Eindhoven Digitaal

Op de laatste dag van  1979 werd Eindhoven verbonden  met  internet. De eerste jaren was het een universiteits gebeuren.  
In 1994 werd in Eindhoven internet toegankelijk voor particulieren. In 2019 vieren we 25 jaar Eindhovens internet. Feest!  
De TUe speelde een belangrijke rol in de digitale ontwikkeling van de stad. De TUe was een broeinest van digitale initiatieven en gaf de ruimte en de mogelijkheden. De TUe was de Strijp-S van de jaren negentig.
In veel steden ontpopte het digitale "goud",  ook Eindhoven  heeft daarin een rol gespeeld.
Hieronder korte geschiedenis van het Eindhovense internet, ieder blokje is weer gekoppeld aan een verdiepende pagina.

Digitale Stad Eindhoven

In januari 1994 waren er slechts driehonderd particulieren in Nederland die buiten de universiteit toegang hadden tot het internet. Dat liep via de in mei 1993 opgerichte stichting Hacktic Netwerk. Bedrijven als de PTT en NLnet verwachtten dat er helemaal geen vraag zou zijn bij particulieren naar toegang tot het internet.  De Amsterdamse Digitale Stad (DDS)  was de eerste in Nederlandse Freenet, ze gingen op 15 januari 1994 van start . Het succes van deze digitale stad was aanleiding tot oprichting van meer digitale steden waaronder de Digitale Stad Eindhoven (DSE), die  landelijk de tweede
was. Gratis toegang tot e-mail en webruimte voor persoonlijk gebruik was een van de uitgangspunten.
 In 1996 ging 60 procent van alle Nederlandse internetgebruikers via de thuiscomputer het net op.
47 procent belde in met een 'supersnel' 28k8 modem; de rest moest met 14k4 of minder genoegen nemen. Gemiddeld was een Nederlandse internetter dat jaar ruim 1 uur per dag (37 uur per maand) online. Netscape Navigator was marktleider.
Lees alles over DSE

Zoekmachine ilse

We zochten allemaal in de beginjaren van het internet met ilse.nl uit Eindhoven. Drie Eindhovens studenten ontwikkelden ilse. Het hoofdkantoor  was zelfs de eerste jaren gevestigd in Eindhoven. 
Google veroverde de gehele zoekmarkt maar ilse is een mooi stukje geschiedenis van het Nederlandse en ook Eindhovense internet.
Lees de historie van isle

Dutch Home Page

De Dutch Home Page (afgekort DHP) was de eerste Nederlandse Directory website en werd opgericht in november 1993 door de Eindhovense studenten Heini Withagen en Mark Overmeer. Bijzonder was interactieve grafische kaart van Nederland, waar je op kon klikken en op die manier naar een site kon gaan. Grafisch hoogstandje in het prille internet. Toen het project startte 1993 waren er naar verluidt nog maar 9 Nederlandse sites. DHP was de 10de website van Nederland. In maart 1996 waren er in Nederland 951 sites die groeide uit naar 3346 websites op 1 februari 1997. Een jaar later, mei 1998, had had Nederland 11,000 websites. Eindhoven had in 1996 zo'n 91 sites.
De Dutch Home Page draaide in eerste instantie op de site van de TU/e (De Technische Universiteit Eindhoven) op het url: www.eeb.ele.tue.nl/dhp/index.html. Het domein dhp.nl werd geregistreerd 10 juli 1996.
Meer op DHP

Eindhovens Dagblad Online

Woensdag 31 december 1994 ging het Eindhovens Dagblad als eerste krant van Nederland online. Initiatiefnemer was Jan van de Ven, destijds economieredacteur en schrijver over ict: „De beslissing om de eerste artikelen bij DSE (Digitale Stad Eindhoven) op internet te zetten zijn pas op 30 december 1994 genomen. Joep van der Hart, nog maar net hoofdredacteur van het ED, gaf groen licht. ‘Misschien wel leuk. Vraag eens of we dat vaker kunnen doen.’ Achteraf vraag ik me af of wij beiden wel wisten waaraan we begonnen.” Meer op de Eindhovens Dagblad online pagina

