Parklaan (Villapark, Eindhoven)
Antonius Kerk 
Hanrath 's villa's
Overzicht van de panden Parklaan in Eindhoven en hun achtergrond
(met dank aan BHIC, Fietsroute door Tongelre, diverse internet bronnen en eigen foto's en informatie)


 
Grotere kaart weergeven

 

Het Villapark

Volgens de kadaster kaart van 1832 was het gebied, dat nu villapark heet, weids en landelijk met langs de dommel natte graslanden die door boeren als hooiland werden gebruikt. Verderop werden de weilanden afgewisseld door akkers en percelen hakhout. Dit alles werd doorsneden door een waterloop met de naam Laak of Lakerloop. De Laak vindt zijn oorsprong in Riel, op de grens van Stratum en Geldrop en vormde de natuurlijks grens tussen Stratum en Tongelre.

Rond 1874 kreeg de gemeente Eindhoven interesse voor het Tongelrese gebied, maar Tongelre hield Eindhoven op afstand. Toch bleef Eindhoven streven naar een verbindingsweg met Tongelre. Het dorp Tongelre torpedeerde dit plan met het argument dat de weg voor hen veel te duur uit zou vallen. Een nieuwe poging deed Eindhoven in 1894 om samen met Tongelre een weg aan te leggen vanaf de Dommel naar de provinciale weg (Tongelresestraat), maar tevergeefs. Het inventieve Eindhoven kocht echter al de grond voor de Verlengde of Dode Nieuwstraat, thans Dommelstraat.

Rond 1900 vestigde de Eindhovense lucifersfabrikant Mennen zich in de weilanden van Tongelre, waar nu het pand van Van Lanschot Bankiers staat. Anton Philips was de tweede die de landelijke rust van Tongelre opzocht. Hij bouwde er in 1907 huize De Laak. De derde bewoner van het Villapark in wording was sigarenkistjesfabrikant Bruning in villa Elsheim, het huidige verpleeghuis Dommelhoef. De steenfabrikant Glaudemans was de vierde industrieel die zich vestigde op de hoek Parklaan /Stationsstraat.

Rond 1907 werd duidelijk dat de ontwikkelingen anders gingen lopen dan Eindhoven en Tongelre hadden verwacht. Met de vestiging van dr. A.F. Philips en J.H.J. Bruning net over de Dommel, veranderde de financiële positie van Tongelre. In dat jaar werd door genoemde fabrikanten tezamen met de erven C.H.F. Mennen de Bouwgrondmaatschappij Stratum-Tongelre in het leven geroepen met tot doel grond aan te kopen, een wegenplan uit te zetten, bouwpercelen te verkopen en woningen te bouwen.

Deze grondmaatschappij stelde Tongelre in 1909 voor de Parklaan over te nemen. Hiervoor hoefde Tongelre niets te betalen, maar diende als tegenprestatie de weg te verharden. Het gemeentebestuur van Tongelre ging hiermee akkoord en na de wegverharding begon de ontwikkeling van het villapark eerst goed.

Het waren fabrikanten en notabelen die zich als eersten vestigden in het villapark. Hun riante villa's werden veelal ontworpen door vermaarde architecten, maar ook de parkachtige tuinen werden vaak aangelegd doortuinarchitecten van naam. In opdracht van woningbouwvereniging R.K. Middenstand werden in 1920 de eerste woningen gebouwd, gevolgd door de bouw van Philips woningen voor stafpersoneel in de dertiger jaren. De huidige bebouwing kwam voornamelijk tot stand in de periode 1906-1935.

Met de landelijke rust in het villapark was het echter gedaan toen in 1866 de spoorlijn Eindhoven-Venlo werd aangelegd, gevolgd door de aanleg van de spoorlijn Eindhoven-Weert in 1913.

Maar in honderd jaar is de sfeer van de Parklaan langzaam veranderd. Lang verbood de gemeente het omzetten van woonbestemming in kantoorvestiging. Maar met gebruikmaking van sluiknamen van liefdadigheid zijn toch de eerste bedrijven zich in villa's gaan vestigen. 'De functiewijziging is huis na huis bevochten', zeggen oud-bewoners van de Parklaan. Nu rijgen zich de bekende namen van banken, adviseurs en makelaars aaneen. Sommige panden zijn zelf appartementen geworden, andere studentenhuizen. Maar gelukkig is het merendeel van de  "kleinere" woningen nog gewoon bewoond waar de Parklaan voor bedoeld was.

 

De Parklaan

Vormt de hoofdas van het Villapark en was eens een zandweg die Eindhoven met Tongelre verbond. Thans geniet de Parklaan een beschermde status als sfeerbepalend stadsgezicht en veel panden staan de monumentenlijst.
zie ook
Hanrath 's villa's

 

 
Parklaan rond 1930 (nog steeds onverhard)
 

Overzicht wanneer woningen gebouwd zijn in de Parklaan
 

Parklaan 1 Rodenburg, J. B   1922 77
Parklaan 11 Philips, N.V. B 4 middenstandswoningen 1930 49
Parklaan 11 Lorentzlyceum, bestuur van B Ombouw tot school + bijbouw 1932 97
Parklaan 11 Lorentzlyceum, bestuur van B Ombouw tot school + bijbouw 1935 427
Parklaan 22 Haes, J. de B   1929 259
Parklaan 23 Zoetmulder, A.J. B   1924 210
Parklaan 24 Philips, N.V. B   1929 424
Parklaan 26 Philips, N.V. B Dubbel landhuis 1929 551
Parklaan 34 Schellens, A. B   1916 13
Parklaan 36 Hurk, Th. v.d. B   1908 6
Parklaan 38 Philips, N.V. B 2 middenstandswoningen 1919 50
Parklaan 48 Raupp, dr. A. B   1919 52
Parklaan 48 Raad, dr. De B Serre 1928 216
Parklaan 52 Weijers, J.L. B   1920 316
Parklaan 54 Elias, J. B   1916 10
Parklaan 56 Dijk, F. v. B   1916 7
Parklaan 56 Hegener, P. B   1934 345
Parklaan 56 Hezemans, A. V   1980 4
Parklaan 66 Hoppenbrouwers, A. B   1934 436
Parklaan 73 Philips, N.V. B Middenstandswoningen 1919 50
Parklaan 83 Hees, C. de B   1927 506
Parklaan 85 Meerstadt, D. B   1911 1
Parklaan 87 Philips, N.V. B   1925 264
Parklaan 89 Philips, N.V. B 2 herenhuizen 1924 208
Parklaan 93 Jong, G. de B   1916 8
Parklaan 95   B   1916 4
Parklaan 95 Mignot, R. B Garage 1919 63
Parklaan 96 Mignot, R. B   1916 14
Parklaan 97 Diaconessenhuis, bestuur van B Bijbouw verplegingshuis 1956 347


 

 


Parklaan 99 Huize de Laak Villapark Eindhoven (spoorzijde) Witte gebouw is Parklaan 97


Parklaan De Laak  foto 1978 Riek IJsseldijk


Parklaan 99 Eindhoven"De Laak in mei 2005" Helaas zijn de palmbomen hier verdwenen.

