18 september 2020: lees de diverse bezettings-, verzet- en bevrijdingsverhalen

Bezettingsdagboek Feik Fast

Indringend verhaal over het leven in Eindhoven tijdens de bezetting gezien door 30 jarige NatLab medewerker en zijn gezin. Het dagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren aangevuld met gebeurtenissen in Nederland en de wereld. Verhaal over vijf delen: 1940-1941-1942-1943-1944 en 1945

16 jarige Eindhovense verzetstrijder o.a. gevangen in kamp Amersfoort en ontsnapt

Verhaal van  Hans Gerritsen De jongste Eindhovense deelnemer aan het georganiseerde verzet en gevangen in Eindhoven en kamp Amersfoort. Door Leendert Smit.

Verzetsgroep Gust & Ko in Eindhoven tijdens de oorlogsjaren

In Eindhoven waren diverse verzetsgroepen actief, alleen ze kenden elkaar niet. Verzetsgroep Gust & Ko, familie Evers en politieagenten v..d. Broek en Hoppenbrouwers , waren op veel terreinen actief.
Lees ook apart verhaal over Hulp aan joodse onderduikers

Startpagina P.A.N. verzet in Eindhoven en in de dorpen

De P.A.N. pleegde verzet  in Eindhoven en was zeer actief in de dorpen rondom Eindhoven. Na de bevrijding vroeg de Staf van de P.A.N aan de commandanten  om hun ervaringen op papier te zetten. Dat is gebeurd en  veel verslagen zijn bewaard gebleven. Een bloeiend overzicht van tientallen documenten, verslagen en gebeurtenissen van de P.A.N.van eind 1943 tot september 1944.  Een stukje geschiedenis over Eindhoven dat nog nooit gepubliceerd is.

Oorlog in Eindhoven gezien door de Duitse bezetters.

Na ruim 75 jaar komen uit het archief van verzetsstrijder Jacques Hermans talrijke unieke foto's te voorschijn. 
Jacques Hermans , drogist en verzetsstrijder, had een drogisterij en fotohandel in Strijp met afdrukmogelijkheid van foto's. Ook Duitse soldaten lieten daar hun foto's ontwikkelen en afdrukken. Voor het verzet en de P.A.N. werden dan extra exemplaren afgedrukt. 

Dagboek bezetting Eindhoven
Dagboek Feik Fast Een overzicht van bezettingsjaren in Eindhoven 1940 -1944/1945  Deel 1 1940

Jacques Hermans verzetsstrijder

Jacques Hermans heeft in februari 1946 zijn ervaringen in de oorlog op papier gezet. Zijn beschrijving geeft een heel goed beeld van het verzet in Strijp en in Eindhoven en omgeving. 
De drogist aan de Strijpsestraat, tevens verzetsstrijder en staflid van de P.A.N, was met zijn vrouw Mien Hermans-Camps actief in het verzet. Jacques en Mien hadden 5 kinderen.  Zijn dochter Katinka heeft jaren zijn archief bewaard en wordt door eindhovenfotos geditaliseerd en op deze site beschikbaar gesteld.
Foto van een vals Philips legitimatie die Jaques gebruikte voor zijn contacten met Philips verzet

Strijp branden in jaren dertig

Branden zijn van alle tijden maar in de jaren dertig waren een of meer pyromanen actief in Strijp. In 1936 stond de Sint Trudokerk in brand, er gingen verhalen rond dat  pastoor Frans Werners hiervan verdacht werd. Door het uitbreken van de oorlog verdwenen de aanwijzingen. Een verhaal met meer kanten en bizarre wendingen. Speciaal door P. Snellen verzorgd. Dit verhaal is aangevuld met unieke foto's van de klokkenroof in 1943 en de bomschade in 1944. Ook de aanwezigheid van  het oervolk Strijenaren in Strijp. weekt verbazing.

Philips en Philipspersoneel in het verzet Eindhoven


Philips heeft met veel inzet het verzet gesteund en gefinancieerd. Allerlei zend- en radiomateriaal, onderdelen en complete zenders werden gebouwd door Philipsmensen, die in het gehele land werden ingezet. Een belangrijke rol is de financiering van het verzet geweest met veel inzet vanuit Philips. Ook werd militaire en economische informatie verzameld en naar Engeland gestuurd. Vitale oorlogsproducten zoals radiobuizen, werden gesaboteerd. Hiernaast is de tewerkstelling in Duitsland tegengewerkt en zijn onderduikers geholpen. Allerlei Philips mensen waren actief in plaatselijke en landelijke verzetsgroepen en in de pilotenhulp. De eerste Philips verzetsmensen, in die periode aangeduid als "illegale werkers", werden al in 1941 opgepakt

Eindhovense pilotenhelpers 

Een lijst van Pilotenhelpers in Eindhoven en omgeving. Hiernaast een achtergrond verhaal over de pilotenhulp in Nederland. Veel verzetsmensen waren ook behulpzaam bij het redden en wegsmokkelen van piloten.