Stichting Internet Access Eindhoven 

Stichting Internet Access Eindhoven (IAE) ofwel (IAEhv) werd opgericht op 31 maart 1994 door 4 jonge, net afgestudeerde TU/e studenten/ingenieurs. Een van hen was Willem Jan Withagen, hij vertelt in een interview in Eindhovensdagblad over de opkomst van het Eindhovense internet. 
IAE begon in gebouw O van TU/e terrein te Eindhoven. De serverruimte bestond destijds uit een open houten IKEA-rek met daarop oa. een webserver, een newsserver, een mailserver, DNS server en ondersteunende systemen waaronder een backup-unit en portmaster met 15 inbelmodems. De verbinding naar het internet liep via de TU/e naar het landelijke Surfnet.
IAE genoot voornamelijk lokale en regionale bekendheid in Eindhoven, Oost-Brabant en Noord- Limburg en groeide als kool. Mond tot mond reclame en aanwezigheid op lokale consumentenbeurzen zorgde voor een snelle lokale groei. Bovendien werd elke maand een gratis internet zaterdag georganiseerd in het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Hier kon je gratis internetten en kreeg je gratis support. Veel particulieren maakte hier dankbaar gebruik van en namen letterlijk de PC onder de arm mee. De meest voorkomende problemen waar weinig kennis van was bij gebruikers waren inbelproblemen met het inbelmodem.
bron: http://www.iae.nl/over-iae/
Het bedrijf bestaat nog steeds in Son, ook al heet het nu Claranet Benelux.

TUe

Internet kwam op 31 december 1979 bij de TUe binnen en werd het internetadres tue.nl geregistreerd.  Op die datum zijn meerder universiteiten aangesloten en zij behoren tot de eerste internetadressen van Nederland. Door deze internetverbinding konden er rond 1993/1994 allerlei internet ontwikkelingen op gang komen. De TUe  was de spil en aanjager van het digitale Eindhoven en konden DHP, IAE, DSE en ilse zich ontwikkelen. 

De TUe  is vanaf het begin van internet actief bezig geweest met de snelheid van het net te verbeteren. In september 1996, terwijl de paar Nederlanders die op internet verbonden waren of inbelde met een langzaam modem,  verbeterde onderzoekers van Philips en de TUE  het wereldrecord langeafstandstransmissie met optische halfgeleiderversterkers. Een optisch signaal met een informatie-inhoud van 10 Gigabit per seconde (tien miljard ‘nullen en enen’) werd succesvol over een afstand van 420 kilometer getransporteerd.  Twintig jaar later in 2017 ontwikkelen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven  een draadloos netwerk  gebaseerd op infraroodstralen,  waarmee elk apparaat een verbinding van 42,8Gbit/s kan krijgen. Wel duurt het  nog zeker vijf jaar voordat het systeem geschikt is voor gebruik in de praktijk, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen. Rond 2025 hebben we ipv  4 G datacommunicatie 10 maal die snelheid.


Interlink internet gebruikers

Interlink internet gebruikers Hogeschool Eindhoven, was een van de eerste Eindhovense verbindingen met internet
Twee informaticastudenten aan de Hogeschool Eindhoven ruiken midden jaren negentig hun kans om een Nederlandstalige zoekmachine in de markt te zetten. Het zijn Wiebe Weikamp (student TUe), Merien ten Houten en Robert Klep. Ze noemen het systeem InterLink Search Engine, kortweg ILSE. De machine draait in die eerste uren namelijk op de servers van Interlink, het clubje met internetpioniers van de Hogeschool. Een aantal studenten hadden hier ook een eigen homepage en e-mailadres 

