Evoluon 

Over het Evoluon zijn  veel websites en boeken gemaakt.
Het gebouw was van 1966 tot 1989 een educatief technologiemuseum en trok zo'n 10 miljoen bezoekers. 
Het gebouw  is wel een van de kenmerkende gebouwen van Nederland en zal het 800 jarig  bestaan van Eindhoven zeker overleven.
Het gebouw wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen en als congres- en evenementencentrum. 
Hurks, Foolen & Reijs wordt per 1 januari 2019 de nieuwe eigenaar van het Evoluon. Een nieuw op te richten stichting, ‘Evoluon Foundation’, wordt verantwoordelijk voor de invulling van de programmering. Ook Philips zal hierin deelnemen.
www.evoluon.com

Evoluon

Geschiedenis Het Evoluon was een jubileumgeschenkvan het 75-jarige Philips aan Eindhoven. De oorspronkelijke werktitel was "Project '66". Het succes van het Philipsgebouw op de wereldtentoonstelling in Brussel (1958) bracht Frits Philips op het idee een permanente expositie op te zetten.
Het Evoluon in Eindhoven is een discusvormig gebouw uit 1966. Het is samen ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. De futuristische op een vliegende schotel gelijkende koepel spreekt nog steeds tot verbeelding. 
De grond werd geschonken door de gemeente Eindhoven als jubileumgeschenk. De bouwtijd van slechts twee jaar werd gecompliceerd door twee strenge winters.  De expositie moest een beeld geven van de invloed van mechanisering, automatisering en humanisering op de menselijke arbeid en de betekenis van wetenschap en techniek voor de samenleving.  Prof. dr. J.F. Schouten ontwikkelde de inhoud van de expositie, James Gardiner deed de visualisatie.  Het Evoluon werd voor het publiek gesloten op 30 november 1989. Het had toen tien miljoen bezoekers getrokken. 
Het gebouw wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen en als congres- en evenementencentrum.  Het gebouw is in 2017 door Philips te koop aangeboden. Sinds is het gebouw 2018 een Rijksmonument.
Hurks, Foolen & Reijs wordt per 1 januari 2019 de nieuwe eigenaar van het Evoluon. Een nieuw op te richten stichting, ‘Evoluon Foundation’, wordt verantwoordelijk voor de invulling van de programmering. Ook Philips zal hierin deelnemen.
De eerste nieuwe interactieve tentoonstelling is RetroFuture verzorgd door nextnature.net, deze organisatie heeft ook een webshop: https://nextnature.net/shop
De expo is te bekijken vanaf 25 september 2022 tot en met 23 maart 2023. Tickets via www.evoluon.com (tot 18 jaar gratis). Online een kaartje kopen wordt aangeraden. 
Voor de reis met  de VR-Tijdmachine moet je extra betalen.  Deze tijdmachine is beperkt tot slechts 8 passagiers per reis. Daarom is vooraf boeken van een VR-Tijdmachine ticket bijna noodzakelijk.  Info: https://evoluon.com/nl

RetroFuture en Brasserie Next zijn geopend: dinsdag t/m zaterdag  van 10.00  tot 17.00 uur.  Zondag zijn openingstijden van 12.00 - 17.00 uur en op maandag: GESLOTEN.

Kraftwerk in Evoluon

Conceet opener is Spacelab en dat is direct een voltreffer. De spacey melancholie krijgt letterlijk een extra dimensie dankzij de klassieke sci-fi visuals. Het eerste deel van de avond staat in het teken van het album The Man Machine uit 1978. Kraftwerk neemt iedereen mee terug naar de toekomstbeelden van de twintigste eeuw via klassiekers als The Robots en Metropolis. Beleefd in 3D komen muziek en beeld natuurlijk extra mooi binnen. Kraftwerk betovert het Evoluon. 
http://www.writteninmusic.com/electronic/kraftwerk-betovert-evoluon/

