Plonja of Apollonia van Ravenstein

GELDROPSE PLONJA IN VIER WEKEN TOPMODEL

GELDROPSE PLONJA IN VIER WEKEN TOPMODEL

" 't Duizelt me nog wel voor de ogen"

GELDROP, 9 sept. - Nauwelijks vier weken geleden was Plonja Ravenstein (net 17 jaar) een „gewoon" Geldrops meisje; in zoverre, dat toen al menig mannenhoofd zich in de richting van haar uiterst opvallende verschijning had gewend. Nu wordt dezelfde Plonja in opperste kringen van de Amsterdamse modewereld beschouwd “DE" ontdekking van het jaar.
Plonja's opwindende ervaring sprookjesgeschiedenis en heeft haar vakantiereisje maar Amsterdam niets meer en is minder opgeleverd dan een sensationele start op het voor ve­len moeizame pad naar een carrière als fotomodelmannequin.

“Het duizelt me allemaal nog voor de ogen"' zegt Plonja, voor het eerst sedert de bliksemstart weer terug in de ouderlijke in Geldrop.

Ruim vier weken geleden vertrok ze met broer Theo naar Amsterdam om enige weken bij haar getrouwde zus Ferry door te brengen. Zonder verwachtingen stapte ze na enige dagen het bureau van ex­-miss world Corine Spier-Rotschaeffer binnen, een bureau ( Model planning), dat mag bogen op een toppositie in de Vaderlandse modewereld.

foto's © Jan de Waal  

Sensatie

. „Mevrouw Spier was ontzettend enthousiast”, vertelde Plonja­„ik kwam onmiddellijk op de lijst van invallers en ze stuurde me naar modefotograaf Paul de Graaf”. De proefopnames, die daar werden gemaakt, waren een sensatie. Plonja: ,Ik kreeg onmiddellijk allerlei jobs”. Nauwelijks bekomen van de overrompelende start in Amsterdamse “ modekringen, liep ze al een show voor Sophie van Kleef, gevolgd een tapijtenpresentatie, Waarbij acht mannequins gedra­peerd waren in van tapijtstof vervaardigde gewaden en vandaag behoort ze tot de uitverko­ren Mannequins, die de nieuwe creaties van jonge ‘modeprins Frans Molenaar zullen presente­ren voor de internationale pers. Plonja Ravenstein, 1,77 lang, 50 kilo„ 4 jaar MULO, 1 jaar MO­Frans, is niet eens meer teruggekomen van vakantie, althans niet voor goed. Ze heeft onmiddellijk 'n kamer genomen in Amsterdam. Hoewel beginnende fotomodellen doorgaans eerst nog een baantje op kantoor moeten nemen om wat geld bij elkaar te kringen, werkt Plonja al van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in het beroep, waarvan ze vier weken geleden nog niet meer wilt dan het gemiddelde, dagdromende meisje.

foto's © Jan de Waal 

Balletles

„Ik verdien nu al genoeg om er goed van rond te kunnen komen", aldus Plonja die ook al vanwege haar soepele manier van bewegen is opgevallen, bij Helen Le Clercq. “Zij vroeg of ik niet bij haar dansgroep wilde komen, maar ik zie toch meer in mijn, werk als fotomodel. Ik ga wel les nemen bij Helen. Ik heb al twee jaar balletles gehad bij Nelleke Valentijn in Eindhoven. Daar heb ik enorm veel aan gehad". vertelt Plonja, die inmid­dels ook al haar televisiedebuut achter de rug heeft. Televisiekijkend Nederland kon haar zien in een filmpje ter introductie van de nieuwste plaat van de Buffoons.

Zachte “g “
Plonja's enthousiaste moeder: „Het zat er altijd wel in. Ze is altijd al een opvallend meisje geweest. Maar zo snel... nee, dat had ik niet gedacht. Ik laat haar met een gerust hart gaan. Ik kan van haar op aan. Ze kan goed op zichzelf passen". Plonja zelf: “lk heb alleen nog maar aardige mensen ontmoet. Ze lachen wel een' beetje om m’n zachte “g “.

foto's © Jan de Waal 

Omroep Max zend op 5 november 2012 

"Een wereld op zee" uit met daarin Apollonia van Ravenstein

en haar huidige man Kapitein Van Zaane

Tegenwoordig bevaart Apollonia van Ravenstein de wereldzeeën (1994/ 2001 tot 2021 ??), vanaf 4 juli 2010 met de ms Nieuw Amsterdam, met haar man, kapitein Edward van Zaane.  Prinses Maxima op 4 juli 2010 dit nieuwe cruiseschip van Holland America Line gedoopt in Venetie. Ze hebben vele  wereldreizen gemaakt met het topschip 'Amsterdam' van de Holland-Amerikalijn.
In de jaren zeventig en tachtig was ze een vanzelfsprekend onderdeel van de internationale jetset. Een sophisticated model, behorende tot de top vijf van de wereld. 'The long-reigning Queen of the more specialized, dark-haired, European exotic look', heette het. Ze was op voet van vriendschap met Andy Warhol, Mick Jagger, Jack Nicholson, James Taylor, Paul Simon, Carole King, Roman Polanski, John en Michelle Phillips van The Mamas and the Papas. Joni Mitchell vereeuwigde haar in een liedje, People's Parties: 'The photobeauty catches attention. Her eye-paint is rolling down. She's got a rose in her teeth and a lampshade crown. One minute she is so happy and then she is crying at someone's knees ()'. Dat was in de wilde jaren zeventig, toen Apollonia, bijgenaamd Plonja of Apples, habituée was in de roemruchte New Yorkse club Studio 54. Ook I'm frogg'd!  van Johan Asherton's is een "hommage" voor de Nederlandse   model Apollonia van Ravenstein.