Al in de zomer van 1996 is op de Hogeschool geen plek meer en verhuizen de servers naar een groter pand in Limburg van de VNU. Rond september zijn meer dan een miljoen pagina’s binnen het nl-landschap geïndexeerd. Grote Amerikaanse spelers laten de Nederlandstalige websites dan nog grotendeels links liggen. Dat stelt Ilse in staat om in de jaren die volgen snel te blijven groeien.
Meer over isle

1995 1e Internetcafé

In 20 oktober 1995 startte het eerste Eindhovense Internetcafé in the Trafalgar Pub.
Aan de Dommelstraat 21 is sinds 1973 Café-Restaurant ‘The Trafalgar Pub’ gehuisvest. Het is een etablissement in Britse sfeer. Uitbaters zijn vader en zoon Ad en Adriaan Verzuu. Vader komt uit Veghel.
Voorheen was het eigendom van buurman Remi Mignot. Het pand fungeerde als woonhuis van de familie Van Mens. Petrus Henricus (Piet Hein) van Mens was burgemeester van Eindhoven van 1898 tot de annexatie van Woensel, Stratum, Strijp, Gestel en Tongelre door de gemeente Eindhoven (01 januari 1920).
‘The Trafalgar Pub’ is vernoemd naar de zeeslag op 21 october 1805 bij Capo Trafalgar aan de westzijde van de straat van Gibraltar in de Spaanse provincie Cadiz. Trafalgar is afgeleid van het Arabische Taraf al-Ghar en betekent ‘lege kaap’. Admiraal Nelson versloeg daar met zijn vloot de Fransen en Spanjaarden voor hun eigen huisdeur. Als eerbetoon staat een beeld van Nelson op de zuil op het Trafagar Square in Londen.
Lees hieronder

prof.dr.ir. Egbert-Jan Sol 

In 1995 schreeft de blad De ingenieur:  "Bij de TU Eindhoven is prof.dr.ir. Egbert-Jan Sol van de faculteit Technische Bedrijfkun­de bezig het Net te promoten". Onder studenten is grote belangstel­ling voor telestuderen.
Egbert-Jan is van het  allereerste begin van De Digitale Stad Eindhoven betrokken, hij is ook de schakel tussen de TUe, internet en de start van de DSE. Samen met Guido van Rooij en Remy Wetzels waren zij de oprichters van de DSE en vanaf het begin (30-dec-1994) tot 1 jan 1997 was hij voorzitter van de stichting. Daarna was Ben Waumans tot zijn overlijden in 2009 voorzitter en vanaf 2010 is hij weer voorzitter. Hij heeft vorm gegeven  aan de open structuur van het Eindhovense internet en zorgde dat veel verenigingen en organisatie de eerste stappen op het net konden maken, waaronder de gemeente Eindhoven en het Eindhovens Dagblad. 

Prof Dr Ir Egbert-Jan Sol was jarenlang directeur High Tech Systemen en Materialen van TNO en is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoer van het Nederlandse Smart-Industry actieprogramma, een initiatief van FME, Het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel, TNO en ICT Nederland. Smart Industry is de Nederlandse invulling van de vierde industriële revolutie (Industrie 4.0).
Meer bij DSE pagina

Op TV uitleg over internet
Aangeraden werd dicht bij het TV-scherm te gaan zitten. Ervaar het web van 1996

 TELEAC, 26 maart 1996
Praktische pc-cursus, zeven delen, waarin stap voor stap wordt getoond hoe internet in elkaar steekt en wat er zoal te lezen, te horen en te zien is op het web. Naast een leerboek en software biedt Teleac de deelnemers een gratis abonnement van twintig uur op internet, een telefonisch spreekuur en de mogelijkheid om met korting een modem aan te schaffen. Presentatie: Jeroen Teelen. In deze eerste aflevering: - inleiding, met uitleg over de benodigde apparatuur, zoals pc, beeldscherm, toetsenbord, muis en modem - wat is internet? - hoe kom ik op internet?