Kraftwerk & Evoluon

Kraftwerk & Evoluon: het startte in 17 en 18 oktober 2013 met een 4-tal 3D shows in de koepel van het Evolution. Met als een van de hoogtepunten: Het Evoluon als ruimteschip boven planeet aarde. Dit element nam Kraftwerk mee in latere shows over de gehele wereld, een verbinding met elke stad die ze aandeden. 
Affiche ontwerp van ® johan moorman - spielerei concept & design www.spielerei.nl

3D-concert van Kraftwerk 

Het 3D-concert van Kraftwerk in het Evoluon. Allereerst was het in het kader van de Dutch Design Week. Als één groep aan design en conceptuele kunst heeft gedaan en doet, dan is het Kraftwerk wel! In de tweede plaats is het Evoluon zelf al een voorbeeld van futuristische kunst. Deze locatie hadden de heren van Kraftwerk zelf gekozen voor een viertal concerten, zoals ze vaker kiezen voor bijzondere ‘artistieke plekken’ . Het halfbolvormige interieur van het Evoluon werd optimaal benut. Langs de hele kant stonden speakers, waardoor er letterlijk een ‘surround’-geluid was! Het publiek had plaatsgenomen op de verschillende ringen, waardoor het leek op een moderne arena. De heren van Kraftwerk zelf stonden op een verhoogd podium, in de karakteristieke opstelling van vier identieke synths naast elkaar. Geen snoer of andere franje was er te zien (en gelukkig ook geen laptops!). Achter en boven hen was een enorm scherm, waarop de visuals geprojecteerd werden. Deze waren in 3D. 
https://mousique.wordpress.com/2013

Het Evoluon gaat in de verkoop

Philips heeft in oktober 2017 een vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in de arm genomen, om het concern te begeleiden bij de verkoop van de iconische Eindhovense koepel en de bijhorende grond.  Wat het Evoluon moet gaat kosten, is niet bekend maar potentiële kopers rekenen op 'meer dan enkele miljoenen'.   Berichten ed.nl 12 okt. 2017 en 11 okt.
In 2013 is de status van het Evoluon als Rijksmonument aangevraagd, maar nog niet verleend, waardoor een koper het Evoluon zelf vrijwel ongemoeid zal moeten laten. De omliggende grond - grofweg tien voetbalvelden - zal voor een nieuwe koper naar verwachting een grote rol spelen. Het beeld van het Evoluon wordt juist versterkt door de ruimte er omheen.  Komt John Heijink toekomst visie van Evoluon 1966 -2066 tocht nog uit?

Om de status van rijksmonument te kunnen krijgen dient een object minstens vijftig jaar oud te zijn. Op 1 juli 2016 is de nieuwe Erfgoedwet in werking getreden. Deze nieuwe wet zal een aantal bestaande wetten vervangen, zoals onderdelen van de Monumentenwet. De Monumentenwet (1988) is weer een voorloper van een eerdere Monumentenwet uit 1961.

Evoluon in 2012 nog Philips cultuur kunsthistorisch erfgoed

Uit cultuurhistorisch oogpunt is het van zeer groot belang dat dit stukje Philips historie behouden blijft. Uiteindelijk heeft dit begrip geresulteerd dat: medio 2012 de Raad van Bestuur besloten heeft het landgoed samen met het Philipsmuseum en het Evoluon op te nemen in de Philips Heritage group met als uiteindelijk doel het als Philips cultuur kunsthistorisch erfgoed te kunnen behouden voor de Eindhovense gemeenschap en waarbij de gemeenschap op gepaste wijze en op speciaal verzoek soms een inkijkje wordt gegund in het leven en werken van de ‘Grootindustrieel’ en icoon Anton Philips. Het Evoluon valt nu uit de tender van te behouden "Philips cultuur".  Sinds febr.20178 is het Evoluon een Rijksmonument geworden, ook inbegrepen zijn:  de vijver, het huidige L-vormige kantoor- en restaurantgebouw onder de monumenten bescherming. Bron: https://www.ed.nl/eindhoven/evoluon-eindhoven-wel-monument-maar-park-niet~a4b462c9/