Villa De Laak in Tongelre is daar een mooi voorbeeld van, evenals de 125 woningen die daarop in de zelfde wijk zijn gebouwd. De villa's kenmerken zich door kloeke kappen, forse dakoversteken, markante schoorstenen en de gebruikte houtconstructies. De woningen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Datzelfde geldt ook voor de woningen van Paul Briët, die het architectenbureau van Hanrath na diens dood in 1932 voortzette. Hij ontwierp bijvoorbeeld de nog altijd zeer gewilde duplexwoningen de Matthijsenlaan, later omgebouwd tot eengezinswoningen, en de rijtjeswoningen in de Pasteurlaan in het Eindhovense Stratum. Ook deze woningen dragen nog een duidelijk Hanrath’s signatuur. Een groot deel van Hanrath's villa's in Tongelre draagt inmiddels de status van gemeentelijk monument; een aantal daarvan staat op de voordracht Rijksmonument te worden.
 

Het landgoed Huize De Laak aan de Parklaan in Eindhoven krijgt een nieuw hek. Het oude hek, een modern standaard Heras hekwerk uit 1975, wordt vervangen door een smeedijzeren constructie. 'In de stijl en de ambiance van de rest van het landgoed', aldus bouwbedrijf Van Straten, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van het hekwerk.
De Laak werd in 1907 gebouwd in opdracht van Anton Philips. De laatste Philips die er woonde was mevrouw Philips-De Jongh. Zij overleed in 1970
Lees meer over de Laak bij Hanrath 's villa's
 Parklaan 62  Eindhoven. Foto mei 2005


Volgens de inscriptie in de hardstenen ornamenten rond de voordeur werd deze speelse villa anno 1907 gebouwd in opdracht van steenfabrikant Joh. Gloudemans. Van origine droeg de villa een leisteen dak.


 

 


Parklaan 62  Eindhoven

In de voorgevel is de monumentale entree gelegen met een hardstenen trap. Boven de ingang bevindt zich een balkon dat gedragen wordt door eenvoudig gedecoreerd hardsteen en overkapt wordt door een houten baldakijn, gedekt met rode leisteen. Aan de linkerzijde is op de eerste verdieping een torentje aangebracht voorzien van vensters en een hoge spits.Het gehele pand is rijkelijk voorzien van ornamenten in geschilderd stucwerk, de onderpui is bezet met hardsteen.
 In 1957 vond het Eindhovens Studenten Corps hier haar onderkomen die er ook een mensa had. In het voorjaar 1970 wordt de villa op de Parklaan 62 verruild voor het studentencentrum 'de Bunker'. Na een felle brand stond het pand er jarenlang troosteloos bij om vervolgens op particulier initiatief in oude luister te worden hersteld. 


Parklaan 56 Eindhoven gebouwd in 1934, Architect K.P.C. de Bazel

Dit landhuis is gebouwd voor de sigarenkistenfabrikant F. van Dijck en werd bewoond door de familie van zeepfabrikant Redelé. Het grote rieten wolfdak geeft het geheel een landelijke uitstraling.
Onder de topgevel is een erker en een balkon. Met reliëf in baksteen is een sierrand aangebracht boven de ramen. De ingang bevindt zich aan de zijkant. In het interieur zijn de hal met lambrisering en trappartij nog grotendeels authentiek, evenals de plafonds met stucwerk.
De architectuur was Karel Petrus Cornelis de Bazel. Een Nederlands architect, graveur, tekenaar, meubelontwerper  tapijtontwerper, glaskunstenaar etc. Geboren in Den Helder 14-12-1869 en gestorven in Amsterdam 28-11-1923.


Adres Parklaan 58 - 60, Eindhoven
Bouwperiode: 1911, architect: E. Verschuyl
Een blok van twee grote herenhuizen met aan drie zijden topgevels. Pand nr. 60 heeft een grote zevenkantige erker voorzien van balkon met openslaande deuren. De voordeur van dit huis, voorzien van een gebogen luifel, bevindt zich in de zijgevel. Ook het pand nr. 58 heeft aan de straatzijde een erker, maar van bescheidener afmeting. Mooie raampartijen sieren de zijgevel, van dit huis. De ramen van beide panden zijn voorzien van vensterluiken.
Architectenbureau Verschuyl & zn. ontwierp in 1911 deze panden in opdracht van linnenfabrikanten A. Bisdom en F. Van Dissel. De textielfabriek van de opdrachtgevers heette van den Briel & Verster. Deze fabriek (thans Effenaar) aan de Dommelstraat werd opgericht rond 1860 en gespecialiseerd in damasten tafellinnen en beddengoed. Daarnaast kende de fabriek een wereldvermaarde borduurderij. Men werkte er naar ontwerpen van beroemde kunstenaars, als Lebeau, Versluis en Escher.

Parklaan 58 - 60, Eindhoven kaart 1912 - 1913Parklaan 56 en Parklaan 54

 

 


Parklaan 54 gebouwd in 1916 Architect J.W. Hanrath


Luchtfoto Parklaan 54, Eindhoven

Huize De Goren  is gebouwd in opdracht van linnenfabrikant J. Elias.
Het afgeplatte schilddak loopt hol uit naar een grote overstek. De erkers links en rechts van de ingang lopen over de volle hoogte van de voorgevel door. De bovenlichten van de samengestelde ramen en de ramen van de dakkapellen zijn voorzien van glas in lood. De ingang bevindt zich in een rondboog portiek met een omlijsting van baksteen afgewisseld met natuursteen. Het huis is weer een ontwerp van ontwerp van J.W. Hanrath en werd gebouwd in 1916. De joodse familie is van origine afkomstig Pattersen bij Hannover. In 1856 vestigde Joseph Elias zich in Stratum, maar verhuisde niet lang daarna naar Strijp. Zijn kleinzoon liet dit huis bouwen.
Advocatenkantoor Loyens & Loeff heeft er kantoor gehouden, in 2009 is het pand weer te huur. 

Inleiding Vrijstaande VILLA, "Huize De Goren", gebouwd in 1916 in Traditionalistische stijl, naar ontwerp van J.W. Hanrath, in opdracht van (textielfabrikant) J. Elias. Nu is er een kantoor in gehuisvest. Het pand ligt aan de Parklaan in het Villapark Tongelre, nabij het centrum van Eindhoven. Aan de achterzijde is een moderne aanbouw toegevoegd. Die buiten de bescherming valt. Omschrijving Tweelaags pand in een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De daklijn is geknikt; het dak heeft een groot overstek. Het geheel is uitgevoerd in baksteen waarbij tegen de voorgevel, aan beide uiteinden, erkers zijn aangebracht die doorlopen over de begane grond en de verdieping. Tussen de erkers bevindt zich een rondboog portiek met een omlijsting waarin afwisselend baksteen en natuursteen blokken zijn toegepast. Voor de ingang, een rechthoekige deur met zijlichten en een boogvormig bovenlicht, is een trapje aangebracht. Van de samengestelde ramen zijn de bovenlichten voorzien van glas-in-lood, onder zijn luiken aangebracht. De rechterzijgevel heeft een uitbouw onder schilddak; in de hoek die deze uitbouw met de hoofdmassa maakt is een eenlaagse bouwmassa met balkon met baksteen balustrade aangebracht, in de aanbouw zijn rondboogramen en een rondboogdeur aanwezig. Verspreid in het dakvlak bevinden zich dakkapellen, boven de ingang voorzien van een gebogen fronton met geprofileerde lijst. De villa is voorzien van een tuin rondom, aan de straatzijde begrensd door een smalle strook water. De oprijlaan wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren sierhek tussen bakstenen pijlers. In de baksteen is een natuurstenen band aangebracht met opschrift "Huize de Goren". Deze pijlers worden bekroond door een natuurstenen kapiteel met lantaarn. Waardering De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in een nieuw ontwikkeld villapark; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de verzorgde stijl en detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Hanrath. Het huis heeft ensemblewaarden als onderdeel van het villapark Tongelre. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)


