De DansSalon Eindhoven

1993 - 2002 (2006)

De lokatie Stationsplein 4 was de prefecte omgeving: een klassieke voorgevel en binnen een oude balzaal (kroonluchters, sierpleisterwerk, draperieën) knappe halfnaakte dansers die hun kunsten vertoonden, de travestieten op hun onbegrijpelijke plateauzolen: alles was hier Danssalonfähig.
Extravagant, heftig, maar altijd met klasse.
Een begrip in Eindhoven en ver daar buiten...

De DansSalon

De DansSalon in Eindhoven was een megadisco van twee verdiepingen, meerdere bars en dansvloeren. Actief in de 
jaren 1993 tot 2002/2006

"mega Swingpaleis" 

 Met zijn kroonluchters vol echte kaarsen, zijn spiegels en trappen, zijn zuilen en schilderingen is het van binnen net een sprookjespaleis, een levend hof met palmen en echte prinsen, bizarre gasten en lenige dansers. Deze uitstraling maakt dat de bezoeker in een andere wereld stapt. Hij raakt erdoor geïmponeerd. Wanneer in De DansSalon de kroonluchters op maat van de eigen sound van onze discjockeys gaan knipperen en de ultra moderne discolights hun lichteffecten op de dansvloer projectoren, verandert de karakteristieke zaak in een waar "mega Swingpaleis" 

Openingstijden waren van donderdag tot zondag

Donderdag 21.30 - 02.00 uur
Vrijdag: 21.30 - 04.00 uur
Zaterdag: 21.30 - 04.00 uur
Zondag 21.30 - 02.00 uur (gay-avond)


Fedde Le Grand in zijn beginjaren in de Danssalon, Eindhoven. Kijk in jaren 1999 hoe hij draaide toen nog met vinyl! en een peukje hoe hij de tent op zijn kop kreeg.
TMF The Music Factory 

De dansSalon

where the week ends

1

1994 

Vanaf 1994 (1993 was een opstart jaar en 1994 nieuwe eigenaren) drukte de Danssalon haar muzikale stempel op Eindhoven en later ook op de rest van het land. Grootheden als Marco V en Fedde le Grand startten er hun carrière en de Danssalon CD-reeks bewijst dat deze club een eigen unieke sound had. Van de studentenavonden tot de heftige specials en gaynights, iedereen was er welkom. Mits men een beetje moeite deed om goed voor de dag te komen en netjes betaalde aan de voordeur, bij de garderobe  en bij het plassen (waarna overigens altijd in de bak met snoepkettingen en lollies gegraaid mocht worden).  

2

Extravagant

De chique inrichting met de enorme kroonluchter, standbeelden en spiegels, de blokken waarop ieder weekend weer knappe halfnaakte dansers hun kunsten vertoonden, de travestieten op hun onbegrijpelijke plateauzolen: alles was hier Danssalonfähig. Extravagant, heftig, maar altijd met klasse.

3

2006

Hoewel de stekker pas in 2006 voorgoed uit de club aan het Stationsplein werd getrokken waren de echte hoogtijdagen van de Danssalon al in 2002 voorbij en werd toen de laatste dans gedanst.

2001 Foto's en opmerkingen Danssalon april, helaas foto's zijn alleen klein bewaard gebleven.
2001 bron: https://web.archive.org/

Message from: Opmerkingen Danssalon april 2001  website 2001 www.danssalon.com

Message from: Opmerkingen Danssalon april 2001

Message from: Opmerkingen Danssalon april 2001

TMF The Music Factory


Televisiezender gestart op 1 mei 1995 met videoclips van popmuziek en DJ's
In 2002 overgenomen door MTV en gestopt op 1 september 2011
Meer https://nl.wikipedia.org/wiki/TMF_Nederland

De sfeer Danssalon-Eindhoven is op YouTube nog te proefen bij The dj's

TMF en Danssalon

The DJ’s van muziekzender TMF, dat vijf jaar lang op weekendavonden impressies uit de Danssalon uitzond, Het programma van TMF waar eind jaren 90 alle destijds bekende dj's uit de scene hun opwachting maakten.

TMF Mega-Dance Tour

TMF Mega-Dance Tour. Dertien weken lang bezoekt de Mega-Dance Tour met een spectaculaire show vol special effects discotheken in het hele land.

