© Copyright 1999 - 2024 Eindhovenfotos.nl


Dit is geen commerciële site.
Er zijn geen advertenties en ik ontvang geen geld met klikken op links.
Geen cookies (alleen doubleclick = Google analytics staat aan)
De verhalen op de site zijn gebaseerd op feiten en dubbel checken.
De website Eindhovenfotos is erkend door de Koninklijke bibliotheek als digitaal erfgoed en wordt daarom digitaal bewaard voor de toekomst.
Is ook digitaal sinds 2004 opgeslagen in Wayback machine of het internet archief en hier periode 2001-2004

In 2000 is Eindhovenfotos.nl van start gegaan

De start van deze website is de dag waarop Riek IJsseldijk voor haar 18e verjaardag (1931) een fotocamera kreeg. Veel familie kiekjes maar ook steeds vaker ging zij de stad vastleggen waar zijn sinds haar achtste was komen wonen. In de jaren zestig waren het vooral dia's.

Ook werden in de jaren zeventig krantenknipsels bewaard en werden boeken over Eindhoven aangeschaft. Uniek is de dia over het "oude stadhuis" een van de weinige kleurenopname van het stadhuis. De Henri van Abbe Stichting  kwam deze dia nog speciaal lenen. 

Eind 1999 is het plan ontstaan om deze verzameling, foto's, dia's en krantenknipsels een website te maken. Midden 2000 is deze site in de lucht gegaan, na paar maanden scannen en informatie verzamelen. In het internetachief (wayback) is deze oude de site van toen nog te raadplegen: http://home.hetnet.nl/~citapoes en daarna bij http://web.archive.org/

Een eigen volwaardig .nl-domeinnaam registreren, is voor particulieren in Nederland pas sinds 29 januari 2003 toegestaan.

De website is begonnen met veel eigen materiaal. "Deze site biedt foto's en informatie over oud en nieuw Eindhoven. Het idee was: "Van elke situatie krijgt u een oude en nieuwe foto te zien." 

In die begin jaren waren de foto's nog klein omdat een snelle ADSL- of kabelverbinding nog schaars was, glasvezel bestond nog niet. Meestal ging via een modem het internet op, met je telefoonlijn, en logde weer uit als je "internet" verliet. Gelukkig is dat al lang geleden.

Het was de een van de eerste websites over de geschiedenis van Eindhoven. In ieder geval is het nog steeds een werkende site over Eindhoven.

In 2004 is het url www.eindhovenfotos.nl vastgelegd. 

In april 2005 is Riek de Waal-IJsseldijk overleden.  Uit allerlei kasten kwamen nog oude ansichtkaarten, bergen knipsels en foto's te voorschijn, zodat haar zoon; Jan de Waal voorlopig de website nog kan vernieuwen en bijhouden. Maar ook nieuwe thema's maken van Eindhoven een boeiende stad. De website is natuurlijk een weerslag van zoals wij Eindhoven hebben beleefd en nog beleven. Gelukkig zijn er meer sites die weer andere delen van de stad belichten.

Tussen 2006 - 2011 is de website relatief weinig veranderd, alleen door aanbod van nieuw materiaal veranderde de website. Soms werden oude kleine foto's vervangen door grotere exemplaren. De groei was vooral over de krijgsgevangenschap van mijn vader en alle andere vaders die in o.a. Stanislau vast hebben gezeten.

Januari 2017 stuurde Han Nieman allerlei materiaal over de Eindhovense brandweer, dat was het zetje om de site totaal te vernieuwen. Najaar 2019 ontvingen wij het P.A.N. archief van Katinka Hermans (21 april 1938  - 3 januari 2021) over het verzet van haar vader Jacques Hermans in de oorlogsjaren. Gastbijdragen zijn welkom.

De website is een persoonlijke visie op Eindhoven, de stad is te groot om alles te belichten. Wel krijgen verhalen bij de foto's meer aandacht. Klik op nieuw voor nieuwste pagina's en thema's.

Ik hou mij aanbevolen voor uw oude foto's, knipsels en herinneringen, een digitale kopie is prima. Informatie kan u sturen naar het e-mailadres op het onderstaande poederdoosje of klik op contact in het menu. 

Begin 2021 een nieuwe begin- of startpagina. We blijven u verrassen de komende tijd

Jan de Waal, maart 2021

RIEK DE WAAL-IJSSELDIJK

Mijn moeder was de basis van deze site, zij had allerlei fotos van Eindhoven. Ik was rond 1998 bezig met leren bouwen van websites [www.loustal.nl] en zo is in 1999 het idee ontstaan een website over Eindhoven te maken. 