Parklaan 52 Eindhoven Bouwperiode: 1920 Architect: Verschuijl, E.
Een kapitale villa uit 1922 gebouwd door Architect:
E. Verschuyl uit Hilversum. Architect: E. Verschuyl  bouwde ook in 1909:  Uiverlaan 17 - 25 Eindhoven, 1911 Parklaan 58 en 60 Eindhoven, 1922 Parklaan 52 Eindhoven en in 1936 Parklaan 56a. Voor Parklaan 52 was de opdrachtgever  luciferfabrikant J.L. Wyers die voorheen aan het Stationsplein woonde. Aan de Parklaan 52 bevindt zich een terras met openslaande deuren in de deuren, waarboven zich nog een erker bevindt. De linkerzijde is uitgebouwd met een bordes, gedragen door pilaren. Links heeft de villa een veranda eveneens voorzien van pilaren met daarop een balkon. De ramen hebben bovenlichten met kleine roedenverdeling en zijn op de benedenverdieping voorzien van luiken. Zwarte lei dekt het afgeplatte schildak dat vier schoorstenen draagt met kappen. De parkachtige tuin met waterpartij en natuurstenen brug is aan drie zijden is het pand voorzien van een gracht.

Voor de komst van, Van Lanschot Bankiers werd het pand bewoond door de familie van Walsem-Debois, lid van de raad van bestuur van de N.V. Philips. Op heel geslaagde wijze werd de villa sterk uitgebreid door Van Lanschot aan het eind van de vorige eeuw.

Bewoner Parklaan 52

Henk van Riemsdijk (1911-2005) was de echtgenoot van Henriëtte van Riemsdijk-Philips
(1906-2007).
Het gezin bracht de oorlog door in Eindhoven op Parklaan 52. Toen dat werd gevorderd woonden ze tijdelijk op andere plekken in het villapark. In het laatste jaar van de oorlog nemen ze weer hun intrek in De Gagelhof, dat ze met Duitse militairen moesten delen.

Van 1971 tot 1977 was Henk van Riemsdijk president-commissaris van Philips, de laatste uit de Philipsfamilie die deze post bekleedde. Nadat de in Aerdenhout geboren Van Riemsdijk in 1934 bij Philips ging werken, kwam hij in contact met Anton Philips' jongste dochter Henriëtte. Na hun huwelijk in 1938 ging het echtpaar op De Gagelhof wonen, het riante huis in de bossen tussen Aalst en Valkenswaard, met twee zoons uit twee eerdere huwelijken van Henriëtte, Ajef (Knappert) en Gijs (Sandberg). Beide echtgenoten had zij door ongevallen verloren. Met Henk van Riemsdijk kreeg zij nog drie dochters: Anneke, Jet en Margarete.
Het meest bekend is Jet van Riemsdijk van de legendarische Gagelhof-dagen. Eén keer per jaar stelde ze haar landgoed open voor zieken en behoeftigen. Al haar sjieke vrinden en vriendinnen werden dan opgetrommeld om rond te gaan met spijs en drank.

 Villa van Frans van Gardinge in Villapark Eindhoven Parklaan 50 Eindhoven
 


Parklaan 50 Eindhoven

Bijzonder mooi is dit blok van twee villa's die dateren uit het begin van de twintigste eeuw. Bouwperiode: ca. 1925 Parklaan 50 heeft een halfronde hoekgevel en aan de zijgevel een uitgebouwd portiek met voordeur. In deze gevel bevinden zich glas-in-lood ramen. Aan de Parklaan ziet men een erker met daarboven een balkon. Bijzonder is dat in de topgevel van pand nr. 50 zich een raam bevindt in I-vorm, terwijl het belendende pand hier een raam kent in omgekeerde vorm. Dit pand heeft een riante ingang aan de Merellaan met glas-in-lood ramen en een gewelfde luifel. Daarboven is een inpandig balkon met veel houtwerk. Aan de Parklaan treft men bij dit huis een grote vijfhoekige serre met balkon. Hier en daar kennen de panden eenvoudige versieringen in metselwerk. De ramen hebben bovenlichten met kleine roedenverdeling.

In 2011 is Parklaan 50 verkocht als kantoorvilla voor de vraagprijs van € 1.395.000,-- kosten koper.
Volgens de makelaar Slippens Vermeer was er achterstallig onderhoud:
Het object heeft deels achterstallig onderhoud. Aandacht dient te worden besteed aan ondermeer een nieuwe c.v.-installatie, schilderwerkzaamheden, deels vervangen van de goten en hemelwaterafvoeren, deels vervangen van de houten gevelelementen (kozijnen), vervangen zinkwerk, behandeling kapconstructie en het deels repareren van het metselwerk en voegwerk. Deze kosten zijn totaal begroot op ca. € 150.000,-- exclusief BTW.


Tuin van Parklaan 50 (foto 2011)Adres Parklaan 56a  Eindhoven  De Wigge
Bouwperiode: 1934, architect: E. Verschuyl, E.

De Wigge heet dit landhuis dat in 1934 verrees naar tekening van architectenbureau E. Verschuyl & zn. In opdracht van textielfabrikant P. Hegener die gehuwd was met een dochter van sigarenfabrikant De Vlam. Voor die tijd was dit landhuis opgetrokken in gele baksteen. Voor die tijd beslist modern te noemen. De voorgevel kent een erker en een halfrond raam. Op de eerste verdieping bevindt zich een inpandig balkon. Moderne stalen ramen geven het landhuis een eigentijds aspect.

2009


 

 


 Parklaan 26-28  Eindhoven Bouwperiode: 1929 Architect: Hanrath, J.W.
Een blok van twee enorm grote Hanrath woningen. Het langgerekte schilddak is voorzien van opvallend hoge schoorstenen. Aan de Parklaan kennen de panden erkers. Het huis op nr. 26 draagt de naam 'Meidoorn' en is aan de linkerzijde uitgebouwd met een serre, waarboven een balkon. Het belendende perceel heeft aan de rechtergevel een inpandig terras. Op het terrein waar nu huize meidoorn staat lag eens het voetbalveld van voetbalvereniging Eindhoven.

 


 
 Parklaan 34, Eindhoven ,  Bouwperiode: 1919 Architect:  K.P.C.de Bazel
Parklaan 34 - Huize Driehoek

De naam van deze villa verwijst naar de vorm van het perceel waarop het gebouwd is. De villa wordt gedekt door een overstekend schilddak en is aan de rechterzijde uitgebouwd met een portiek waaronder zich de voordeur bevindt.  Aan de Parklaan kent de villa een vijfkantige erker met balkon en links daarvan een tuinkamer waarboven een groot balkon. Deels zijn de vensters voorzien van kleine roedenverdeling en luiken. In een recent verleden werd de architectuur van de villa geweld gedaan door een storende vleugelaanbouw.