No Wayback

Helaas, om de TMF site goed te kunnen bekijken heb je Flash Player 7 (2007)
Veel oude site zijn niet meer te bekijken omdat ze in Flash zijn gemaakt.

MTF

TMF | THE DJS | Tiesto first 20 minutes on tv | march 1998 |
Optreden van Tiesto in de Danssalon in Eindhoven maart 1998
Zoek in YouTube op Danssalon Eindhoven voor alle filmpjes

DansSalon reunion party 2005

woensdag 4 mei 2005 zal de Eindhovens club DansSalon voor een keer terug keren naar de glorie dagen van midden jaren ’90. Tijdens de spectaculaire DansSalon reunion party zullen oude tijden herleven. Met niets minder als al het goede van toen, zoals de beste DansSalon acts, de dj’s Marco V & Benjamin, het decor en vooral niet te vergeten jullie de bezoekers, zal er nog een keer samen worden gekomen om die unieke sfeer te proeven die alleen in het kleinste pretpark van Nederland te vinden was. De DansSalon reunion, de DansSalon op zijn best!
De reunion zal garant staan voor alleen de allerbeste mellow en club classics in combinatie met acts zoals alleen de Danssalon ze kon neer zetten. Cindy Jacobs bedrijfsleider Mega Swing Paleis Danssalon: “De DansSalon reunion is zoals de naam al doet vermoeden een grote reünie voor iedereen die in de jaren 90 in de Danssalon opstap ging. Wij willen deze avond een onvergetelijke en ouderwets Danssalon clubavond creëren, waarbij de bezoeker zich nog een keer in die unieke sfeer van toen waant zodat oude herinneringen kunnen worden opgehaald met vrienden en bekende van toen. 

Om de herinnering aan het oude house tijdperk compleet te maken is het oude dansteam van club Danssalon bereid gevonden om nog een keer hun outfits uit de kast te halen, en de dansblokken van de Danssalon te bestijgen. De bezoeker zal getuigen worden van een uniek en spectaculair samengestelde show, met dans- en theateracts. 

bron: https://partyflock.nl/news/4833:Retronic-presents-the-DansSalon-Reunion

DansSalon reünie in de nieuwe DansSalon op zaterdag 20 februari 2010

Met reünies probeerde men de oude herinneringenterug te halen.

Bron: https://gdpr.djguide.nl/nieuws.p?id=8407
Meer op: https://www.ed.nl/cultuur/de-club-die-de-randstad-aftroefde~ab83d114/

Heropening DansSalon in 2009

In oktober 2009 vierde de Danssalon in haar "vernieuwde" vorm een heropening. Het verwachtingspatroon was, met name bij de oude Danssalon-ganger erg hoog. Zij verwachtte terug te komen in de oude Danssalon, maar de tijden veranderen, net zoals het interieur en het "oude" vaste publiek van de Danssalon was er niet meer.  In 2010 zijn nog een aantal feestengeorganiseerd maar juni 2010 gaat de Danssalon / Drie Gezusters failliet.

the Closing party 

Op 12 juni 2010 is het allerlaatste feest in de grot. 
 Zijn "ijsbar" in de kelder, waar klanten bij een temperatuur van min zeven een biertje kunnen drinken was een energieslurpende ijslounge. Ook zijn druipsteengrot met duizenden led-lampjes trok niet echt publiek. Eindhovenaren noemde het al snel het "Eindhovense filaal van de Efteling". Lees hieronder

Home Religion

Zaterdag 29 mei 2010.

Helaas geen affiches kunnen vinden van de eerste jaren 1993 -2002 van de Danssalon. Graag een digitaal kopie of foto naar contact.

Bovenstaande posters komen van 
https://partyflock.nl/

Ladies Night

Elke donderdagavond van 23.00 tot 4.00 uur een Ladies Night in de Danssalon periode 2009/2010


Stationsplein 4 van woonhuis naar winkel

Stationsplein 4 is een gemeentelijk monument en heeft diverse bestemmingen gehad. In 1880 gebouwd door luciferfabrikant C.H.F. Mennen. In 1891 in gebruik als wooonhuis en kantoor van de textiel en luciferfabrikant Wijers. ( Jr. J.L. Wijers en M.J.H. Mennen trouwen in juni 1890, het samengaan van twee luciferfabrikantenfamailies ) Gezin Wijers verhuist in 1920/1921 naar de Parklaan 52. Hierna vestigde zich de N.V. Incassobank uit Amsterdam zich hier. In 1951 werd het pand aan Stationsplein 4 betrokken door Tapijthandel Lebesque.