Louis Kalff 

Deze lamp is gemaakt door Louise Kalff in 1950 en is vervaardigd door Philips. Priode 1950-1959.
De lampen van Kalff hebben een duidelijke verwantschap met het latere Evoluon. Op dit moment betaalt men 600 tot 1200 euro voor zo'n lamp.  Hieronder staan een aantal Evoluon aandenken, verzamelobjecten of prullaria maar wie een  Louis Kalff lamp heeft bewaard, heeft wel iets moois en van heel veel waarde, op dit moment. De waarde is ook maar een hype en weer vergankelijk.  

Desk lamp

Vintage Louis Kalff Philips 50's bureaulamp met zwarte aluminium kap. Philips "paddestoel" lamp bureaulamp met zwarte aluminium kap uit 1956. Ontwerp van Louis Kalff. Hoogte: 40 cm/diameter kap 32,5 cm/voet 20 x 17 cm

Tripod desk lamp

Louis Christiaan Kalff (Amsterdam, 14 november 1897 – Waalre, 16 september 1976) Kalff was de ontwerper van het Philips-beeldmerk. Daarnaast ontwierp hij als freelancer affiches en reclamedrukwerk voor de Holland-Amerikalijn, Calvé, Zeebad Scheveningen, en Holland Radio. Hij ontwierp ook boekbanden. Na de Tweede Wereldoorlog hield Kalff zich bij Philips actief bezig met de industriële vormgeving, zoals lampen, verwarmingskachels enz. Na zijn pensionering in 1960 bleef Louis Kalff bij Philips als adviseur en architect. In 1961 kreeg hij de leiding en uitvoering van het Evoluon. Het was het laatste werk van de lichtarchitect die bijna veertig jaar de zeer kenmerkende reclame verzorgde van het Philips-concern. 

Het Evoluon staat bol van de nieuwe dingen

Het Evoluon houdt gelijke tred snelle ontwikkelingen in de wonderlijke wereld van wetenschap en techniek.
Resultaat: een voortdurende presentatie van steeds meer nieuwe bezienswaardigheden. Zo blijft het Evoluon interessant voor oud, leerzaam voor jong.
Opwindend voor iedereen.

Philips Evoluon AM Radio.

Radio is gemaakt ter gelegenheid  van het Evoluon gebouw in Eindhoven. De radio heeft dezelfde vorm als het Evoluon gebouw. Verkoop heeft gelegen in de jaren vanaf 1968 tot 1976/1980 ? In die jaren was de aanschafprijsen voor  27,50 gulden. Officieel typenummer is: 90EV100.  Afmeting 6,5 x 15,5 cm, radio is vrij klein. Deze MW-radio is redelijk zeldzaam en werd in 2015 voor bijna 200 euro verkocht bij Catawiki. In 2017 voor 170 euro. Mooi industrieel plastic ontwerp, alleen valt er op de AM zender weinig meer te ontvangen. Als hebbeding zeer geliefd.  Meer afbeeldingen hieronder.

Philips Evoluon vrachtauto's

Voor de verzamelaars zijn er ook een tweetal Evoluon vrachtwagens.  Waarde ?  Nooit eerder gezien, dus redelijk zeldzaam, door dit te verklaren stijgt de waarde. Dus mooi naar kijken en niet kopen ;-)

Ravensburger Evoluon Puzzles

Ravensburger Evoluon puzzles met 324 stukjes uit 1970.  Engelstalige Legpuzzel met foto met op de doos en de tekst: "new serie of picturesque towns and landscapes in the Low Countries." De puzzel is ook in 600 stuks verschenen.
Marktwaarde tussen de 7,50 - 25 euro. In deze serie is ook Paleis op de dam (Royal-Palace), Stadhuis Middelburg en nog aantal steden verschenen.

Sigarenbandje Eindhoven Evoluon 


Sigarenbandje Derk de Vries. Diverse sigarenbandjes en series zijn uitgegeven. Marktwaarde 0,10 euro per stuk. Volledige verzameling is meer waard.