Naar ontwerp van de vermaarde architect-ontwerper Karel P. C. De Bazel werd de villa in opdracht van textielfabrikant A.C. Schellens gebouwd. Later werd de uit 1916 stammende villa bewoond door ir. Mohr, directeur van de Philips glasfabriek, die gehuwd was met een dochter van zeepfabrikant Redele.


Parklaan 36 Eindhoven
Bouwperiode: ca. 1925


Parklaan 36 Eindhoven
Bouwperiode: ca. 1925

 

 


Parklaan 14 * Bouwjaar ± 1962/1963.
5613 BE Eindhoven in 2009 te koop voor € 1.095.000 k.k


Tuin Parklaan 14

In 2011 is het verkocht voor € 995.000 k.k.


 


Parklaan 32 “VILLA KEMPENHEEM” 5613 BE Eindhoven Te koop in 2009  voor € 1.950.000 k.k.
Bouwjaar 1939, opdrachtgever W.N.J. Baekers, voormalige fabrikant te Eindhoven. Architect: Jan Rebel.
Inhoud: ± 1.484 m³. Het pand is een Gemeentelijk monument.
In 1939 werd dit landhuis even buiten de stadskern van Eindhoven aan de Parklaan gebouwd.
Het gaat door voor een van de mooiste huizen van Eindhoven en omgeving.
Het huis is opgetrokken uit baksteen met diepe, terugliggende voegen, daarna heel licht gesilicaat met zwart plint. De kap, die bijna zonder onderbreking over het gehele huis heen welft, is bedekt met genuanceerde leipannetjes. Buitenhoutwerken aan gevels, alsmede balken, stijlen, schoren, deuren, enz. zijn alle van geloogd eikenhout gemaakt; ramen en glasdeuren zijn van staal en gevat in blank gelakte, eiken kozijnen. Alleen de luiken, stalen ramen en deuren zijn in een blauw-groene kleur geschilderd. De houtwerken van woon- en eetkamer, zit-slaapkamer van de zoon, hall, zoals kozijnen met deuren, trappen, vloeren en balkbetimmeringen zijn alle van geloogd eikenhout, in de was geboend. De wanden en plafonds zijn, of geheel licht crème geplastiekt, of fijn gestokt.

Alle huizen in Villapark waren van Philips, op een heel enkele na. Textielfabrikant Baekers had een stukje grond op Anton Philips veroverd onder het mom - aldus de overlevering - dat Philips de wijk zo saai maakte. Het is direct te zien: de witte villa op Parklaan 32 van architect Rebel is van een heel andere stijl dan de sonore donkere baksteen die Philips voor zijn topkader had uitgekozen.Parklaan 1925 met zandpad


Parklaan 44-46  Eindhoven
Een blok van twee gespiegelde villa's met aan de straatzijde topgevels, erkers en balkons. De onderpuien zijn uitgevoerd in schoon metselwerk en de bovenverdiepingen in geschilderd stucwerk. De ramen hebben bovenlichten voorzien van glas-in-lood en dragen allen luiken. De panden zijn medio 1910 / 1915 gebouwd.
In het pand 46 heeft tandarts H.Donkers jarenlang een praktijk gehad.

De eerste bewoner van nr. 44  was Dr. J. van der Blink en daarna  is het gekocht door  internist  Dr. Chr. J. Alers ( de tweede bewoner van nr. 44) 
De huizen 44 en 46 zien er buiten hetzelfde uit, doch van binnen geheel anders. Philips heeft "nummer 44" destijds gerenoveerd met materiaal van het station!
Een leuk detail meldde dochter Annette Alers "als je bij ons in de kelder via een ondergrondse gang onder het huis kroop, kon je bij familie Donker in de kast van de zitkamer uitkomen!"
 

 


Eindhoven, Parklaan 11 Onder architectuur “Hanrath” gebouwde zeer sfeervolle, prachtige halfvrijstaande, Bouwjaar ± 1930.
*Inhoud: ± 1.150 m³.ruim bemeten villa met o.a. separate garage, berging, inrit/parking, 6 slaapkamers en werk-/speelkamer op prachtig perceel ¾ rondom. Volop authentieke stijlelementen.
 


Lorentz Lyceum is in 1929 door ouders opgericht en op 1 september 1930 geopend aan de Parklaan 15-17 te Eindhoven


Parklaan 15 -17  in 1932/35 zijn deze woningen omgebouwd tot het Lorentz lyceum, momenteel al weer jaren woonhuizenParklaan 48,  , Eindhoven  gebouwd 1919 voor dokter Raupp door de Amsterdamse architect Jan Stuyt (1868-1934)
Huize Arad, zo werd dit stijlvolle herenhuis genoemd door dokter (A)  J.L. Raupp toen hij het in 1919 betrok. Het mooi geproportioneerde pand kent traveen in baksteen op de hoeken en deuromlijsting. Timpanen sieren zowel voordeur als dakkapellen. De naam 'Arad' herinnerde aan het gelijknamige stadje op de grens van Hongarije en Roemenië vanwaar de familie Raupp oorspronkelijk stamt. . Na het overlijden van dokter Raupp in 1927 vestigde dokter H. de Raadt zich in dit pand dat hij de naam "t Honk' gaf. Van 1958 tot 1969 woonde hier de Fam. Ament. Dhr. J. Ament was jarenlang verbonden aan het St. Jozefziekenhuis als kaakchirurg. De zoon van dokter J.L. Raupp is ook huisarts geweest.

 

 


 


Parklaan 73 - 75 - 77 - 79  EindhovenParklaan 73 - 75 - 77 - 79  Eindhoven
Bouwperiode: 1919 architect: K.P.C. de Bazel.  In 1922 en 1926 was dit nog Parklaan 1 en 3. De nummering veranderde toen in 1930 het andere stuk van de Parklaan gebouwd ging worden. .
Van 1919 stammen deze twee blokken gespiegelde herenhuizen met landelijke uitstraling. Het ontwerp is van K.P.C. De Bazel. De huizen hebben brede vooruitspringende hoeken met schilddaken die tot op de benedenverdieping reiken. De voordeuren bevinden zich in een inpandig portiek. Ook hier zien we ramen met kleine roedenverdeling.
In pand 79 woonde de familie Vredegoor van 1950 t/m 1983. Op 75 woonde in de jaren 1934 woonde H.M.H Reufel. In de jaren 50 de familie Tromp en later de familie Broekers. Op 73 familie de Vlam - Hegener. Op nr 77 woonde in die tijd de familie Peek.