Bevrijding door j.p.Bouma

Bevrijdingsverslag P. J. Bouma van 17 tot mei 1945

Bevrijdingsverslag van dr. Piet Bouma, werkzaam natuurkundige bij Philips, Hijzelf was op het moment van schrijven 36 jaar, en door zijn ziekte (MS) bedlegerig. Die ziekte heeft zijn lichaam aangetast maar niet zijn geest, met een enorm opmerkzaam vermogen beschrijft hij, nuchter en optimistisch, de periode van de bevrijding - en de gevaren die nog steeds op de loer lagen.
Veel details uit de Eindhovense bevrijdingsperiode van 17  september tot mei 1945.
Verslag is aangevuld met foto's, filmbeelden en kindertekening.

Bevrijding Eindhoven  de dagen voorafgaande aan 18 september 1944

Bevrijdingsverslag Eindhoven 3 tot 18 sept 1944

Aan de bevrijding van onze stad Eindhoven gaat nog een geschiedenis vooraf. Een uniek verslag over de september dagen 1944. Verslag periode 3 sept tot 19 september 1944. 
Een nooit eerder gepubliceerd persoonlijk verslag, nu digitaal beschikbaar aangevuld met videobeelden en foto's. De schrijver is onbekend.

Bevrijding Eindhoven 1944

Een pagina met achtergronden, bijzondere foto's en unieke filmbeelden van de bevrijding van Eindhoven. Bewegende beelden van feest op de markt. Verslagen van de beleving van deze dagen.
Speciale pagina met 22 Bevrijdingsmonumenten en 2 Bevrijdingsactiviteiten.


De architecten van het Villapark

Een aanzet om architecten van het Villapark in kaart te brengen en enige achtergrond  over de personen die het Villapark bouwsen zoals Hanrath, Briëll, Kooken , Bazel 
(nog in opbouw)

Het 18 september 1944 boekje

Bevrijding van Eindhoven en omgeving. Door de gemeente Eindhoven uitgebracht in 1959. De tekst is gericht op scholieren of de "jeugd" zoals de samenstellers zelf zeggen. Hierdoor een leesbaar en aangrijpend oorlogsverhaal dat na 75 jaar nog actueel is. Geheel is aangevuld met extra foto's. 

Brandweerkazernes in beeld door Albert Rene Jansen 

Levensverhaal van  Albert Rene Jansen die in 1944 de Amerikaanse en Engelse soldaten ging schilderen. Later schilderde hij de oude en nieuwe brandweerkazerne en nog veel andere werken

De DansSalon 

De lokatie Stationsplein 4 was de prefecte omgeving: een klassieke voorgevel en binnen een oude balzaal (kroonluchters, sierpleisterwerk, draperieën) knappe halfnaakte dansers die hun kunsten vertoonden, de travestieten op hun onbegrijpelijke plateauzolen: alles was hier Danssalonfähig. Extravagant, heftig, maar altijd met klasse. Een begrip in Eindhoven en ver daar buiten...

Kaart Jacob van Deventer

Toelichting op de Eindhovense kaart van Jacob van Deventer door van J.Th.M.Melssen van het Streekarchief Z-O Brabant, De kaart uit 1560 vergeleken met Eindhoven van 1910. De kernstructuur is nog steeds aanwezig in het huidige Eindhoven

Sinds wanneer is Eindhoven Lampegat?

De naam Lampegat is een verwijzing naar Philips lampen productie in Eindhoven. De carnavalsnaam voor Eindhoven: Lampengat is in de jaren zestig ontstaan, Geinhoven was in 1962 / 1963 de officiele Eindhovense carnavalsnaam maar sinds wanneer is het Lampegat??  

bijnamen

Bijnamen van Eindhovenaren

Unieke lijst van ruim honderd personen die Eindhoven kleurden in de jaren 1920 tot 1940. Samenstelling (waarschijnlijk) door de stamgasten en vooral cafeuitbaterJan van der Heijden van cafe / Herberg Oud Eindhoven .

linnenfabriek_dissel

Moeizame maanden na de bevrijding in Eindhoven

Verslag  van de  Linnenfabrieken E.J.F. van Dissel & Zonen N.V over de eerste maanden na de bevrijding. Maar ook hoe Villa Wilgenakker verbonden is met van Dissel en O. M. E. Loupart topman bij Philips.

Bevrijding_monumenten_eindhoven

Overzichtslijst van de 
bevrijdingsmonumenten

De woning in de Tramstraat werd op 3 maart 1941 getroffen door een brandbom, evenals de gashouder aan het kanaal. Ter herinnering is bij de herbouw deze gedenksteen aangebracht. Overzichtelijke lijst bevrijdingsmonumenten in Eindhoven.

