Klik hier voor meer informatie over Stanislau en krijgsgevangenen.

Henk Sitter (voor 1940)
Hendrik Bernhard Sitter - KG 32111
Geboren 12-10-1917 Amsterdam

Henk Sitter  (krijgsgevangentekening 1943 /1944) gemaakt door  Ruijgrok.

"wel een luchtoverwinning, maar nooit onderscheiden" Henk Sitter verhaal in CheckPoint juni 2014

Checkpoint is hét blad voor en over veteranen. In dit 64 pagina’s tellende full colour maandblad vindt u informatie over verschillende missies (nu en in het verleden), ervaringen van veteranen, het laatste nieuws, en diverse achtergrondverhalen over gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens militaire missies vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden.
http://www.veteraneninstituut.nl/erkenning/checkpoint
 


 

Bovenste rij van rechts naar links:  Gerda Vermeulen, Toine Ruijgrok, Ans Asjes Joke van der Vlas (?) en Gé Diderich
onderste rij: Lenny Kool, Mart Sitter, Riek Rikker en J. M. van Rossum.

 


Montage foto: de vrouwen van de mannen die krijgsgevangen zaten in de oorlog.

Kaart gestuurd aan 2e Lt. vl H.B. Sitter, KG nr 32111 7e ..Barak 37, Neu-Brandenburg

1 Gerda Vermeulen, 2 Toine Ruygrok, 3....4 Ge Diderich,

Lenny Kool, Mart Sitter-Buurman, Riets Ridder, J.M. van Rossum

Henk Sitter is op 27 februari 1943 getrouwd met Mart Sitter-Buurman .
 
Eerste rij van rechts naar links:  Gerda Vermeulen, Toine Ruijgrok, Ans Asjes Joke van der Vlas (?) en Gé Diderich
 

2e rij: Lenny Kool, Mart Sitter, Riek Ridder en J. M. van Rossum.


Stanislau 22 maart 1943  KG 32111 (verjaardag van zijn vrouw)
Het houten doosje waar bij fam Sitter na de oorlog altijd de postzegels in bewaard werden.


Henk Sitter 2013

Rietje Bendel-Sitter schreef 23-12-2013 "Gisteren bij mijn vader geweest" 

Hij had het over Arnold de Lange, die last had van prikkeldraadkoorts. Hij heeft eindeloos met hem gewandeld, zodat hij maar moe zou worden en s nachts zou kunnen slapen. Het heeft niet geholpen, Arnold is dan ook in de ziekenboeg beland en heeft het niet overleefd.
Mijn vader vond het vreselijk dat hij hem niet kon helpen.

Hij herkende wel je vader op de foto en nog een paar anderen. (
Henk Sitter en Frans de Waal staan samen onderstaande foto)
Henk gevlogen in de Meidagen van 1940. Er is hier een boek van gemaakt in 2008 door Hans Vos aan de hand van interviews van de dan nog levende vliegers. (zie foto 's)  Bij het boek hoort eveneens een dvd, deze is nu online te bekijken op http://vimeo.com/79547337.
 
Na deze heftige dagen heeft hij ca 2 maanden gevangen gezeten in Bergen. Nadat hij vrijgelaten werd, heeft hij geen gehoor gegeven zich te melden. Maar heeft hij. HTS diploma landbouwkunde gehaald. In 1943 kreeg hij wederom de opdracht zich te melden. Uit angst dat zijn familie in gevaar door hem zou komen heeft hij dat gedaan.
In maart 1943 zou hij naar Stanislau vertrekken.
Het weekend daarvoor is hij met mijn moeder Mart Sitter-Buurman getrouwd op 27 februari 1943. De achterliggende gedachte was dat zij dan in ieder geval kon rekenen op een weduwepensioen. Mart is in 2002 overleden, Henk is in 2013 96 jaar.
Op de achterkant van het boekje “Verzonken verleden” is daar een foto van te zien.

Veel herinneringen heeft hij niet over deze periode en wilde er ook niet veel over kwijt.

 


 Frans de Waal, staat, zonder hoofddeksel, 2e van links, op de 2e rij. Henk Sitter  3e van links.
 Marinus Raebel zit de 1e rij 2e van links met beide handen op de knieën.

 

 Film / DVD  de Meivliegers op http://vimeo.com/79547337

Het boek vertelt over de eerste dagen van de tweede wereldoorlog waarin de duitsers (na deze boekbespreking en na mei schrijf ik weer met hoofdletter!) Nederland binnenvielen en de aanloop daar naar toe. Onze luchtmacht was op dat moment 125 vliegtuigen groot en heette ‘militaire luchtvaart’. De militaire luchtvaart heeft in de eerste dagen van 10 t/m 14 mei een kort maar hevige strijd geleverd tegen de duitsers en het boek laat op luchtige doch indringende wijze zien hoe dat in z’n werk ging. Het boek laat een volstrekt ander beeld zien van Nederland met de oude Fokkers en vliegvelden die er in staan. Ooit gehoord van de vliegvelden Buiksloot, Waalhaven en Bergen? Ik niet, maar als je het verhaal vermengd met ervaringen van de bemanningsleden en citaten uit andere boeken over die tijd leest, dan komt het zowaar enigszins wat romantisch over allemaal.

De moraal van het verhaal is dat onze jongens in die tijd fantastische heldhaftige prestaties geleverd hebben met het weinige materieel dat men in die tijd had. Na 5 dagen strijd was ons aantal vliegtuigen gehalveerd maar het aantal vliegtuigen van de duitsers ook! Zij zetten er er zo’n 1000 in waarvan er zo’n 465 vernield werden door onze vliegers en het luchtafweergeschut.

Leuk is dat er een dvd-tje bij zit met verhalen van enkele nog levende bemanningsleden dat het hele verhaal nog levendiger maakt


Henk Vos (midden)  en rechts op de foto Henk Sitter

In november 2008 ging de documentaire 'De Meivliegers' in première. Zes voormalige Nederlandse vliegers vertellen hierin over hun ervaringen tijdens de luchtgevechten boven Nederland tijdens de meidagen van 1940. Het zijn verhalen van avontuurlijke Hollandse jongens, destijds een jaar of twintig oud, over de strijd die zij voerden in het luchtruim. Het boek is een geslaagde aanvulling op deze boeiende documentaire. Naast de ervaringen van mannen als Dick Lewis, Jan Linzel, Hans Hellendoorn en Guus Kiel, gaat de auteur in op de politieke gebeurtenissen die aan de oorlog vooraf gingen. Daarna spitst het verhaal zich toe op de rol van de militaire luchtvaart in de jaren dertig en veertig. Door middel van persoonlijke getuigenissen wordt een indringend beeld geschetst van de ontwikkelingen van de strijd die onze luchtmacht voerde van 10 tot 14 mei. Het fraai vormgegeven boek in oblong formaat is voorzien van originele zwart-witfoto's en paginagrote kleurentekeningen van diverse typen vliegtuigen, o.a. de Fokker D.XXI jager en de Fokker TV bommenwerper.

Duitse verliezen: http://www.bhummel.dds.nl/gif/duitseverliezen.html
 


 


 

Verzonken Verleden geschreven door Laurieke de Koning
Onlangs heeft Laurieke de Koning voor Dhr. Henk Sitter zijn herinneringen en brieven uit de periode 1938 - 1945 van zijn overleden vrouw Martje gebundeld in het boekje "Verzonken Verleden". Voor geinteresseerden is dit boekje te bestellen via deze weg. Stuur hiertoe een mailtje met daarin naam, adres en woonplaats aan Laurieke, maak € 8,= over op IBAN-rekening NL 65RABO 0131121642 t.n.v. J.L. Westerhoff - de Koning, Nuenen, en het boekje wordt U zo snel mogelijk toegestuurd.

 
met dank aan zijn dochter: Rietje Bendel-Sitter
 

 Klik hier voor alles over Stanislau en krijgsgevangenen