 


Parklaan 85, Eindhoven Bouwperiode: ca. 1911

Parklaan 85 Eindhoven

Anno 1911 werd dit hoekpand ontworpen door architect C. Prey voor sigarenfabrikant Dick Meerstadt. Opmerkelijk voor die tijd is dat er direct een garage bij werd gebouwd. Aan de Reigerlaan ziet men een erker en op de eerste verdieping een mooi glas-in-lood raam in art-deco-stijl. De voordeur draagt een luifel en aan de linkerzijde van het huis bevindt zich een schoorsteen die aan de onderkant is gedecoreerd in metselwerk.
In de jaren 50-60 woonde in deze villa de familie van Nierop. Van Nierop had een accountantskantoor aan huis

 


 
Parklaan 81, Eindhoven, Bouwperiode: ca. 1915 of 1927, ontworpen door architect J.de Lugt uit Haarlem
Een wat hoger gelegen kolossaal pand dat in opdracht van textielfabrikant Charles de Haes in 1927 gebouwd werd naar ontwerp van architect J. De Lugt uit Haarlem. Heel opvallend is het leien schilddak dat ver uitsteekt en voorzien is van dakkapellen die ook weer een schilddak dragen. Alle raampartijen droegen in het verleden vensterluiken en kennen bovenlichten met kleine roedenverdeling. Opmerkelijk zijn de bewerkte spanten die onder de daklijsten uitsteken. Aan alle zijden is het pand voorzien van gestileerde motieven in metselwerk.

Rechts ziet men een uitgebouwde serre met veranda waarboven een groot balkon. In 1933 opende het diaconessenhuis hier haar deuren en stonden de ziekenwagens onder de veranda geparkeerd.
Heeft  eerst nog de naam  Juliana ziekenhuis gehad. Na het vertrek van het Diaconessenhuis in 1940 zat de 'Ortskommandantur' in het pand en bleef daar de hele oorlog gevestigd. Nadien vestigde er zich G.G.D. Eindhoven en met name de schoolarts.

 

 


Parklaan 83 Eindhoven


Parklaan 83 Eindhoven

De eerste steenlegging van het huis "Parklaan 83" te Eindhoven in 1928. Op de foto een trotse "metselaar": Louis de Haes (1920-2005) als zoon van Charles (links op de foto) en Jo Brands. (tweede van links) De tweede dame is Françoise de Haes-van de Venne, die schuin tegenover woonde. De steen is niet meer in het huis aanwezig, maar is na de verkoop in 1959 uitgenomen en berust nu in de woning van Louis de Haes in Middelburg; zijn weduwe woont daar nog. 
© Pieter de Haes


Parklaan 83 Bouwperiode: ca. 1927

Charles de Haes, firmant van de ouderlijke textielfabriek aan de Dommelstraat liet de landelijke villa bouwen in de tuin van zijn vorige woning op Parklaan 81. Van oorsprong droeg het pand een rieten kap, hier te zien op de foto.

Naast de voordeur met luifel aan de Parklaan 83  bevindt zich een erker. De ramen zijn merendeels voorzien van glas-in-lood en luiken sieren de ramen van de benedenverdieping. In de tweede helft van de vorige eeuw was hier de stichting Eindhovense muziekschool gevestigd. Thans is het een studentenhuis.


.Parklaan 95 Eindhoven, architect J.Th.J. Cuypers

Villa Gran Ville is gebouwd 1916 in opdracht van de tabaksfabrikant
Remi P.P.A.M. Mignot, geboren 10-05-1878. In de architectuur zijn elementen van de chaletstijl verwerkt. De voorgevel heeft links en rechts naar voren komende topgevels die voorzien zijn van windveren. In de linkergevel zit een inpandig balkon. De ingang is geplaatst in een gebogen omlijsting die uitgevoerd is in metselwerk dat verticaal wordt afgebogen.
Het interieur met hal, trappartij en kamer en suite verkeert vrijwel nog in oorspronkelijke staat, zoals te zien is aan de lambriseringen, vloeren en plafonds. Achter het huis bevindt zich een betegeld terras met een trap naar de tuin. In de tuin staan nog bomen uit de tijd van de bouw.
Op dit moment is
de eigenaar, Granville Monumenten B.V. 

. Omschrijving Tweelaags pand, gedeeltelijk onderkeldert, op een rechthoekige plattegrond, onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De voorgevel is zowel aan de linker- als aan de rechterkant van een risaliet met topgevel voorzien. Aan de linkerzijgevel bevindt zich een uitbouw onder zadeldak, parallel aan het schilddak. Deze uitbouw strekt zich gedeeltelijk uit achter het pand en heeft een inpandig balkon op verdiepingshoogte. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, de daken zijn voorzien van windveren en gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De deur is in een gebogen gemetselde omlijsting geplaatst, deze omlijsting steekt iets uit en is tot aan de dakgoot doorgetrokken. In dit risaliet bevinden zich boven de deur een gevelsteen en daarboven een ovaal raam. Voor de deur is een klein bordes met trap aanwezig. De ramen zijn samengesteld waarbij in de bovenlichten een kleine roedenverdeling is aangebracht, de onderlichten zijn voorzien van luiken. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een betegeld terras met trap naar de tuin. Boven de terrasdeuren is een gebogen luifel aangebracht. In de achtergevel is een natuurstenen gevelsteen zichtbaar met opschrift "B.MIGNOT / 9 MEI 1916". Het interieur verkeert nagenoeg geheel in de oorspronkelijke staat. De hal en trappartij bevinden zich centraal in het pand. Rechts daarvan is een kamer-en-suite met schuifdeuren aanwezig. Ook in de overige vertrekken zijn elementen uit de inrichting zoals de lambriseringen, vloeren en plafonds in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het pand wordt omgeven door een grote tuin met enkele bomen uit de bouwtijd. Aan de straatzijde wordt deze tuin begrensd door middel van een laag bakstenen muurtje en een ijzeren hek. Het hek is tussen bakstenen pijlers geplaatst, in de pijlers is in natuurstenen plaquettes de naam van het pand "GRAN" "VILLE" aangebracht, de bekroning van de pijlers bestaat uit expressionistisch vormgegeven kapitelen. Aan de achterzijde is in de tuin een tennisbaan met huisje uit de bouwtijd en een later toegevoegde garage gebouwd. De garage blijft buiten bescherming. Waardering De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen in een nieuw ontwikkeld villapark; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect J. Cuypers. Het huis heeft ensemblewaarden als onderdeel van het villapark Tongelre. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

 

Een plan om in de tuin van Parklaan 95 twaalf luxe woningen te bouwen, gaat voorlopig niet door. Dat vindt de Monumentencommissie van de gemeente Eindhoven. De commissie vindt de villa en de tuin als 'ensemble' te waardevol. Vanaf de bouw tot enkele jaren geleden werd het pand bewoond door de familie. Maar de familie woonde al jaren eigenlijk in Geneve. De familie heeft wel in 2004 toestemming gevraagd – en gekregen – om het tijdelijk te bestemmen als kantoor. Sindsdien wordt het pand verhuurd. Bron Eindhovens Dagblad 11 mei 2008
Onderzoek naar de tuin van Parklaan 95 zijn de volgende gegevens naar voren gekomen: 
 

  • de tuin is ontworpen door J.T.B. Juchem, een tuinarchitect uit Woensel 
  • de tuin is ontworpen als een 'gemengde tuin', waarbij de typologie van de 'natuurlijke' landschapstuin werd gecombineerd met een geometrische aanleg nabij het huis (om zo een geleidelijke overgang van bebouwing naar groen te creëren) 
     
  • hoewel een aantal wijzigingen heeft plaatsgevonden, is de tuin in haar tegenwoordige uitstraling vrijwel identiek aan de oorspronkelijke situatie 
     
  • de garage uit 1919 en de oranjerie uit de jaren twintig sluiten wat betreft typologie en locatie zeer goed aan bij het oorspronkelijke ontwerp.