Nothing Lasts Forever (1984)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_Lasts_Forever_(film)

Nothing Lasts Forever is a 1984 American science fiction comedy-drama film written and directed by Tom Schiller. Shortly before its intended release date of September 1984, Metro-Goldwyn-Mayer postponed it. The film has never been officially released theatrically or for home media in the United States

Nothing Lasts Forever (1984)

Affiche

 geregisseerd door Tom Schiller met Zach Galligan, Dan Aykroyd en Bill Murray, Apollonia van Ravenstein (rol Mara )

1984: Alles ist vergänglich

Originaltitel: Nothing Lasts Forever

Zach Galligan, Apollonia Van Ravenstein, Alles ist vergänglich
Regie: Tom Schiller
Länge: 80 Min.

Seraphita's Diary (1980)

"Vertoond op het filmfestival Rotterdam in 1983"

"SERAPHITA'S DIARY is an extension of Wiseman's nonfiction preoccupation, a one-woman show in which the highfashion model Seraphita (Apollonia Van Ravenstein) muses over her private life, public career, and the significance of her life. Filmmaker Wiseman watches Seraphita with the emotional detachment that is the main thread of his previous work." - Deac Rossell, Boston Magazine. Apollonia van Ravenstein's debut als Seraphita.

 1986 Film(poster) Flodder 

Apollonia van Ravenstein  als Yolanda Kruisman

Hoofdrolspelers in Flodder:  Huub Stapel, Rene van 't Hof, Nelly Frijda, Laurens Geels (producent), Dick Maas (regie), Jan Willem Hees (in rolstoel), Tatjana Simic en Horace Cohen. Zittend: Apollonia van Ravenstein en Nani Lehnhausen

The great Gatsby movie

rol in de film

De grote Gatsby (Engelstalige titel: The Great Gatsby) is een roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. Het verhaal speelt zich af op Long Island en in New York gedurende de zomer van 1922. Dit is de periode van de roaring twenties en de drooglegging. Fitzgerald nam veel tijd voor het schrijven en gaf vanaf het begin aan dat dit boek hem beroemd moest gaan maken. Na een lange voorbereiding begon hij in 1923 aan het boek te werken. Na lang schrijven, herzien, herschrijven en het verwijderen van grote delen verscheen het boek uiteindelijk op 10 april 1925. Vijf maal is het boek verfilmd. In The Great Gatsby, uit 1974, door Jack Clayton met Robert Redford heeft Apollonia van Ravenstein een bescheiden rol gehad.


Tijdschrift covers en foto's van Apollonia van Ravenstein kijk bij
https://www.famousfix.com/topic/apollonia-van-ravenstein/magazines

ANDY WARHOL'S

Andy Warhol painting of Apollonia van Ravenstein (1982)

??

 1983, Graphitstift auf Papier, 81 x 60

Zie ook de vier Warhol polaroid foto's

ANDY WARHOL'S INTERVIEW Magazine 33 June 1973

Cover Apollonia van Ravenstein

ANDY WARHOL'S INTERVIEW, JUNE 1973, Issue No. 33 with APPOLLONIA VON RAVENSTEIN on the cover (photo by Chris von Wangenheim). Published by Motion Olympus, Inc., Andy Warhol, Paul Morrissey, and Fred Hughes are the editors. Contents are Fred Astaire, Gina Lollabrigida, The New Look, Tommy Tune, Appollonia von Ravenstein, Patrick O'Higgins, Taki 183, At Home with Jane Forth, Paul Kelly, Gunther Gabel-Williams, and regular columns. Great Iggy Pop ad.


artwork: Apollonia Von Ravenstein, Plus Back cover Portrait of by David Croland

1986 Golden Earring - Quiet Eyes (Video)

Het nieuwe Earring-album The Hole wordt met gemengde gevoelens ontvangen. De plaat telt enkele uitstekende songs, zoals de singles Why Do I en Quiet Eyes, maar de productie (opnieuw van Shel Schellekens) wordt door velen als bombastisch ervaren. Anton Corbijn maakt de video bij de single Quiet Eyes met daarin een hoofdrol voor Sjef van Oekel en gastrollen voor o.a. Bart Chabot, Apollonia van Ravenstein, Loes Luca en Maya van den Broecke.

Golden Earring - Quiet Eyes (Video)

Quiet Eyes' is de eerste single van het album The Hole en haalt in het voorjaar van 1986 de Top 10. Rinus Gerritsen schrijft in 2002 over de videoclip van 'Quiet Eyes': "Fotograaf Anton Corbijn maakte foto's van ons voor de cover van het album The Hole. Tijdens deze sessie bemerkten we dat hij naast fotografie een nieuwe passie had ontwikkeld: het maken van muziekvideo's

Golden Earring - Quiet Eyes (Video)

 De bandleden waren zeer ontstemd en beschouwden The Hole als een van hun dieptepunten. Ter promotie van het album gaf Golden Earring in de zomer van 1986 op het strand van Scheveningen een gratis concert voor 185.000 bezoekers.
 De singlehit is Quiet Eyes: nummer 9 in de Top 40.

ruim 100 NL krantenartikelen in Delpher.nl

https://www.delpher.nl