Roeklaan / Kwartelstraat

Roeklaan ligt tussen de Tongelresestraat en Treurenburgstraat in Eindhoven.
De Sperwerlaan komt hier als een T-kruising op uit.
Kwartelstraat in verlengde en die komt uit op de Fazantlaan.

Roeklaan

De panden Roeklaan 2 t/m 16 waren een onderdeel de woningen die in 1920 /1921 gebouwd zijn door Woningbouwvereeniging RK Middenstand. Architect: L. J. P. Kooken en F.J. Wolters.
De panden bezitten dezelfde bouwkenmerken zoals de woningen in Valklaan en Pauwlaan.
Roeklaan 2A is in 1933 gebouwd

Roeklaan 3 (voorheen  1A, gebouwd in 1944 of 1927)

Nummer 1 is verbouwd naar  1-01 t/m 1-04 (Het woonhuis Tongelresestraat 47 is omgebouwd naar studentenwoningen periode ?  Hoekpand was in 1958 al pension met kamers).


Aantal panden zijn in de jaren 60 "gewit" 


De woningen in de Roeklaan zijn gebouwd door woningbouwvereniging R.K. Middenstand. Bouwperiode 1920/1921
Een gevelsteen, voorzien van de wapens van deze vereniging en de gemeente Eindhoven, siert boven een doorgangtje tussen de panden 10 en 8.
Dezelfde steen is bij Pauwlaan 20 ingemesteld.

Op 19-06-1922 is deze steen onthuld, bij de plechtige inwijding van alle woningen van R. K. Middenstandsbond in het villapark. Lees verslag hierover bij Sperwerlaan


Links op de hoek (in het witte pand en zie hieronder) was in de 50er jaren de slagerij van J.H. van Duin - Reijnders en rechts op de hoek was een luxe bakkerij van Sol. Sol wordt later een slijterij onder der naam "van der Heijden". De drankzaak stopt en verhuist richting rondweg aan de rechterzijde naar de Tongelresestraat, ongeveer ter hoogte van, destijds, groentewinkel Verhallen.
De onderneming ST. Salaam for Science Educat. / Human. work is gevestigd op Roeklaan 2A te EINDHOVEN en is actief in de branche Maatschappelijk werk.

Roeklaan 3 (voorheen 1A),  Eindhoven


Roeklaan 3 te Eindhoven. Is oorspronkelijk gebouwd als een winkelpand in 1944 of 1927. (uit een oude akte blijkt de bouw van ca. 1927 te zijn). Er was in de 50er jaren slagerij van Duin gevestigd. Op dit moment is het een woonhuis.

Winkeldeur

Het pand heeft een oppervlakte van 180m² en een perceeloppervlakte van 331m² en heeft 9 kamers kamers waarvan 4 slaapkamers. De laatst bekende vraagprijs betreft € 575.000. (2016).
In 2022 te koop voor € 849.000 k.k. Diverse verbeteringen zijn doorgevoerd.

Mooie ligging

Schuin tegenover op hoek van de Kwartelstraat waar de Spar gevestigd was en later een makelaardij werd, is nu ook een woonhuis.


Foto Roeklaan waarop foutief Valklaan staat. Kijkrichting Kwartellaan. Rechts Roeklaan 3: Slagerij 
                     ©ansichtkaart Jan Spoorenberg
foto periode 1948/1949?

Kwartelstraat

Van Sparwinkel tot woonhuis


Sparwinkel werd door familie Van Bussel gerund, daarna door de familie Van de Kerkhof.
Hierna weer familie Van de Berg. 


Het Spar-boekje waar alle boodschappen van de week in werden opgeschreven. Men betaalde en achteraf. Ook het aantal zegels dan men voor de artikelen kreeg werden aangetekend. "Kopen bij de Spar is sparen bij de koop" was de reclame tekst Frits Hanf die vlak voor de oorlog directeur werd van Spar Amsterdam.
Maar ook 10% korting en 100% kwaliteit




In 2005 nog Smaal makelaardij. Uitbouw bovenkamers is eerder erop gezet en pand is "gewit" waardoor de bijzondere steenstructuur is verdwenen


In 2018 verkocht ....en de winkelruimte is omgebouwd tot een woonkamer.


Woningen in de Kwartelstraat foto 2006


Een huizenrij ontworpen door architect Hanrath en mede-uitgevoerd door architect Paul Briët. Ze zijn in periode 1926-1928 in opdracht van Philips gebouwd. 


Foto  Kwartelstraat
©ansichtkaart Jan Spoorenberg
foto periode 1918


Klooster Sint Angela Kwartelstraat  
De Orde van de Ursulinen was de eerste vrouwelijke orde binnen de katholieke kerk die zich specifiek met het onderwijs aan en de opvoeding van meisjes ging bezig houden.
De zusters Ursulinen zijn werkzaam vanaf 1921 in hun klooster aan de Kwartelstraat. In 1930 bouwde architect J. Franssen uit Roermond een nieuw klooster en een kleuterschool eraan vast. Op 1 augustus 1951 werd de communiteit opgeheven. De congregatie van de Zusters van Moerdijk kocht het voormalige klooster van de Ursulinen in 1951. Ze bedienden vanuit dit klooster scholen op drie verschillende plaatsen in de stad.
In 1965 werd het klooster verkocht aan de Godshuizen in ’s-Hertogenbosch.
Sinds  2011 een zorghotel of verpleegzorg voor 24 daklozen.