NS Station 1956 - 2018 - 2020

Ontworpen en gebouwd tussen 1952 -1956. Opening was op 10 augustus 1956. Hierna is het intern diverse keren verbouwd en aangepast. De laatste totale renovatie was tussen 2013 en 2018. Deze vernieuwing van station  is afgesloten met een feestelijke opening op 22 maart 2018.
Serie van bijzondere oude foto's uit diverse archieven zijn  te bekijken op deze pagina. Bekijk de vernieuwde station pagina op eindhovenfotos.nl en bezoek ook de pagina over het Stationsplein. Verhalen over het hoogspoor, Eurostrand en waarom de Vestdijktunnel steeds onderlopen.

Pauwlaan Eindhoven

Bewoners Pauwlaan

De Pauwlaan woonden en wonen veel  mensen die veel hebben bijdragen aan de opbouw van de Eindhoven, emancipatie en zelfs die in de oorlog veel mensenlevens heeft gered. De Pauwlaan is een onderdeel om een aantal straten in het Villapark  te beschrijven zoals Parklaan, Haviklaan, Gaailaan, Reigerlaan, Valklaan enz

lampentoren of lichttoren Eindhoven

Lichttoren 1921 - 2019

Lichttoren misschien wel het bekenste beeldmerk van Eindhoven.  Dit verbouwde Philips fabrieksgebouw, De witte dame genoemd is nu een veelzijdig complex waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Parklaan - Villapark - 110 jaar

Een van de mooiste straat van Eindhoven met monumentale panden en groen. Parklaan ligt midden in het Villapark.
De Parklaan begint bij Anton Philips met zijn villa De Laak (Parklaan 99) en eindigt bij de eerste woning van Frits Philips Parklaan 11.  Alle panden, bewoners, geschiedenis en verhalen van de Parklaan is behandeld in aparte vier delen.

T-shirts over Eindhoven

Ontdek Eindhoven via T-shirts. Trots tonen de bewoners allerlei log's, spreuken of afbeeldingen. Zo'n 100 verschillende shirts die over Eindhoven gaan.
Ook aandacht voor slimme shirts zoals het sensor-t-shirt met veertien vibratiemotoren, ideaal voor gamen of Slim elektrocardiogram tshirt.

25 liedjes over Eindhoven

Iedereen is op zijn manier trots op Eindhoven en ze willen dit ook laten horen en zien. Prachtige teksten over de Eindhovense werkelijkheid. Zoals de troubadours vroeger over Eindhoven zongen, zijn het nu de rappers, hiphoppers, singer-songwriters, voetbalfans en popbands die Eindhoven eren. Zo'n 25 videoclips en tientallen verwijzingen naar liedjes waar het woord Eindhoven in voorkomt.

1

Bierviltjes

Eindhoven heeft rijke historie van het bierbrouwen. Sinds 2013 zijn er diverse stadsbrouwerijen actief met kleurrijke etiketten. Overzicht van oude en nieuwe Eindhovense bierviltjes enz

2

 Romans en  strips

Een overzicht van zo'n 100 bekende en onbekende auteurs die de stad Eindhoven een rol in hun (eigen) verhalen laten spelen.
Apart deel stripverhalen en romans

3

Eindhoven digitaal

Opkomst van internet in Eindhoven. Een uniek verhaal over het belang van  de TUe en Internet Acces Eindhoven.  Zij  zorgden ervoor dat Eindhoven digitaal zich kon ontwikkelen en  Ilse zoekmachine, DSE, Eindhovens Dagblad online konden gaan.

4

Speelfilms opgenomen in Eindhoven

Diverse speelfilm's zijn in Eindhoven opegenomen en tonen beelden van Eindhoven Voor de oorlog was er zelfs Philips Studio Philiwood. Sommige film zijn volledig online via YouTube te zien.
Laat je verrassen.

Eindhovenfoto's sinds 2000 online.  Niet alleen foto's van oud en nieuw Eindhoven maar ook het verhaal erbij.  Wij zijn blij met uw  Eindhovense informatie.
Op dit moment is de site in overgang naar een nieuwe layout en met extra inhoud. Pagina's met *  = nieuw

1

Strijp S

Philips verdween uit Eindhoven en gaf ruimte en  kansen voor vernieuwende projecten en industrie in Strijp S.
logo  ® Johan Moorman 2012 - spielerei concept & design www.spielerei.nl

2

NS Station

Het Eindhovense station blijft het vernieuwende naoorlogse beeld van  Eindhoven. 
logo  ® Johan Moorman 2012- spielerei concept & design www.spielerei.nl

lichttoren
3

lichttoren

Lichttoren of lampentoren.
In de Philipstijd  was er altijd licht, om  lampen te testen. Nu brandt er weer licht in de luxe koopapparamenten.
logo  ® Johan Moorman 2012 - spielerei concept & design www.spielerei.nl
 

4

Evoluon

Evoluon was ooit het  pretpark van technische vernieuwing . Nu is het  een  Congrescentrum.  In 1966 schonk Philips dit gebouw aan de stad Eindhoven vanwege hun 75-jarige jublieum.
logo ® Johan Moorman 2012 - spielerei concept & design www.spielerei.nl