De eigenaar W. Lebesque reisde meermalen naar de Oriënt om handgeknoopte tapijten in te kopen. In 1965, toen een tweede zaak in Tilburg werd geopend, was de Iraanse zaakgelastigde aanwezig. Na 1980 ontwikkelde het bedrijf zich van meubel- en tapijtenzaak tot een interieurontwerpbedrijf.
In 1993 verhuisde het bedrijf naar het pand Hoogstraat 301, de voormalige pastorie van de Sint-Lambertuskerk te Gestel. Hier werd onder meer een showroom gevestigd. In 2007 werd nog het 100-jarig jubileum gevierd en aldus verkreeg het bedrijf in 2008 het predicaat Hofleverancier.
Ondanks alle feestelijkheden ging het gaandeweg slechter met het bedrijf: Het aantal personeelsleden liep terug van 12 naar 4 en in 2013 ging het bedrijf failliet. Als oorzaak werd door de bedrijfsleiding -die nog steeds in handen van de familie Lebesque is- de aanhoudende economische crisis opgegeven. Niettemin werd naar een doorstart toegewerkt en in 2014 werd een nieuwe structuur van het bedrijf bekendgemaakt, waarbij het in twee takken werd opgedeeld: interieurprojecten en pop-up stores. Het bedrijf is tegenwoordig gevestigd aan Mathildelaan 9 te Eindhoven.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lebesque

Van De Danssalon naar de Drie gezusters Eindhoven

De Danssalon, sinds 1993 gevestigd in het pand was geen succes. Totdat Han van Waarden en Jos Michelbrink de tent eind 1994 overnamen en er een nieuwe formule op loslieten: totaaltheater, housemuziek en deze aan te vullen met dansers en acteurs. Die verrasten het publiek bovendien met allerlei speeltjes (waaiers, fluitjes). In die gekdoenerij ontstond een grote verbroedering. En anders was er wel ’lovedrug’ xtc, om het plaatje compleet te maken. Het werd de blikvanger voor geheel dansend Nederland en was zelfs een tijdje " de iT " van het Zuiden. Binnen een jaar was de nieuwe DansSalon een daverend succes. Ieder weekend volle bak, met vooral op zondag één extravagante avond. Dan was het gaynight, en werd de Danssalon bevolkt door schaars geklede homo’s, niet zelden uitgedost als travestiet. De rijen [foto] stonden soms tot diep in de Dommelstraat.

Vanaf  2001 was de succesformule versleten en liep de Danssalon langzaam leeg.. lees verder en een van de eigenaren Han van Waarden. beroofde zich in aug 2002 van het leven mede door strubbelingen met de gemeente.

Op 31 juli 2006 "nam" Kooistra horeca-onderneming De Danssalon in Eindhoven over. De "stenen" bleven van Heineken. Het pand onderging na de verkoop een ingrijpende verbouwing. Kooistra trok in totaal 4 miljoen euro uit om de eens zo extravagante discotheek in de stad om te toveren tot een vestiging van Café-restaurant De Drie Gezusters. De opening was op 9 oktober 2008.
Sjoerd Kooistra, "verkocht" het pand zeg maar  "verhuurde door"  het al weer in 2009. Zijn "ijsbar [foto]" in de kelder, waar klanten bij een temperatuur van min zeven een biertje kunnen drinken was een energieslurpende ijslounge. Ook zijn druipsteengrot met duizenden led-lampjes trok niet echt publiek. Eindhovenaren noemde het al snel het "Eindhovense filaal van de Efteling". De omzet kelderde en Kooistra was blij dat hij het weer kon doorverhuren.
Vanaf 1 juli 2009 is Drie Gezusters in handen van de Amsterdammers Casper van Hooren en Richard Rieske. Zij organiseren weer DansSalonfeesten. Het pand blijft eigenlijk eigendom van Heineken. Eigenaar Richard Rieske van de Drie Gezusters in Eindhoven zegt hierover in 2010 in de Volkskrant: ‘Maar ik betaalde huur aan Kooistra, en die gaf kennelijk de laatste tijd dat geld niet door.’ De rechter besloot 29-06-2010 dat de zaken van Rieske ontruimd kunnen worden, als de brouwer niet binnen twee weken zijn geld kreeg. De Gezusters gaat failliet en krijgt een nieuwe eigenaar. Wolfgang Meidl, eigenaar van nog vijf andere restaurants in Eindhoven, zet de zaak per maart 2011 verder onder de naam café-restaurant Bolle. Later het wordt weer club Bermuda en sinds 2013 is Grand Cafe Plein 4 er gevestigd. (Zie verhaal hiernaast)