JAN DE WAAL

Eindhovenfotos is een kleine ode aan de stad Eindhoven waar ik geboren ben en mijn jeugd heb doorgebracht. Ik woon al jaren niet meer in Eindhoven maar ik kom er nog regelmatig bij vrienden en kennissen.
Eindhoven is al ruim 150 jaar een succesverhaal, ik hoop op mijn manier daar iets aan bij te dragen. Het jaar 2020 waarin 100 jaar Groot Eindhoven wordt gevierd is anders verlopen. Covid-19 hield de stad en de rest van de wereld in zijn greep. De stad is in de eeuwen door ergere ziekten geteisterd. Lees wonder van Eindhoven

SITES IN DE SITE

Naast eindhovenfots.nl zijn er nog een paar projecten in deze site (die nog een lay-out update moeten krijgen): zoals: Krijgsgevangenschap van mijn vader in Stanislau. Hij heeft daar in de oorlogsjaren als officier jaren vastgezeten. Door zijn verhaal op deze site te publiceren kreeg ik van talloze zonen en dochters en andere familieleden informatie over hun vader, oom of opa oorlogsperiode.
Toevallig kwam ik in mijn jeugdjaren en mijn kroegperiode Plonja of Apollonia van Ravenstein tegen, die later fotomodel werd. Rondom haar heb ik wat materiaal verzameld. Het geeft een mooi tijdsbeeld van de jaren 60 en 70-tig en haar omgang met Andy Warhol, Mick Jagger, Jack Nicholson, James Taylor, Paul Simon, Carole King, Roman Polanski, John en Michelle Phillips van The Mamas and the Papas. 

START VERNIEUWING SITE IN 2017

Informatie van deze site bestaat voor groot deel uit eigen materiaal en vooral door allerlei bijdragen ingezonden door mensen die ook de geschiedenis van Eindhoven willen laten herleven. Natuurlijk speur ik ook internet af naar materiaal.
Omdat er steeds nieuwe onderwerpen bijkomen is de site in 2021 nog steeds niet volledig vernieuwd.

Offline website: Verslag vrouwenvereniging 1976  

Een zeldzaam grote opkomst van onze leden op dit Nieuwjaarskoffie-uurtje van 11 januari j.l. Hoewel men natuur­lijk graag van deze gelegenheid gebruik gemaakt had om het Bestuur alle goeds toe te wensen voor 1977, zal de ongewoon grote belangstelling toch zeker in de eerste plaats de in het vooruitzicht gestelde diavertoning over oud en nieuw Eindhoven ge­golden hebben.

Dat er onder onze leden nogal wat zelfdoeners zijn, wisten wij allang, en het is verheugend te mogen constateren dat deze leden bereid zijn anderen te laten meegenieten van hun persoonlijke bekwaamheden of hobby's. En ons medelid mevrouw de Waal-IJsseldijk heeft ons laten meegenieten. Eindhoven zoals het was en zo­als het geworden is. Hoewel wij heel goed beseffen dat men, wil men „op­genomen worden in de vaart der volken" mee zal moeten gaan met zijn tijd, is het toch wel erg plezierig eens even te verwijlen in de tijd, niet eens zo lang geleden, die achter ons ligt.

Mevrouw de Waal had veel van haar dia's gemaakt op punten van de stad waar eens een andere fotograaf een bepaald markant stadsgezicht had op­genomen. Zo kreeg men een duidelijk beeld van hoe het was en hoe het ge­worden is. Dat elke verandering niet altijd een verbetering is mochten wij wel constateren. Neem nu bijvoorbeeld de romantische Plekhoek aan het Stratumseind en vergelijk dit met de kille, strakke glaswanden van nu. En het oude stadhuisje, dat zo hoog nodig plaats moest maken voor steriele weinig fraaie winkelpanden.

Och er was zoveel dat wij, oudere Eindhovenaren, met weemoed terug­zagen. De bruggetjes over de Vest op de Vestdijk, de oude vooroorlogse Demer, het kruispunt Emmasingel - Willemstraat, alles onherkenbaar veranderd. Commentaar behoefde mevr.de Waal niet te geven, dat deden de aanwezigen zelf wel. De ooohh's en aaahh's waren niet van de lucht. Er ontsponnen zich heftige disputen over waar en wat en hoe het was. Kortom een verrukkelijke ochtend, met veel mooie dia's, een geanimeerde onder­linge discussie en een vleugje nos­talgie.

Een diavoorstelling die zeer zeker voor herhaling vatbaar is, aangezien, zoals mevrouw de Waal zelf vertelde, er in deze stad nog voortdurend gesloopt wordt en zij het zich tot taak heeft gesteld die gebouwen die gedoemd zijn te verdwijnen, op de gevoelige plaat vast te leggen.

Mooi is Eindhoven nooit geweest, maar knus was het wel en het is maar goed dat er fotografen waren die dat intens knusse voor ons hebben vastgelegd en dat er nu ook mensen zijn die be­reid zijn er zondagsochtends, wanneer er geen verkeer is, op uit te trekken met hun camera en die kans zien de contrasten van hoe het was en hoe het geworden is vast te leggen. Dat daar belangstelling voor is dat bewees de volle zaal van het AG (Academisch Genootschap, Parklaan) op deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar.