Brabant
daar brandt nog licht

Een stripboek over de geschiedenis van Brabant, waarin je met grote stappen door de geschiedenis wandelt. Met veel herkenbare Brabantse elementen, op een eenvoudige en vermakelijke wijze, dat tevens een grote educatieve waarde heeft voor de gewone Brabander.
Natuurlijk komt de Eindhovense historie in beeld ...

Het boek Brabant: daar brandt nog licht,  2000 jaar geschiedenis in stripis gemaakt door Jan Oreel Danker (Breda, 1962),  is illustrator en striptekenaar en Henk Wittenberg (Oss, 1950) is vormgever, illustrator en schrijver. Meer info: www.brabantstrip.nl

1

1910 -1929

Philips lampindustrie in beeld gebracht. Het lijnen van het glasbolletje op de lamp was toebedeeld aan vrouwen.  Ook samengaan van Eindhoven is grappig weergegeven.
Mooie dialacten en grappen.

2

1944

Bevrijding van Eindhoven in 1944 heel toevallig ook op pagina 44.

3

1966

Een bromfiets Puch, Dafje en Daf vrachtauto en poster van de Rolling Stones optreden op 26 maart 1966 in de Brabanthallen.
Mooi grapje over toverplant (=hash plant) die ouders niet in die jaren herkende,

4

2012

De laatste pagina is volledig aan Eindhoven gewijd en optreden van Guus Meeuwis in 2012.
Mooi is dat alle grappen niet uitgelegd worden.  En guus zingt zijn Brabant lied En dan denk ik aan Brabant
Want daar brandt nog licht


Het album barst werkelijk uit zijn voegen van de informatie maar Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg weten in iedere pagina ook humor te stoppen, zowel in de vorm van prachtige tekeningen als in de tekst. Uit zijn voegen barsten doen de tekeningen overigens letterlijk want veel plaatjes bieden zoveel detail en informatie dat de witrand klein is gehouden en de tekeningen treden regelmatig buiten de kaders. Alles is dan ook nog eens schitterend ingekleurd. Of Eefje en Maarten weer veilig in het nu zullen belanden moet je zelf maar lezen maar hun reis is enorm leuk. Als niet Brabander waren overigens de dialecten prima te begrijpen en is er ook veel in zogenaamd gewoon Nederlands geschreven. Het album is zeker een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, voor enthousiaste stripliefhebbers en natuurlijk voor Brabanders.

Twee jongeren maken via een App op hun mobieltje een reis door de tijd op Brabantse bodem. Dit scenario vormt de basis voor een stripboek over de geschiedenis van Noord-Brabant. Een lichtvoetige en humoristische wijze om kennis te nemen van onze historie van Bergen op Zoom tot Eindhoven en Den Bosch. Over zandgronden, keuterboeren, de Peel, de dorpen en de beekdalen. De reis begint in de Romeinse tijd en laat vooral het leven zien van de gewone Brabander. Geen geschiedenisboek vol met jaartallen en adellijke families, maar een historisch verantwoord overzicht van wat de mensen in dit deel van Nederland is overkomen. Een greep uit de onderwerpen in de strip Het ontstaan van de zandgronden en de venen, de Romeinen, de eerste missionarissen, het ontstaan van 's-Hertogenbosch en de Mariaverering, Jeroen Bosch, Bergen op Zoom als middeleeuwse handelsstad, het ontstaan van Breda en de tijd van de 80-jarige oorlog, de fraters van Tilburg, waarom er leer kwam in de Langstraat, Waalwijk,de bedevaarten en processies, de Sint Elisabethsvloed en de Biesbosch, Schijndel van hop naar klompen, Vincent van Gogh, de opkomende industrie, de ontwikkeling van Eindhoven en Veghel, Eerste en Tweede Wereldoorlog, operatie Market Garden en nog veel meer!