Schuifpuzzel 

Schuifpuzzel Evoluon-Eindhoven met 10 stukjes Verder zijn er nog een sleutelhangers,  een handdoek, Evoluon theelepeltjes,  een rolmaatje, een paperclip, ansichtkaarten, Evoluon speldje  enz. 

Evoluon T-shirt

T-shirt met Evoluon. Meer op Eindhoven t-shirtpagina

Evoluon Tas

Tas

EvoluWonder

Bier met Evoluon logo op Eindhovens Tripel. Meer op bier(viltjes) pagina

3D bril Kraftwerk 

Verzamelobject? een 3d bril van het optreden van Kraftwerk in Eindhoven

Genieten van Kraftwerk

foto: Marcel van  den Bergh tijdens het Einhovense concert
of http://www.ed.nl/muziek/in-beeld-kraftwerk-in-het-evoluon~acd10eef/

Toegangskaart Kraftwerk

Ticket voor het optreden in het evoluon. Toegang 59 euro

Promo film voor de Evoluon in Eindhoven. Oorspronkelijk stond deze film op  een  Philips VLP (Laserdisc) Op YouTube staan bijna 5000 filmpjes over het Evolution.
Dit filmpje uit 1967 gekozen om de eigentijdse opname.

100 jaar Philips, in dit boek staat het eerste schets van ir. L.G. Kalff
Over de vraag wie het Evoluon ontworpen heeft heerst reeds lang een controverse. Reeds jaren speelt onder Evoluon liefhebbers de vraag of L. Ch. Kalff, die binnen Philips verantwoordelijk was voor alle artistieke aangelegenheden, de vorm van het Evoluon bedacht in een gesprek met Frits Philips, waarbij hij de schotelvorm schetste op een servetje, of dat de Eindhovense architekt L.L.J. de Bever de vorm bedacht.
Volgens de Bever, die net was afgestudeerd, het Evoluon was zijn eerste serieuze project, was hij het die een aantal futuristische vormen bedacht, want hij wist dat ruimtevaart en dergelijke zaken op dat moment heel erg in de mode waren en het gebouw wegens de technische tentoonstelling hier op moest aansluiten, en een van de vormen die hij bedacht was de vliegende schotel. Deze vorm is toen door Kalff aan Philips voorgelegd, die hier direct enthousiast over werd.
Maar in de memoires van Frits Philips staat dat het Kalff was die de vorm bedacht, en dat deze voorstelde er De Bever bij te halen omdat het zo'n grootschalig project zou worden dat hij het alleen niet af kon.
Bron: http://www.dse.nl/~evoluon/index-nl.html

Boek: Evoluon: 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio Jarenlang was het een topattractie. Een prachtig futuristisch gebouw met een aansprekende tentoonstelling over wetenschap en techniek. Interactief avant la lettre. Nu is het een bloeiend congrescentrum. Dit geïllustreerde boek haalt herinneringen op aan vroeger, maar kijkt ook naar het heden. Het beschrijft de bouw, de opening, de tentoonstelling, de bezoekers en de geschiedenis van dit gebouw, dat symbool staat voor de ambitie van de regio Eindhoven om koploper op technologisch gebied te blijven. Een spannend bouwwerk met een enerverende historie en een veelbelovende toekomst! isbn 9789086800537 verscheen maart 2007,.
Auteur: Steef Hendriks Uitgever: Heinen. Uitverkocht wel via bibliotheken  te leen of 2e hands te koop. Mooi kijkboek veel veel foto's en feiten.

Evoluon in de toekomst

In stripverhalen van John Heijink komt het Eindhovense Evoluon  regelmatig voor in een prachtige toekomstige setting. Meer info en plaatjes een wegvliegende Evoluon op http://eindhovenfotos.nl/1/John_Heijink.html

Hoogspanning in Eindhoven

In het boek Hoogspanning in Eindhoven komt ook het Evoluon  voorbij. Zie meer op   https://www.eindhovenfotos.nl/1/strips_eindhoven.html

De Vliegende Klomp 

In de het VVV boek Suske en Wiske en de" De Vliegende Klomp"   (1975) fietsen Lambiek en Jerom langs het evoluon. Zijn doen ook een aantal proeven in het gebouw.