De gemengde tuin 
In de achttiende eeuw (1750-1800) ontwikkelde zich in Engeland de landschapsstijl. Deze typisch romantische kunstuiting heeft als belangrijkste kenmerken: afwisseling, geheimzinnigheid, verrassingseffecten, spanning, schilderachtigheid en continuïteit. De tuinen worden opgebouwd als een opeenvolging van taferelen, die zich voor het oog van de bezoeker ontvouwen. Ook in Nederland kwam deze landschapsstijl in zwang. 

De doorontwikkeling van de landschapstuin hangt samen met een aantal factoren. Naast de opmars van de natuurwetenschappen en de daarmee samenhangende introductie van exotische gewassen, speelt de industrialisatie een belangrijke rol. De industriële revolutie heeft tot indirect gevolg de opkomst van kleinere tuinen (stads- en villatuinen) en van het stedelijk groen. Door de snelle groei van 'suburbs', steeg daarmee het aantal kleine privé-tuinen. Een gevolg van het kleinere oppervlak was dat bepaalde principes uit de landschappelijke stijl niet meer verwezenlijkt konden worden. Zo was het vrijwel niet mogelijk de illusie dat een tuin als het ware onbegrensd in het omringende landschap overloopt, te handhaven. Andere aspecten kregen door de beperkte omvang noodzakelijkerwijs meer aandacht omdat deze een plaats op een beperkt terrein moesten krijgen (bijvoorbeeld een moestuin of boomgaard). 

Aangezien bij een kleine tuin de invloed van het huis op het landschap groter wordt, ging ook de symmetrie een belangrijke rol spelen. Geometrische elementen als architectonische ondersteuning van het gebouw, deden weer hun intrede in de tuinkunst (evenals in renaissance tuinen en Franse Lodewijk XIV tuinen). Veelal werden bloementuinen (met exotische bloemen) gebruikt in de geometrische elementen. 

Ook de tuin bij het door Joseph Cuypers ontworpen Huize Granville is aangelegd volgens de principes van de gemengde tuin. De algehele opzet van de tuin is behouden gebleven en met uitzondering van een aantal (relatief) kleine wijzigingen is er weinig veranderd. De nog aanwezige 'landschappelijke' elementen zijn herkenbaar in het meanderende padennet, de (in grootte en vorm) onregelmatige grasvelden en perkjes, de locatie van solitaire bomen en clusters begroeiing en de lichte glooiing. De nog aanwezige geometrische kenmerken zijn de tennisbaan (plattegrond en concept dateren uit 1916, de baan is echter pas in de tweede helft van de twintigste eeuw aangelegd) en de moestuin, visueel afgescheiden van de rest van de tuin door een bakstenen muur. Oorspronkelijk lag in de directe nabijheid van het huis een aantal geometrische bloemperken. 

De bebouwing in de tuin dateert deels uit 1916 (het prieel bij de tennisbaan). De overige gebouwen zijn van latere datum, maar sluiten wat betreft typologie en locatie aan bij het oorspronkelijke ontwerp en de typologie van de gemengde tuin. De garage is gebouwd in 1919, de oranjerie en het berghokje in de moestuin in de jaren twintig. 

Waardering en ontwikkeling 
De tuin van Granville wordt zowel op gemeentelijk (bestemmingsplan), provinciaal (Cultuurhistorische waardenkaart Noord-Brabant) en landelijk niveau (beschermd stadsgezicht Villapark Tongelre) aangemerkt als hoogwaardig groen. Uit deze bescherming blijkt de waardering voor de Nederlandse tuinarchitectuur uit de periode 1850-1940. In de directe nabijheid van Granville is een aantal tuinen bebouwd en geasfalteerd, waardoor de intrinsieke waarden van het vroeg twintigste eeuwse ontwerp te weinig zijn erkend. Bij een eventuele ontwikkeling van de tuin van Parklaan 95 is het van belang deze waarden wel te respecteren en te gebruiken als uitgangspunt. Met name de geometrische elementen, de tennisbaan en de moestuin, lenen zich bij uitstek voor (kleinschalige) bebouwing. In een gemengde tuin zijn de regelmatige elementen aan het oog onttrokken (door de locatie van begroeiing en de plaatsing van een muur), waardoor de invloed van nieuwbouw op de tuin en de villa tot een minimum kan worden beperkt. 

Het feit dat grote rechthoekige elementen als de tennisbaan en de moestuin moesten worden geïncorporeerd in een landschappelijk geheel gold als een grote uitdaging voor de tuinarchitect. Nu vormt de locatie van de tennisbaan en de moestuin binnen de landschappelijke tuin een uitdaging voor de architect om hier een passend ontwerp te creëren. 
Wikipedia :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mignot_%26_De_Block
 

 Parklaan 97Parklaan 97 op een ansichtkaart uit 1914, Huis de Laak ligt rechts

Parklaan 97 Eindhoven. Architect A. Salm gebouwd 1907. Dit pand vormde samen met de Laak van de Philips de een van de eerste bewoning van de Parklaan.
Villa Elsheim, thans Huize Dommelhoef., is gebouwd in opdracht van fabrikant J. Brüning, oprichter van de NV Houtindustrie Picus, die het pand bewoonde tot zijn dood in 1934. Daarna werd hier het Diaconessen- ziekenhuis gevestigd.
De villa in een eclectische stijl, heeft gepleisterde gevels onder een samengesteld schilddak met geglazuurde Romaanse pannen. De gevel
aan de straatkant is gericht op de hoek van de Parklaan en de Nachtegaallaan. In het midden boven trappen en bordes komt een deel naar
voren dat boven elkaar een erker, een balkon en een inpandig balkon bevat. De tweede verdieping ligt iets terug achter een borstwering. Het dak boven het middendeel lijkt hierdoor met een flinke overstek nog sterker naar voren te komen . De achtergevel heeft een terug liggend middendeel met een erker boven de ingang. Bloemmotieven zijn veelvuldig toegepast als decoratie. Gedetailleerd houtwerk, beschilderd cassettenplafond en
glas in lood zijn in de hal met trappenhuis gaaf bewaard gebleven.


ansichtkaart  rond 1915

De Amsterdamse architect A. Salm tekende dit pand naar voorbeeld van een Duits landhuis. De parkachtige tuin werd ontworpen door tuinarchitect Sanders uit Haarlem. Haar naam dankt de villa aan Else von der Nahmer, dochter van de Eindhovense textiel fabrikant H. von der Nahmer, met wie Jean Bruning in 1903 in het huwelijk trad.
J. Brüninggaf de villa de naam van zijn echtgenote "Elsheim".


Parklaan 97 met trambaan

Jean H.J. Bruning was mede-eigenaar van sigarenkistfabriek J. Bruning & zn., de latere Picus-houtindustrie. De familie Bruning was afkomstig uit het Duitse Langendiebach, waar het reeds een sigarenkisten fabriek bezat. Voor hun zoon August stichtten zij medio 1880 een sigarenkisten fabriek in Eindhoven. Aanvankelijk trachtte Jean Bruning zijn geluk te beproeven in Amerika maar keerde van daaruit naar Eindhoven om in 1884 de leiding van zijn broer over te nemen. Jean trouwde in 1893 met Else von der Nahmer, dochter van de Eindhovense textielfabrikant H. von der Nahmer.