De omstreden Sjoerd Kooistra komt tragisch om het leven, faillissement en zelfmoord, hierover hebben Joost van Kleef, en Henk Willem Smits, in 2011, een 'spannende', 'onthullende en ongelooflijke' bestseller geschreven: "De zaak Kooistra: Opkomst en ondergang van een horecamagnaat". Lees de herziene versie want die geeft nog meer details. Het boek geeft een duidelijk beeld van de keiharde zakenwereld en de macht van de brouwerijen van de horeca. Het uitgaansleven heeft soms meer kanten, dat bedenk je niet altijd als je een biertje drinkt.

Van club Bermuda naar Plein 4

Sinds eind oktober 2013 is Grand Cafe Plein 4 er gevestigd op stationsplein 4. Het pand beschikt naast de monumentale karakteristieke gevel, over hoge plafonds, diverse verdiepingen en verschillende ruimten met ieder hun eigen sfeer en uitstraling.
“De uitendelijke keuze voor de ommezwaai van club Bermuda naar Grand Café was niet gemakkelijk”, legt Jordi Valk, één van de exploitanten van Bermuda Eindhoven BV, in 2013 uit. “Wij hebben de afgelopen jaren samen met al onze medewerkers er alles aan gedaan om Bermuda tot een succes te maken en dat is grotendeels gelukt, getuige het uitroepen tot “beste club van Zuid-Nederland” en de aantrekkingskracht die Bermuda tot op heden uitoefent op het uitgaanspubliek van Eindhoven en ver daarbuiten. Er zijn echter twee factoren die ons toch hebben doen besluiten het roer om te gooien, te weten: de veranderingen in de clubscene enerzijds en de lokatie in combinatie met de uitstraling van het pand anderzijds.
De huidige exploitatie, hoewel niet verlieslatend, is niet meer wat het geweest is; De club-scène verandert al jaren onder invloed van oa de gewijzigde uitgaansbehoeften en de festivals, maar het afgelopen jaar lijkt dit in een stroomversnelling geraakt. Bovendien zijn clubs steeds meer in een spagaat beland door de alsmaar toenemende kosten voor programmering en de lagere bereidheid van bezoekers om entrée te betalen. Op korte termijn valt dit door “slim programmeren” wel op te lossen maar op lange termijn lijkt dit niet houdbaar. Bovendien maakt de karakteristieke monumentale gevel, de hoge plafonds en de zeer gunstige ligging tussen het Stationsplein en de Dommelstraat dit pand uitermate geschikt voor deze nieuwe invulling.
Op 1 september 2013 zal Bermuda definitief haar deuren sluiten en na een grootscheepse verbouwing zal Plein 4 eind oktober haar deuren openen. Nu is het een trendy en hip grand café. Elke vrijdag en zaterdag staan onze beste dj’s in the booth om de lekkerste deuntjes voor jullie te draaien.
Bermuda Eindhoven BV heeft ook belangen in Eindhovense NS Stations Retailbedrijven op diverse perons en Japans Restaurant Yokohama stationsplein 11.

CD's van de DansSalon

PopHouse/Techno/Trance Iedere Cd is kort te beluisteren op muziekweb (te leen bij  een bibliotheek)  en track info.
 Bij discogs ook veel informatie en daar 2e hands te koop

De DansSalon Volume The Fifth Edition  - 1998

Meer info op discogs

Luisteren op muziekweb

De DansSalon - Edition Six -  1999

Meer info op discogs

 De Danssalon - Edition 7even - 1999

Meer info op discogs

Muziekweb luisteren

 De Danssalon - Summer Vibes -2000

Meer info op discogs

Luisteren op Muziekweb

De Danssalon Winter Celebration 2000

Meer info op discogs

Luisteren op Muziekweb

danssalon