Plaquette brons Philips Evoluon 1891-1966 

Plaquette brons Philips evoluon 1966 gesigneerd carasso
plaquette brons Philips evoluon 1966 gesigneerd met initialen f.c.  (Fred Carasso) ter gelegenheid van 75-jarig bestaan en de opening Evoluon in Eindhoven. afmeting 13,2 x 8,7 cm gewicht: ca. 730 grm

Ansichtkaart - Eindhoven Evoluon - 1971

Veel postkaarten zijn in omloop van het Evoluon in Eindhoven.  

Evoluon by Night

Het gebouw blijft een mooi object, het vliegende schotel object  van de jaren zestig  zit in gegrift in het collectief geheugen van veel Nederlanders. De schotel leunt overigens op de steunpalen en dat versterkt het beeld dat het zo weg kan vliegen.

Lamp van Louis C. Kalff op het Evoluonterrein?

Ir. Louis C. Kalff, 1897-1976; het artistieke geweten van Philips Geschreven door auteur Peter van Dam
Stichting De Krabbedans (Eindhoven) collatie 144 p.  isbn 9074009441 / 9789074009447
Met bibliogr. van en over L.C. Kalff, lit. opg


Louis Kalff lamp = Evoluon 

Architect en ontwerper Louis C. Kalff was in ons land een pionier op het gebied van industriële vormgeving. Hij stond aan de wieg van Design Academy Eindhoven
en legde de basis voor het Philipslogo. Vanaf 1925 gaf hij de reclamevormgeving van Philips een modern gezicht.
Onder zijn leiding werd in 1929 het Lichtadviesbureau opgericht dat deelnam aan de Wereldtentoonstellingen in Barcelona, Antwerpen en Parijs.
Hij ontwierp het Dr. A. F. Philips Observatorium in Eindhoven en de diamantboorderij in Valkenswaard. In 1958 zorgde Kalff samen met Le Corbusier voor
de spectaculaire deelname van Philips aan de wereldtentoonstelling in Brussel met het Philipspaviljoen en het Poème électronique. Na zijn pensionering in 1960,
werkte hij met architect Leo de Bever aan het Evoluon. Als freelancer maakte hij affiches voor o.a. de Holland-Amerikalijn, Zeebad Scheveningen en PTT.

Evoluonstad 

EVOLUONSTAD door Henri van Nuenen 
digitale print,  2006, 24 x 34 cm/ 22 pagina's
prijs € 10,00 excl. verzendkosten.
Verhalend beeld- en kleurboek. De vliegende schotel landt opnieuw in Eindhoven, het nieuwe stadsgebied Strijp trilt onder de enorme betonnen paddestoel. In Evoluonstad verschijnen futuristische evoluonmannen. Een kleurboek met echt Eindhovense gebouwen. Concept, tekeningen en design door REYKJAVIK/ Henri van Nuenen
Onder de naam REYKJAVIK heeft Henri van Nuenen in eigen beheer, kunstkleurboeken uitgebracht, periode 2000-2011
www.henrivannuenen.nl/evoluonstad

Eindhoven als bouwplaat mobile

Het stripverhaal en beelden over Eindhoven lopen bij dit object over in kunst. 

Voor de Dutch Desin Week 2009 is ter reflectie op de stad Eindhoven een grote mobile uitgewerkt die de stad oneindig in beweging laat zien, La città perpetuum mobile. Een aantal Eindhovense iconen, kenmerkend voor het beeld van de stad, zijn samengebracht in één installatie. Dit werk was onderdeel van EHV Conspectus en werd geëxposeerd in het Temporary Art Centre te Eindhoven. 
http://www.servieboetzkes.nl/projecten/ddw/ddw.html