoren.aspx

Hieronder een prille ontwerpschets van Jo Coenen

Eindhovensdagblad verkiezing 
De Vestedatoren is glansrijk winnaar geworden van de ED-verkiezing in 2013 van Eindhovens mooiste woontoren van de laatste vijftien jaar. 700 unieke stemmers gaven de karakteristieke toren van architect Jo Coenen een 8,3 als gemiddeld rapportcijfer.
Als enige minpunten worden – ook door fans van 'de Naald' – de plek (te dicht op andere gebouwen) en de hoogte (te laag) genoemd.
"De Eindhovense variant op het Iron Building in New York. Mooi modern en internationale allure", is een van de vele lovende motivaties die deelnemers aan hun stem aan de ranke toren aan de Vestdijk/Smalle Haven meegaven.

Chepos: 'Vestedatoren mooiste gebouw van Eindhoven' 
De ruitvormige Vestedatoren is door lezers van Chepos, het bouwkundige magazine dat studievereniging CHEOPS uitbrengt, verkozen tot het mooiste gebouw van Eindhoven. Ter ere van haar vijftigste uitgave organiseerde de redactie van Chepos deze online verkiezing. Strijp–S werd winnaar in de categorie ‘Mooiste stedenbouw’. De campus van de TU/e volgt op plaats twee.

 Op dinsdag 24 maart 2015 is de Chepos 50 met als thema Eindhoven uitgekomen! De stad wordt in al haar aspecten belicht: van een interview met de wethouder tot de onthulling van de verkiezing van het mooiste gebouw van Eindhoven. 
Lees het tijdschrift online op: http://cheops.cc/chepos/ of op issuu
De Chepos is een multidisciplinair tijdschrift dat zich richt op alle aspecten van de gebouwde omgeving. Het bevat artikelen over interessante projecten, architectuur, stedenbouw, constructie, onroerend goed en nieuwsartikelen van de faculteit, Nederland en CHEOPS. Elk academiejaar worden drie nieuwe edities uitgebracht. Sinds nr. 53 in het engelstalig.