In 1935 verhuist de Vereniging voor Protestantsch-Christelijke Ziekenverpleging Eindhoven, voorheen gevestigd op Parklaan 81, zich in ie villa en bracht er het zusterhuis onder. Eind 1939 kwam achter de villa een nieuw ziekenhuis tot stand dat op 13 januari 1940 geopend werd. Een deel van het ziekenhuis werd tijdens de tweede wereldoorlog gevorderd door de Duitse bezetter en werd Feld-lazarett. Een geheel nieuw ziekenhuis diaconessenhuis opende in 1953 hier haar poorten en kwam er in 1956 een uitbreiding tot stand. Na de verhuizing in 1966 naar een volledig nieuw ziekenhuis aan de ds. Theodor Fliednerstraat werd het complex een verpleegtehuis met revalidatie inrichting en kreeg het de naam 'Dommelhoef'.Parklaan 93 - Huize 'de Meerle'

In 1916  werd deze markante bakstenen Villa De Meerle ontworpen door de Hilversumse architect J.W. Hanrath voor de sigarenfabrikant Gerrit Henri de Jongh, die een broer was van mevrouw A.H.E.M. Philips-de Jongh en een zwager van Anton Philips. De Jongh was medefirmant geworden van de Gestelse sigarenfabriek van G.J. Aalfs. De familie De Jongh vestigde zich aan de Parklaan 93. De heer en mevrouw De Jongh verhuisden in 1951 naar Wassenaar. Het Academisch Genootschap  betrok en huurde het huis in 1953 en in 1965 werd het pand aangekocht.


Parklaan 93

Het pand met hoog schilddak heeft aan de Parklaan een erker. Alle raampartijen hebben kleine roedenverdeling en dragen luiken. Helaas wordt de villa ontsierd door ongelukkige uitbreidingen en industriële schoorsteen.


Parklaan 87, Eindhoven, Bouwperiode: ca. 1920
Op deze hoek weer twee Hanrath woningen die ver naar achteren zijn uitgebouwd. De voordeuren bevinden zich onder een sterk aflopend mansarde dak. Aan weerszijden van de voordeuren zien we erkers. De ramen van deze panden hebben kleine roedenverdeling en zijn op de benedenverdieping voorzien van luiken.


Parklaan 89 - 91 Eindhoven liggen naast het Academisch Genootschap


Parklaan 89
Twee gespiegelde Hanrath woningen die aan de straatzijde erkers hebben. De zijgevels zijn boven de voordeur uitgebouwd en dragen glas-in-lood ramen. Naar achter toe hebben deze gevels een laag aflopende mansarde kap. Alle ramen hebben kleine roedenverdeling, terwijl die van de benedenverdieping zijn voorzien van luiken. Pand nr.89 heet 'De Lijsterbes'.


Parklaan 91 Eindhoven

 

 

 

 

Parklaan 66  Eindhoven gebouwd in 1934 voor A. Hoppenbrouwers
Een kapitale villa gebouwd in rode baksteen. Het pand draagt een afgeplat schilddak en heeft aan de Parklaan een topgevel.
Aan de linkerzijde bevindt zich een uitgebouwde serre waarboven een terras, alsmede een erker en een inpandig balkon op de eerste verdieping. In de rechter zijgevel bevindt zich de mooie voordeur met luifel voorzien van fraai siersmeedwerk en een erker. De villa heeft stalen ramen in kleine roedenverdeling met bovenlichten voorzien van glas-in-lood. Familie Hoppenbrouwers-Kievits, firmant van sigarenfabriek "de Speurder" liet deze 'moderne' villa bouwen.
Adriaan Hoppenbrouwers was getrouwd met Louise Kievits.  Hij is overleden in 1945 en de fabriek is na de oorlog nooit meer opgestart. Hij had 2 kinderen. Theo en Therese. Hij woonde tijdens de oorlog in Waalre. De Duitsers hadden zijn huis aan de Parklaan 66 te Eindhoven gevorderd.

Parklaan 66 is in 1971 door Theo Hoppenbrouwers verkocht aan de Stichting Medisch Controle Instituut van de Ziekenfondsen in Z.O. Brabant. Tot medio 1994 heeft deze stichting hier kantoor gehouden. Daarna verkocht aan Ligtvoet c.s. en enige tijd later verhuurd aan Staal Bankiers. Staalbankiers zijn nu hier al jaren gevestigd en is een onderdeel van de Achmea Groep. Opvallend is dat in 2015 het kantoor in Eindhoven niet meer vermeld is op de website

 
Parklaan 23 - Huize "de Zandhoek"
In 1924 liet A.J. Zoetmulder, hoofdredacteur van het Eindhovense Dagblad, het opvallend witgepleisterde pand bouwen naar ontwerp van de vermaarde architect B.J. Koldeweij uit Rijswijk.
Zoetmulder werd met ingang van 1 april 1923 de nieuwe directeur-hoofdredacteur van hetEindhovensch Dagblad. De eigenzinnigheid van Zoetmulder voorkwam ook in Eindhoven dat zijn dagblad de steun van de katholieke geestelijkheid kreeg. In 1924 liet hij in de Eindhovense Parklaan (villapark Tongelre) het witgepleisterde Huize De Zandhoek bouwen naar een ontwerp van de bekende architect B.J. Koldeweij.
Opvallend is het hoge gebroken zadeldak met overhellende topgevel, die voorzien is van een houten beschot. Opmerkelijk is ook dat de berging, gelegen aan de rechterzijde, een hoog zadeldak draagt.
Na Zoelmulder heeft Huisarts Walter R
oessingh jaren in de pand er een praktijk gehad.

Villapark cultuurhistorische waardenkaart


Groene kader: historisch groen
Rode lijn: beschermd stadsgezicht
Blauwe puntjes: Gemeente monument
Groene driehoek: monumentale boom
Bron: http://brabant.esrinl.com/chw/

 

 

 


Parklaan 1978

 


Winter Parklaan 1987


Herfst Parklaan 2001

 

 


Villapark Eindhoven


Villapark Eindhoven

 


Villapark (kanaalzijde)


Panorama Villapark 1950

 


Villapark Eindhoven 1915 ??

 


Parklaan -Kievietlaan

 


 

Telefoonboek 2007 / 2008 ?
8020 Callcenter
Parklaan 60
5613 BH Eindhoven

Academisch Genootschap Sociëteit
Parklaan 93
5613 BC Eindhoven 

Accountants RSM Wehrens Mennen & De Vries Parklaan 34  
5613 BE Eindhoven

Advocaten Houben & Van Dijck
Parklaan 58
5613 BH Eindhoven

 

 

 Advocaten Loyens & Loeff NV

 Parklaan 54/A

 5613 BH Eindhoven

 

 Alphen de Veer-Paulen, A C van

 Parklaan 33

 5613 BA Eindhoven

 

 Archipel De

 Parklaan 97

 5613 BC Eindhoven

 

 

 Artesia Bank GE

 Parklaan 42/A

 5613 BG Eindhoven

 

 Avalix Holding BV

 Parklaan 81

 5613 BB Eindhoven

 

 Baltussen-Hermans, J

 Parklaan 38

 5613 BG Eindhoven

 

 Bank Insinger de Beaufort NV

 Parklaan 60

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Belastingadviseurs Loyens & Loeff NV

 Parklaan 54/A

 5613 BH Eindhoven

 

 Belastingadviseurs RSM Wehrens Mennen & De Vries

 Parklaan 34

 5613 BE Eindhoven

 

 Berntsen, H M

 Parklaan 17

 5613 BA Eindhoven

 

 Biesen, Dr J J H vd

 Parklaan 24

 5613 BE Eindhoven

 

 Bosch, Dr L J

 Parklaan 89

 5613 BC Eindhoven

 

 Box Consultants BV

 Parklaan 81/A

 5613 BB Eindhoven

 

 

 Braaksma, Dr J T

 Parklaan 27

 5613 BA Eindhoven

 

 Brand, F L vd

 Parklaan 28

 5613 BE Eindhoven

 

 Commitment Communication Matters

 Parklaan 85

 5613 BB Eindhoven

 

Dissel, E J F van

 Parklaan 26

 5613 BE Eindhoven

 

 Dommelhoef

 Parklaan 97

 5613 BC Eindhoven

 

 Ede & Partners Eindhoven Outplacement Van

 Parklaan 50

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Fast, Prof dr J D

 Parklaan 29

 5613 BA Eindhoven

 

 FGH Bank

 Parklaan 62

 5613 BH Eindhoven

 

 

 

 GE Artesia Bank

 Parklaan 42/A

 5613 BG Eindhoven

 

Gouden Zeilen BV

 Parklaan 54

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Haersma Buma, C E van

 Parklaan 91

 5613 BC Eindhoven

 

 

 Hapert-vd Pas, J J A F van

 Parklaan 56/A

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Heja Projectontwikkeling BV

 Parklaan 54/54A

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Hoek, A

 Parklaan 2/821

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Hornsveld, Drs L

 Parklaan 42

 5613 BG Eindhoven

 

 

 Houben & Van Dijck Advocaten

 Parklaan 58

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Immediator BV

 Parklaan 26

 5613 BE Eindhoven

 

 

 In-Vesta Planontwikkeling BV

 Parklaan 60/A

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Incasso Houben & Van Dijck Advocaten

 Parklaan 58

 5613 BH Eindhoven

 

  Insinger De Beaufort NV Bank

 Parklaan 60

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Interesting Vastgoed BV

 Parklaan 54

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Interfil BV

 Parklaan 46

 5613 BG Eindhoven

 

 

 Joods Maatschappelijk Werk

 Parklaan 85

 5613 BB Eindhoven

 

 

 Lange, H K A de

 Parklaan 87

 5613 BC Eindhoven

 

 

 Lanschot Bankiers Van

 Parklaan 52

040-2657100

 

 

 Loyens & Loeff NV

 Parklaan 54/A

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Maartens Dr L W F

 Parklaan 12

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Makelaar Stekelenburg Rooijakkers BV Van

 Parklaan 85

 5613 BB Eindhoven

 

 

 Makelaars Vollenbroek BV

 Parklaan 48

 5613 BG Eindhoven

 

  Meeùs

 Parklaan 64

 5613 BH Eindhoven

 040-2659659

 

  Multisystems Engineering BV

 Parklaan 81

 5613 BB Eindhoven

 

 Nijziel, M R

 Parklaan 23

 5613 BA Eindhoven

 

 Notarissen Loyens & Loeff NV

 Parklaan 54/A

 5613 BH Eindhoven

 

 Phaedra Investment Group BV

 Parklaan 83

 5613 BB Eindhoven

 

 

 Philips-Bosschaart, M C

 Parklaan 79

 5613 BB Eindhoven

 

 

 Putt, Mr H J M vd

 Parklaan 22

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Rappard, Dr J H A van

 Parklaan 56

 5613 BH Eindhoven

 

 RSP / Van Boxtel en Partners Makelaars BV

 Parklaan 95

 5613 BC Eindhoven

 

 

 Schaffer, P H M J

 Parklaan 12

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Schellekens, Drs J J

 Parklaan 36

 5613 BE Eindhoven

 

 

 SlijtersUnie

 Parklaan 58

 5613 BH Eindhoven

 

 

 Smits, C M F

 Parklaan 14

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Sonnen, U W L

 Parklaan 31

 5613 BA Eindhoven

 

 Sparnaaij, Prof dr M J

 Parklaan 18

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Stekelenburg Rooijakkers BV Makelaar Van

 Parklaan 85

 5613 BB Eindhoven

 

 Stijkel E W

 Parklaan 40

 5613 BG Eindhoven

 

 

 Unique Nederland Beheer BV

 Parklaan 85

 5613 BB Eindhoven

 

 Vandenberghe, D E R

 Parklaan 44

 5613 BG Eindhoven

 

 Vemid BV

 Parklaan 83

 5613 BB Eindhoven

 

 Ven, Dr A J vd

 Parklaan 20

 5613 BE Eindhoven

 

 Voerhuis, Ir H

 Parklaan 15

 5613 BA Eindhoven

 

 Vollenbroek Makelaars BV

 Parklaan 48

 5613 BG Eindhoven

 

 Weg, Prof Ir H vd

 Parklaan 16

 5613 BE Eindhoven

 

 Weg-Scharp de Visser S vd

 Parklaan 16

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Wehrens Mennen&De Vries RSM Accountants&Belastingadviseurs

 Parklaan 34

 5613 BE Eindhoven

 

 

 Wulfften Palthe, J van

 Parklaan 25

 5613 BA Eindhoven

 

Telefoonboek 1950 Parklaan Telefoonboek 1915 (Villapark voornamelijk Parklaan)

36 Bisdom, A., Villapark Parklaan 58 - 60
113 Brüning, J., Villapark
Parklaan 97
15 Dijck-Huijsmans, Fr. v., Villapark
288 Dissel, Frans v., Villapark Parklaan 58 - 60
26 Glaudemans, J.H., villapark
340 Haes, Charles de, Villapark
119 Haes, Jos, de, Villapark Parklaan 22
439 Kahmann-Brands, Dir. Amsterd. Bank, villapark
77 Kock v. Leeuwen, A.W.A. de., Villapark
405 Kol-Bloemen, F. v., Villapark
494 Langenhuijsen, N.J., Villapark
251 Meerstadt, D., Villapark
383 Otten-Coolen, J.L.Th.M., Villapark
2 Philips, A., huize "De Laak", Villapark
268 Schröder-v. Gardinge, C.J., Villapark
458 Smits, F.G., Villapark

 

5611 CW Parklaan 99 EINDHOVEN
5611 CW Parklaan 66 EINDHOVEN
5613 BA Parklaan 1 t/m 33 EINDHOVEN
5613 BB Parklaan 35 t/m 85 EINDHOVEN
5613 BC Parklaan 87 t/m 97 EINDHOVEN
5613 BE Parklaan 2 t/m 36 EINDHOVEN
5613 BG Parklaan 38 t/m 48 EINDHOVEN
5613 BH Parklaan 50 t/m 64 EINDHOVEN